SUOJELLAAN YHDESSÄ MERTEN IHMEELLISTÄ ELÄMÄÄ

Maailman meret ovat pulassa. Muovijäte, ilmastonmuutos ja teollinen kalastus uhkaavat tuhota kilpikonnien, valaiden ja pingviinien valtakunnan. Ilmastonmuutos tekee meristä happamia – monet lajit katoavat ja kokonaiset ekosysteemit ovat vaarassa tuhoutua. Merten elämä on uhattuna ihmisten toimesta:

❌ miljoona tonnia hiilidioksidia päätyy mereen joka ikinen tunti
❌ teollinen kalastus uhkaa tyhjentää meret kaloista
❌ verkkoihin jää turhaan muita eläimiä
❌ hylätyt verkot jatkavat haamukalastusta
❌ rekkalastillinen muovijätettä kaadetaan mereen joka minuutti

Auta suojelemaan merten ihmeellistä elämää

Auta suojelemaan merten ihmeellistä elämää

Tiesitkö, että jo kuutta seitsemästä merikilpikonnalajista uhkaa sukupuutto? Meremme kamppailevat muovitulvan keskellä – joka kolmas kilpikonna on syönyt muovia. Monet eläimet sotkeutuvat muoviin ja hukkuvat. 😟 Uudet mertensuojelualueet ovat siksi tärkeitä.

Loppu merten hillittömälle riistolle

Loppu merten hillittömälle riistolle

Teollinen kalastus uhkaa tyhjentää meret kaloista. Pohjatroolerit tuhoavat merenpohjaa ja pyydystävät matkaansa myös valaita ja kilpikonnia. Myös pyöriäiset ja vesilinnut ovat vaarassa. Mereen hylätyt haamuverkot jatkavat kalastustaan laivojen jo lähdettyä..

VÄHINTÄÄN 30 % MAAILMAN MERISTÄ ON SUOJELTAVA

Onneksi tiedämme, miten auttaa merten elämää: perustetaan maailmanlaajuinen suojelualueiden verkosto. Mertensuojelualueet ovat tärkeitä turvapaikkoja, joissa merten omituiset otukset ja ihmeellinen elämä voivat toipua. Elävä meri on tärkeä liittolainen ilmastonmuutosta vastaan, sillä se sitoo ja varastoi hiiltä. Valtameriin imeytyy jopa 90 % ilmastojärjestelmän ylimääräisestä lämmöstä ja 20–30 % ilmakehän hiilestä. Meret tuottavat ja säätelevät sateita, säätä, juomavettä ja ruoansaantia, siksi on aika toimia ja suojella meriämme.

YK käy vuoden 2021 aikana neuvotteluja maailman merten suojelusta. Tutkijat ovat osoittaneet, että vähintään 30 % maailman meristä on suojeltava vuoteen 2030 mennessä, jotta maapallo säilyy elinkelpoisena. Siksi on aika toimia – allekirjoita vetoomus mertensuojelualueiden puolesta.

Aktivistit veivät suuren bannerin Dan Bravo öljynporauslautalle Pohjanmerellä. Öljyn aika on ohi, uusia maakaasu- tai öljynporauskohteita ei enää tule avata.

ALLE 1 % MAAILMAN MERISTÄ ON SUOJELTU

Greenpeace matkasi keväällä merten halki Arktikselta Antarktikselle, koska juuri nyt meillä on historiallinen mahdollisuus suojella maailman meret. Matkalla pohjoisnavalta etelänavalle keräsimme tutkimustietoa ja teimme mertensuojelutyötä tunnetuksi, jotta YK:n neuvottelema, uusi ja tärkeä sopimus todella tekee maailman merten suojelusta mahdollista. Alle 1 % maailman meristä on tällä hetkellä tehokkaan suojelun piirissä.

ALLEKIRJOITA VETOOMUS JO TÄNÄÄN

Allekirjoita kansainvälinen merivetoomus nyt ja vaadi, että myös Suomen hallitus ponnistelee vahvan mertensuojelusopimuksen puolesta merten ihmeellisen elämän suojelemiseksi. Pidetään yhdessä huolta, että merten elämä saa ansaitsemansa suojelun.

Mitä allekirjoituksilla tehdään?

Mitä allekirjoituksilla tehdään?

Kaikki allekirjoitukset sekä Suomesta, että kansainvälisesti tullaan luovuttamaan ulkoministereille. Suomen vetoomuksen allekirjoitukset luovutettaan Pekka Haavistolle YK:n kokouksessa 2020, jossa päätetään mertensuojelusopimuksesta.

Mitä konkreettista Greenpeace tekee?

Mitä konkreettista Greenpeace tekee?

Tavallisten ihmisten tietoisuuden lisääminen on yksi tärkeä päämäärämme. Lisäksi asiantuntijamme seuraavat luonnon tilaa ja puuttuvat epäkohtiin vaikuttamalla päättäjiin. Teemme myös tutkimustyötä, josta yksi viimeisimmistä on raportti kilpikonnien elinolosuhteista.

Mihin tietojani käytetään?

Mihin tietojani käytetään?

Pyydämme luonnonsuojelutyöstä kiinnostuneiden ihmisten yhteystietoja, jotta voimme lähettää päivityksiä viimeisistä tapahtumista ja tarjota tietoa uusista mahdollisuuksista vaikuttaa. Tietojen avulla varmistamme myös, että vetoomuksen on allekirjoittanut oikea ihminen. Greenpeace ei koskaan jaa yhteystietoja eteenpäin tai kolmansien osapuolien kanssa.