В края на март, изменение на закона за биологичното разнообразие, което предлага забрана за неоникотиноидните инсектициди във Франция, беше прието от парламента на второ четене.
Добри новини след продължителни дискусии
След като през януари, Френският сенат отхвърля първия опит за включване на забрана на неоникотиноидите, дебатите между народните представители на второ четене стават напрегнати. Накрая, депутатите гласуват с 30 гласа “за” и 28 гласа “против” предложението на председателя на парламентарната комисия по устойчиво развитие.
Това е силен сигнал към индустрията, която произвежда пестициди, към фермерите, но също така и към изпълнителната власт. Преди провеждането на дискусиите, самият министър на земеделието, Стефан льо Фол, изпраща писмо до всички депутати и ги призовава да не гласуват в подкрепа на забраната.
Въпреки това, изключително опасният характер на неоникотиноидите е добре установен и не може да бъде пренебрегнат. Опрашителите намаляват с милиони в резултат на използването на тези вещества. Пчелите, например, се дезориентират и не могат да намерят пътя към кошера. Смъртността в кошерите се увеличава, което е от значение и за хората, тъй като нашата храна всъщност зависи от опрашването. Три четвърти от културите в света зависят от опрашването от насекоми.
Забраната влиза в пълна сила едва през 2018 г.С цел да се даде време на френските фермери да се адаптират и да идентифицират алтернативи на използването на неоникотиноиди, началото на прилагане на забраната е отложено за 01 септември 2018 г. Това предложение е разочароващо, тъй като забраната, очаквана в продължение на години, отново е отложена. Трябва обаче да се даде възможност на правителството да започне да налага прилагането на конкретни мерки, за да бъдат предоставени на земеделските производители не-химични методи за отглеждане на култури.Активната гражданска позиция дава своите плодове
Включването на тази забрана за неоникотиноидите във френското законодателство се случва и благодарение на активната гражданска позиция на над 140 000 души, които подписват петицията. http://neonicotinoides.agirpourlenvironnement.org Френските депутати показват, че имат дългосрочна визия за защита на опрашването и биологичното разнообразие като се вслушват в гражданския глас.

Рано е обаче да ликуваме, защото законодателният процес все още не е приключил. Текстът трябва да мине на второ четене в Сената. Датата на дискусиите все още не е известна. “Грийнпийс” – Франция ще проследят изменението на закона и по-конкретно – какво ще се случи със забраната за неоникотиноидите.

Тези успехи са възможни единствено благодарение на вашата ангажираност!