Det er haj-uge, og det er tilladt at være begejstret. Er du allerede glad for hajer, vil du uden tvivl blive begejstret for, at internettet er blevet oversvømmet med skarp-finne sjov. Hvis du derimod ikke ved ret meget om hajer, eller måske er lidt bange, fordi de er skræmmende, så undrer du dig måske over, hvad alt postyret skal til for.

I Greenpeace elsker vi hajer. Hajer er fantastiske på mange forskellige måder. Selvom vi aldrig har ført en direkte ”Red hajerne” kampagne, er en stor del af vores arbejde til fordel for hajerne og deres leveområder. For sandheden er, at på trods af det dårlige ry, har hajerne meget større grund til at frygte mennesker, end vi har til at frygte dem. Kun meget få af de over 350 hajarter har nogensinde angrebet mennesker, og risikoen for at blive angrebet af en haj er mindre end risikoen for, at blive ramt i hovedet af en kokosnød eller at komme ud for et alvorligt uheld med en elektrisk brødrister.


Hajerne bør være mere bange for dig, end du er for dem.

Hajerne bør være mere bange for dig, end du er for dem.

Millioner af hajer bliver dræbt af mennesker hvert år. Mange bliver dræbt, når de bliver fanget som bifangst i fiskeriet, andre bliver dræbt direkte for deres kød eller finner. Nogle steder i verden er olie udvundet af hajlever også en efterspurgt vare, fordi man mener, at den har en helbredende virkning på en række sygdomme. Samtidigt ødelægger vi mennesker mange af hajernes levesteder, hvilket har resulteret i, at nogle hajarter er reduceret med op til 99 % de seneste år.

For Greenpeace er hajer vigtige dyr, som indikerer, om havets økosystem er sundt, og selvom det kan virke selvmodsigende, så kan udryddelse af rovdyrene medføre store konsekvenser for fødekæden under dem. Åbent-hav hajerne er havets ambassadører og langdistancerejsende, der stopper op for at få et måltid ved undersøiske bjerge, der er rige på føde, på samme måde som mennesker, der stopper ved servicestationer ved motorvejen.

Hajer kommer i mange udgaver

Den almindelige opfattelse af hajer, passer kun på en procentdel af dem. De er ikke alle sammen store, frygtindgydende og udstyret med lange, skarpe tænder. Den store hajfamilie består af mange mærkværdige dyr, som findes i flere forskellige former og størrelser, lige fra den gigantiske djævlerokke med et vingespænd på op til 8 meter til den bizart udseende hammerhaj og havets venlige kæmpe, hvalhajen, der kan blive op til 18 meter lang og veje op til 21 ton.

Hajer lever overalt, lige fra tropiske laguner til de dybe oceaner, i koralrev og langs kyster. De varierer i størrelse, de kan være på størrelse med en fod eller på størrelse med en hval. Nogle er varmblodede, nogle spiser plankton, nogle lyser i mørket, nogle er turistattraktioner, men de har alle brug for din hjælp. Hajer har brug for sunde have. Steder som undersøiske bjerge, koralrev og hajernes migrationsruter er vigtige områder at oprette havreservater for at sikre hajernes overlevelse.


Hajfinner bliver sorteret på et fiskemarked i Taiwan, hvor hajfinnesuppe er en populær delikatesse.

Hajfinner bliver sorteret på et fiskemarked i Taiwan, hvor hajfinnesuppe er en populær delikatesse.

Ødelæggende fiskeri har en stor del af skylden for det faldende antal hajer: dybhavet tømmes for hajer for at få fat i olien. Finnerne på store hajer bliver skåret af for at blive brugt til hajfinnesuppe, og et uendeligt antal hajer bliver dræbt uden grund som bifangst hvert år.

Hjælp hajerne

Men lad os i denne uge nyde at Discovery Channel oversvømmer os med fantastiske hajer og huske på, at vi er meget mere skræmmende for dem, end de er for os.

Denne artikel er oversat efter en blog af Willie Mackenzie, havkampagne medarbejder hos Greenpeace i England. Originalen kan læses her

MY Esperanza in the Indian Ocean. © Will Rose / Greenpeace
Beskyt verdenshavene

Livet på jorden har brug for sunde verdenshave, men de er udfordret af mange trusler. Derfor er der brug for beskyttelse.

Vær med ×