Mens klimakrisen er blevet værre med ekstreme storme, oversvømmelser og tørke – og varme vintre på vores breddegrader – så har Danmarks officielle kostråd stået stille i årevis. Levet sit eget liv. Ude af trit med krisens alvor og de videnskabelige anbefalinger om at sænke kødforbruget.

Kostrådenes tekst mellem linjerne har i lang tid været, at det er fint med en ganske kødtung kost på danskernes menu, der dækker op med velkendte variationer over hakkebøffer, leverpostej og kylling i karry.

Men nu stempler Fødevarestyrelsen endelig ind i klimakrisens tid og anbefaler en langt mere klimavenlig kost, der skal bringe klimaet i bedre balance og styrke sundheden – som Greenpeace har opfordret til i lang tid. 

Nu skal kostrådene ikke længere blot guide danskerne til en bedre sundhed, men også en sundere klode, lyder det fra Fødevareminister Rasmus Prehn (S) ved lanceringen af de syv nye kostråd. Vi siger et stort “velkommen” og “velbekomme” til initiativet, der kan inspirere danskerne til at kaste sig mere ude i den rige og smagfulde verden af plantebaseret mad, så kødet kan vige for klimaets og sundhedens skyld – uden nødvendigvis at blive fjernet.

Mindre kød for klimaets og sundhedens skyld

Nu sænkes den anbefalede mængde kød om ugen fra 500 til 350 gram kød om ugen, hvilket dog er 50 gram mere end de videnskabelige anbefalinger fra EAT Lancet. Det er meget positivt at bla. bælgfrugter – altså bl.a. linser, ærter og bønner – og mere fuldkorn fremhæves.

“Det er glædeligt, at regeringen med de nye kostråd anerkender, at vi skal på en fælles rejse mod at spise meget mindre kød og mere plantebaseret for klimaets og vores egen sundheds skyld. Men det er fuldstændig nødvendigt, at vi også hurtigst muligt går i gang med den rejse, når det gælder Danmarks store pres på klimaet med vores massive produktion af kød og mejerivarer, hvor hovedparten eksporteres ud i verden,” siger Tarjei Haaland, klima- og energipolitisk rådgiver hos Greenpeace.

Desværre ser vi – endnu – ikke den samme politisk handlekraft i omstillingen af det store fødevarekammer, hvor maden dyrkes. Danmark skiller sig nemlig fortsat ud som landet i verden med den største produktion af kød per indbygger, der er den helt store klimaudfordring. 

Produktionen af svin – der tæller 32 millioner i årlig produktion – og køer står alene for knap en femtedel af Danmarks samlede klimaudslip. Og de tager plads, for vi bruger halvdelen af Danmarks jord – 80 procent af den aktive landbrugsjord – på at dyrke foder til mange dyr, der langt hen ad vejen producueres som sammenpressede enheder i dyrefabrikker.

Og det rækker ikke engang. Landbruget har nemlig også gjort sig afhængig af en import af soja til foder, der lægger beslag på områder i Sydamerika, der svarer til Sjælland, Falster og Langeland.

Danskerne kan ikke spise sig ud af klimakrisen – 90 procent af kødet eksporteres

Det klimaproblem kan danskerne ikke spise sig ud af, desværre, ved alene at skære ned på kødet og skrue op for det grønne, for 90 procent af produktionens kød eksporteres ud i verden. Og herhjemme er prisen et stort pres på naturen og forurening af vand og luft, der kan give naboerne til de enorme bedrifter sundhedsgener.

“De nye kostråd må ikke blive til et blændværk, hvor fødevareministeren og regeringen på den ene side anbefaler danskerne at skære ned på forbruget af kød, mens de samtidig svigter klimaansvaret ved at vende det blinde øje til, at dansk landbrug har verdens højeste produktion af kød per indbygger og en animalsk produktion, der står for 28 procent af vores klimaudslip,” siger Tarjei Haaland

Halver antallet af køer og svin i 2030

Problemets store årsag og løsning fører altså tilbage til Danmark som storproducent af kød og mejerivarer. Og her arbejder Greenpeace konstant på at få regeringen og de øvrige partier til at tage den politisk klimahandling, der for alvor batter – at sætte mål om markant at reducere antallet af køer og svin, der vil give gevinster for klimaet og naturen på så mange måder. 

For når vi skruer ned for kødet, kan vi give plads til mere natur og skov igen. I stedet kan vi dyrke mere plantebaseret, der kan mætte flere munde end kød.

“Regeringen må nu som næste logiske skridt tage reelt ansvar ved at skære markant ned på kødproduktionen og omstille landbruget til langt større produktion af økologisk plantebaseret mad, der passer på klimaet, naturen og sundheden. Vores gennemregnede opfordring til klimaforhandlingerne er, at antallet af køer og svin gradvist halveres frem til 2030,” slutter Tarjei Haaland.

Greenpeace har derfor lavet en større og gennemregnet analyse, der viser, hvordan Danmark kan indfri målet om at reducere vores udslip af drivshusgasser med 70 procent i 2030. Denne opfordring til at markant sænke antallet af dyr i landbrug vil være en væsentlig løsning til at nå 2030-målet, der bliver vigtig for de store og vigtige politiske forhandlinger om en klimahandlingsplan her i begyndelsen af 2021.