Какво бихте направили с 672 500 000 000 евро? Следващата седмица членовете на Европейския парламент ще гласуват дали тази огромна сума, предназначена за справяне с икономическите последици от пандемията от коронавирус, може да бъде използвана за финансиране на изкопаеми горива. Време е да се застъпим за бъдеще, което е безопасно за хората и планетата.

Политици от различни държави членки на Европейски съюз заявиха желанието си тези пари да помогнат на хората да се справят с последствията от икономическата криза, причинена от коронавируса, и да изградят по-здраво, справедливо и зелено бъдеще за всички нас. Поне така казват в публичните си речи. В действителност обаче мнозина не виждат проблем във финансирането на същите големи остарели технологично замърсители.

Докато хората се справят с предизвикателствата в резултат на пандемията, която причинява все по-голямо социално неравенство, изважда наяве недостига на финансиране в сектора на обществените услуги и постепенно изчезващата природа около нас, в цяла Европа замърсяващите корпорации получават милиарди, за да спасят бизнеса си – често без да е необходимо да поемат каквито и да било ангажименти за опазване на природата.

ЕС е на път да договори безпрецедентен по размери фонд за възстановяване на стойност 750 милиарда евро. Най-големият дял от него е предвиден за Механизма за възстановяване и устойчивост в размер на 672,5 милиарда евро, чиито параметри ще бъдат гласувани от евродепутатите през втората седмица на ноември. За да можеш да си представиш размера на тази сума –  това са около 1500 евро за всеки човек в ЕС.

Газовата индустрия, усилено опитваща да се представи като зелена алтернатива на въглищата, е в най-добра позиция да се добере до това финансиране и да търси инвестиции за поддържане на този сектор далеч отвъд пределите за справяне с климатичната криза.

Многобройни проучвания вече показват, че изкопаемият газ въобще не подходящ за „преходно гориво“ към постигането на въглеродно неутрално бъдеще, а е много по-мръсен, отколкото се смяташе досега.  Но нямаме нужда от поредния научен доклад, който да ни каже, че индустрията на изкопаемите горива прави нашата планета все по-непригодна за живот за нас хората и продължава да въздейства върху общностите по целия свят.

И все пак, политици от целия политически спектър – дори някои, които се представят за екологично настроени – не виждат абсурда в това да позволяват пари, предназначени за възстановяване от кризата, да се използват за подсилване на климатичната криза.

Не стига това, а и според заключенията на неотдавнашен доклад на „Грийнпийс“ и други граждански организации, това координирано поведение  на политиците е доста умишлено. Изследването установи, че газовата индустрия интензивно лобира политиците в Брюксел и в целия ЕС. В разгара на пандемията, например, представителите на газовото лоби са били допуснати до средно по три срещи на седмица с представители на Европейската комисия.

Добрата новина е, че не всичко е загубено. На 13 октомври Комисията по околна среда в Европейския парламент подкрепи важно решение – да изключи инвестициите в изкопаеми горива от средствата за възстановяване на ЕС – Механизмът за възстановяване и устойчивост. Следващото решаващо гласуване ще се проведе в Комисиите по икономически и парични въпроси, както и по бюджетите.

Ето какво можеш да направиш ти. Нека българските евродепутати, които членуват в тези комисии, чуят гласа ти. 

Пиши на Ева Майдел, Сергей Станишев и Андрей Новаков в Туитър и ги насърчи да гласуват за изключване на изкопаемия газ, нефта и въглищата от фондовете за възстановяване, но също така и да не подпомагат авиокомпаниите, производителите на автомобили, индустриалните животински фабрики и други замърсители. Направи го преди 9 ноември, когато се очаква да бъде гласуването.

По-рано тази година Европейският парламент обяви извънредно положение за климата. Трябва да им напомним, че то води със себе си важни ангажименти.

Не е късно да инвестираме в истински зелено и справедливо възстановяване. Когато излизаме от тази криза, можем да бъдем по-силни, по-здрави и по-равнопоставени. Време е правителствата и ЕС да изпълнят обещанията си. Време е членовете на Европейския парламент да предприемат реални действия в областта на климата, да се борят с настоящата  криза и засилващата се климатична криза. Време е да погледнем към бъдещето отвъд изкопаемите горива.

От Джорджия Уитейкър

Координатор на кампанията за климата на „Грийнпийс“ в Европа


Виж още: