Tidligt om morgenen den 18. august 2020 tog fire klimaaktivister hul på en protest, der ultimativt skulle sikre vores fælles fremtid. De gik i vandet i våddragter og begyndte at svømme mod olieplatformen Dan Bravo i den danske del af Nordsøen. 

From left: Esben, Jakob, Ida Marie and Fabian with Rainbow Warrior in the background.
From left: Esben, Jakob, Ida Marie and Fabian with Rainbow Warrior in the background.
Project North Sea: Rainbow Warrior with Banner in Denmark. ©  / Greenpeace
Rainbow Warrior with banner reading “Fossils or our future?” in the foreground, the oil rig Dan Bravo in the background. © / Greenpeace

Med svømmeturen på 500 meter ønskede aktivisterne at vise de danske politikere, at de er imod udvindelsen af fossile brændstoffer og kræver et stop for ny oliejagt.
Aktivisten Ida Marie sagde blandt andet om aktionen: “Jeg svømmer for at vise politikerne, at jeg og mange andre ikke mener, at Danmark kan sole sig i at være et grønt foregangsland, hvis ikke vi er modige nok til at vise vejen og stoppe med at lede efter nye fossile brændsler”. 

Baggrunden for aktionen var den såkaldte 8. udbudsrunde. Udbudsrunden kan give olieselskaber lov til at udvide og forlænge olie- og gasproduktionen i Nordsøen, helt frem til potentielt 2060. Aktivisterne krævede af klimaminister Dan Jørgensen, at han aflyser udbudsrunden øjeblikkeligt og forbyder al fremtidig jagt på fossile brændsler i Nordsøen. 

Du kan selv være med til at stoppe oliejagten NU – skriv under på borgerforslaget: https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-04824

Flere kendte skuespillere, skuespillerinder og klimaaktivister sendte deres tanker og taknemmelighed afsted mod de fire aktivister i Nordsøen. Nedenfor ses en hilsen fra skuespiller Jason Momoa, der blandt andet er kendt for sin roller som Aquaman i filmen af samme navn, og for at spille Khal Drogo i den verdensberømte serie Game of Thrones. Han donerede en trefork, der spillede en central rolle i filmen Aquaman, hvor den blandt andet kunne styre havet og vejret, til aktivisterne. 

Four Greenpeace Denmark activists onboard the Rainbow Warrior hold the “Aquaman” trident they received as good wish by Hollywood star and environmentalist Jason Momoa.

Aktionen fik masser af omtale i både international og dansk presse. Her er det lokalmediet Jydskevestkysten, med en artikel om den fredelige aktion. Billedet, der ledsager artiklen, indkapsler meget præcist formålet med det hele. At sætte fokus på olieudvindingen i Nordsøen. Dan Bravo platformen var målet for aktionen, da det var her den første dråbe olie blev hevet op af den danske undergrund i 1972. 

Efter den 500 meter lange svømmetur og en hård klatretur, hvor hver af de fire aktivister bar på en 40 kg tung oppakning, nåede de helikopterdækket på olieplatformen. Første videohilsen viste fire glade, men udmattede aktivister, efter en lang og hård tur. 

Activists on top of oil rig Dan Bravo.
“Camp Dan” on the oil rig Dan Bravo.

Flere prominente navne viste deres taknemmelighed til aktivisterne ombord på platformen. Og undervejs modtog de fire aktivister opmuntrende videohilsner og opslag på sociale medier, der bakkede dem op. Her er det administrerende direktør i Greenpeace, Jennifer Morgan, skuespillerinderne Emma Thompson og Jane Fonda og den ugandiske klimaaktivist Vanessa Vash, der sender deres respekt og tanker afsted mod aktivisterne. 

Undervejs i aktionen udsendte først Reuters og derefter TV2 nyheden om, at selskabet bag olieboringerne, Total, midlertidigt stoppede produktionen på Dan Bravo-platformen af sikkerhedsmæssige grunde.

Efter mere end 24 timers fredelig belejring monterede aktivisterne et 225 kvadratmeter stort værk, som kunstneren HuskMitNavn havde skabt specielt til helikopterdækket på Dan Bravo.

Aktionen endte efter 37 timer. Dårligt vejr tvang de fire aktivister til at afsluttede protesten og svømme tilbage til Greenpeace-skibet Rainbow Warrior, der under hele aktionen havde ventet lige udenfor den 500 meter sikkerhedszone, som omgiver alle platforme i dansk farvand. Aktivisterne tog alt med sig, da de forlod olieplatformen. 

De fire aktivister nåede sikkert tilbage til Rainbow Warrior og blev modtaget af skibets besætning.

Activists are back on the Rainbow Warrior from the occupation action on oil rig Dan Bravo.
Activists are back on the Rainbow Warrior from the occupation action on oil rig Dan Bravo.
Activists are back on the Rainbow Warrior from the occupation action on oil rig Dan Bravo.

Aktivisterne afsluttede aktionen i vished om, at deres krav nu er tydelige for enhver. Sammen med internationale berømtheder og en global klimabevægelse gjorde de det klart, at de forventer, at den danske regering forbyder al fremtidig jagt på nye fossile brændsler og igangsætter den hurtigst mulige udfasning af olie- og gasproduktionen og en storstilet udbygning af havvind. Danmark vil være i den grønne førertrøje og bør derfor vise den vej væk fra fossile brændsler, som alle lande uundgåeligt står overfor. Det er nu op til klimaminister, Dan Jørgensen, at tage det næste skridt og stoppe den 8. udbudsrunde.