#mertensuojelu

Suojellaan maailman meriä

Tule mukaan!

Syvänmeren alueet sijaitsevat kansallisten rajojen ulkopuolella. Ne kattavat 43 prosenttia koko maapallon pinta-alasta ja ovat koti valtavalle elämänkirjolle. Huolimatta syvänmeren alueiden laajuudesta, tiedämme niistä kovin vähän. Itse asiassa tunnemme kuun pinnan paremmin kuin mertemme syvyydet.

Tutkijat ovat todenneet, että meidän tulee suojella maailman meristä vähintään 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, jotta ne voivat ylläpitää elämää myös tulevaisuudessa. Tästä syystä Greenpeace laati yhdessä tutkijoiden kanssa uraauurtavan tutkimusraportin, joka näyttää, mitkä alueet maailman meristä tulisi suojella, jotta ne kattaisivat kolmanneksen merten elämän kirjosta.

Tässä neljä syytä, miksi syvänmeren elämä tarvitsee suojelua ja kuinka se voidaan toteuttaa juuri nyt.

1. Ilman meren elämää maapallo olisi liian kuuma paikka elää

Meren pieneliöt, kuten plankton, varastoivat hiiltä ilmakehästä. Pienet ja isot merieläimet syövät planktonia. Eläimistä hiili siirtyy ulosteen kautta tai eläimen kuollessa merenpohjaan, jossa se varastoituu pohjan sedimentteihin. Ilman tätä biologiseksi pumpuksi kutsuttua toimintoa ilmakehässä voisi olla jopa 50 prosenttia enemmän hiilidioksidia. Tämä tekisi elämästä maapallolla hyvin toisenlaista.

Kun merten elämä kukoistaa, ne hidastavat ilmastonmuutosta ja tuottavat happea. Ilman elämää, meret eivät voi meitä pelastaa.

Ilmastonmuutos uhkaa tuhota arktisten eläinten elinympäristön. © Christian Åslund / Greenpeace

2. Maailman meret ovat vailla suojaa

Maailman meret ovat lähes suojelemattomia. Alle viisi prosenttia meristä on jonkinasteisen suojelun piirissä, ja maailman meristä valtioiden rajojen ulkopuolella on suojeltu vain yksi prosentti. Tällä hetkellä on helpompaa riistää mertemme luonnonvaroja kuin suojella niiden elämää.

Katso kartasta, mitkä maailman merten alueet ovat nykyään suojeltuja ja miltä näyttäisi meren elämän kirjon kattava suojelualueiden verkosto. Kartasta voit myös tarkastella, mitkä tekijät uhkaavat elämää eri puolilla maailman meriä.

3. Monta uhkaa –  yksi ratkaisu 

Ihmisen toiminta on tunkeutunut syvänmeren alueelle viime vuosina yhä voimakkaammin ja intressit alueiden hyödyntämiseksi ovat kasvaneet. Teollinen kalastus tyhjentää maailman meriä, syvänmeren kaivuu uhkaa merenpohjaa ja ilmastonmuutos aiheuttaa ennennäkemätöntä painetta merten elämälle. Valtavat muovilautat ajelehtivat Atlantilla ja Tyynellä valtamerellä. Tästä tuhoisasta kehityksestä vastaa kourallinen maailman rikkaimpia maita.

 

Monet merieläimet sotkeutuvat ajelehtimaan jääneisiin verkkoihin ja tukehtuvat kuoliaaksi.

Ongelmat ovat moninaiset, mutta ratkaisu on olemassa. Maailmanlaajuinen mertensuojelualueiden verkosto on yksi tehokkaimmista keinoista pelastaa jäljellä olevaa merten elämää.

4. Suojelu on mahdollista

Meidän on täysin mahdollista suojella maailman meret. Suojeluraportissamme tutkijat osoittavat, kuinka elinympäristöjen kirjo voidaan rauhoittaa mertensuojelualueidenverkostossa ja auttaa merten elämää toipumaan ihmisen toiminnan aiheuttamasta vahingosta. Nykyiset suojelualueet ovat nopeasti johtaneet merten elämän toipumiseen. Katso tämä video kolmesta kukoistavasta mertensuojelualueesta. 

YK:n neuvottelut suojelun mahdollistavasta sopimuksesta ovat käynnissä parhaillaan.

Tue vahvan mertensuojelusopimuksen toteutumista allekirjoittamalla merivetoomus tästä