Verdenshavene gemmer på et eventyrligt dyreliv, som vi ved meget lidt om. Faktisk ved vi mere om månens overflade, end om hvad der lever under havets overflade. Her kan du læse om fem utrolige dyr, der i sig selv er grund nok til at beskytte vores oceaner. Har du hørt om dem før?

 

1. Grønlandshajen –  havets langsomme jæger

Grønlandshajen er et majestætisk syn – hvis du spotter den. Dette mystiske og halvblinde væsen på op til 6 meter kan lide at leve i hemmelighed. Den blev først fanget på kamera i 1995, hvilket er overraskende taget i betragtning, at den bevæger sig langsomt som et dovendyr – i gennemsnit 30 cm i sekundet. Hvad der gør grønlandshajen endnu mere spektakulær er, at den er det hvirveldyr, der bliver ældst. Den kan blive over 300 år gammel!

2. Vingesneglen – en fascinerende havsommerfugl

Den skinnende, smukke snegl bevæger sig i de dybe arktiske farvande som en sommerfugl. Den har fortryllet opdagelsesrejsende siden det 17. århundrede, da Friderich Martens første gang dokumenterede den. Men man bør ikke lade sig narre af dens skønhed – i hvert fald ikke hvis man er en musling. Når “havsommerfuglen” er sulten, overrasker den muslingen ved at fange den med kroge, som den skubber ud af sit bløde hoved, for derefter at sluge sit bytte helt.

3. Pukkelhvalen – en rejsende akrobat

Pukkelhvaler migrerer længere end noget andet pattedyr på Jorden. De rejser op til 5000 kilometer mellem deres yngle- og fourageringsområder. De er også ganske akrobatiske, og kan kaste deres krop – som er på størrelse med en skolebus – op over vandet. Pukkelhvaler er sociale og intelligente. De kan lære hinanden adskillige komplekse sange, som er unikke for hver flok.

4. Den gule tudsefisk – en vraltende lokker

Den gule tudsefisk svømmer ikke nær så meget, som den bruger sine brystfinner til at vralte langs havbunden med. Tudsefisken er ekspert i at camouflere sig. Den kan ændre tekstur og farve for at blende ind med omgivelserne. Dér ligger den og venter på, at sit bytte kommer tæt på, og det gør byttet ofte – for tudsefisken bruger sin “fiskestang” til at lokke med. Fra dens rygfinne gror en ekstra lang rygrad, der ligner en orm, som den bevæger foran sin mund som lokkemad. Og så: haps!

5. Læderskildpadden – en ældgammel dykker

Læderskildpadden er et ældgammelt væsen, som har svømmet i vores oceaner i 100 millioner år. Den har et skjold af blødt læder med et tykt lag af isolerende fedt og et unikt blodsystem, som giver den mulighed for at rejse kloden rundt og leve selv i koldt vand. Læderskildpadderne kender med garanti de dybe havområder bedre end os. De kan nemlig dykke 1000 meter ned til de mørkeste dybder af vores oceaner og møde væsener, hvor mennesker endnu ikke har været.

Vær med til at beskytte vores oceaner

Verdenshavene er hjem – ikke blot for disse fem utrolige skabninger – men tusindvis af forunderlige arter. Et hjem og et liv som trues af overfiskeri, klimaforandringer, minedrift på havbunden og plastikforurening.

Del bloggen eller støt vores arbejde ved at klikke her ved siden af – så er du med os i arbejdet for at gøre opmærksom på behovet for at oprette beskyttede havområder, som kan sikre oceaner fulde af liv nu – og i fremtiden.

MY Esperanza in the Indian Ocean. © Will Rose / Greenpeace
Beskyt verdenshavene

Livet på jorden har brug for sunde verdenshave, men de er udfordret af mange trusler. Derfor er der brug for beskyttelse.

Vær med ×