Lige nu forsøger danske Greenpeace-aktivister at forhindre, at et olieraffinaderi bliver Sveriges største CO2-udleder.

I protest mod raffinaderiets planer om at udvide har de, sammen med aktivister fra hele Norden, siden i går aftes forhindret nyankomne tankere – herunder mindst én dansk tanker – i at losse eller hente olie.

Du har ganske givet ikke hørt om Sveriges største olieselskab Preem før. Men for tiden trækker Preem store overskrifter i Sverige. Selskabet har nemlig en ansøgning liggende på den svenske regerings bord. Her beder de om lov til at udvide deres olieraffinaderi i byen Lysekil, der ligger ud til Skagerak nord for Göteborg. En udvidelse, der vil øge drivhusgasudledningerne fra raffinaderiet med 1 million tons og gøre det til Sveriges største udleder.

I lørdags meldte det ene af Sveriges to regeringspartier, Miljøpartiet, ud, at de er imod udvidelsen af raffinaderiet, og øgede dermed presset på det store regeringsparti, Socialdemokraterne, og på statsminister Stefan Löfven

Blandt mange andre i Sverige argumenterer Greenpeace for, at udvidelsen vil forhindre Sverige i at nå sine nationale reduktionsmål, i at leve op til Parisaftalen og i at beholde sin rolle som grønt foregangsland og legitim fortaler for høje klimaambitioner i EU.

I sidste uge konstaterede den kendte svenske journalist Mats Knutson under et interview med Miljøpartiet, at “debatten om Preem er nu mindst lige så vigtig som flygtningedebatten”, når man taler om emner, der kan få regeringen til at bryde sammen.

Og i disse timer lægger Greenpeace-aktivister altså fornyet pres på Socialdemokraterne. Indtil videre har Greenpeace-sejlskibet Rainbow Warrior i mere end tolv timer blokeret indsejlingen til Preems raffinaderi og forhindret mindst tre tankere i at lægge til og losse eller laste olie. Mindst én af tankerne er dansk. Den bærer navnet Aalborg og har også hjemhavn i Aalborg.

Én af aktivisterne er 29-årige, danske Jeppe Taudal Thorsen (til højre i billedet ovenfor):
“Ligesom Danmark bryster Sverige sig af høje klimaambitioner, og det er derfor helt uforståeligt, at de alligevel overvejer at tillade den her udvidelse. Sverige og Danmark er nogle af de rigeste lande i verden, så hvis ikke vi kan og vil omstille os, hvorfor skulle andre lande gide at gøre det. Vi har et større ansvar, fordi vi har nydt godt af fossile brændstoffer i udviklingen af vores lande, og fordi vi har så mange midler i dag, at vi vil kunne skabe den nødvendige omstilling”, siger han og fortsætter:

“Jeg håber virkelig, at verden kan overholde Paris-aftalen og nedbringe vores udslip så meget, at vi får en planet, som både mennesker, dyr og planter kan leve på, også når jeg er gammel. Og jeg tror på, at jeg kan gøre den største forskel som enkeltindivid ved at lave klimaaktivisme og vise, at jeg har et problem med, at både politikere og virksomheder tænker så kortsigtet.”

Sune Scheller, kampagneleder for hav og olie i Greenpeace, supplerer:
“Olie ligger ikke længere fundamentet til vores velfærd, olie truer vores sociale, fysiske og miljømæssige sundhed. Sverige har ligesom Danmark forpligtet sig til klimahandling både nationalt og internationalt og begge lande er blandt de mest oplagte til at lede vejen væk fra fossile brændsler. Men hvis Sverige og Danmark vil det, kan de umuligt fastlåse os i en fossil infrastruktur årtier frem i tiden ved at tillade henholdsvis Preems udvidelse og ny oliejagt i Nordsøen”.

Kontakt:

For kontakt til aktivister eller danske Sune Scheller, der er kampagneleder for hav og olie i Greenpeace og ombord på Rainbow Warrior:
Presse- og kommunikationsansvarlig i Greenpeace Danmark, Emma Oehlenschläger, tlf. 33376399