Maailman meret ovat pulassa. Muovijäte, ilmastonmuutos ja teollinen kalastus uhkaavat tuhota kilpikonnien, valaiden ja pingviinien valtakunnan. Ilmastonmuutos tekee meristä happamia – monet lajit katoavat ja kokonaiset ekosysteemit ovat vaarassa tuhoutua. Merten elämä on uhattuna ihmisten toimesta:
❌ miljoona tonnia hiilidioksidia päätyy mereen joka ikinen tunti
❌ teollinen kalastus uhkaa tyhjentää meret kaloista
❌ verkkoihin jää turhaan muita eläimiä
❌ hylätyt verkot jatkavat haamukalastusta
❌ rekkalastillinen muovijätettä kaadetaan mereen joka minuutti
Tiesitkö, että jo kuutta seitsemästä merikilpikonnalajista uhkaa sukupuutto? Meremme kamppailevat muovitulvan keskellä – joka kolmas kilpikonna on syönyt muovia. Monet eläimet sotkeutuvat muoviin ja hukkuvat. 😟 Uudet mertensuojelualueet ovat siksi tärkeitä.
Teollinen kalastus uhkaa tyhjentää meret kaloista. Pohjatroolerit tuhoavat merenpohjaa ja pyydystävät matkaansa myös valaita ja kilpikonnia. Myös pyöriäiset ja vesilinnut ovat vaarassa. Mereen hylätyt haamuverkot jatkavat kalastustaan laivojen jo lähdettyä..
Onneksi tiedämme, miten auttaa merten elämää: perustetaan maailmanlaajuinen suojelualueiden verkosto. Mertensuojelualueet ovat tärkeitä turvapaikkoja, joissa merten omituiset otukset ja ihmeellinen elämä voivat toipua. Elävä meri on tärkeä liittolainen ilmastonmuutosta vastaan, sillä se sitoo ja varastoi hiiltä. Valtameriin imeytyy jopa 90 % ilmastojärjestelmän ylimääräisestä lämmöstä ja 20–30 % ilmakehän hiilestä. Meret tuottavat ja säätelevät sateita, säätä, juomavettä ja ruoansaantia, siksi on aika toimia ja suojella meriämme.
YK käy vuoden 2021 aikana neuvotteluja maailman merten suojelusta. Tutkijat ovat osoittaneet, että vähintään 30 % maailman meristä on suojeltava vuoteen 2030 mennessä, jotta maapallo säilyy elinkelpoisena. Siksi on aika toimia – allekirjoita vetoomus mertensuojelualueiden puolesta.
Greenpeace matkasi keväällä merten halki Arktikselta Antarktikselle, koska juuri nyt meillä on historiallinen mahdollisuus suojella maailman meret. Matkalla pohjoisnavalta etelänavalle keräsimme tutkimustietoa ja teimme mertensuojelutyötä tunnetuksi, jotta YK:n neuvottelema, uusi ja tärkeä sopimus todella tekee maailman merten suojelusta mahdollista. Alle 1 % maailman meristä on tällä hetkellä tehokkaan suojelun piirissä.
Allekirjoita kansainvälinen merivetoomus nyt ja vaadi, että myös Suomen hallitus ponnistelee vahvan mertensuojelusopimuksen puolesta merten ihmeellisen elämän suojelemiseksi. Pidetään yhdessä huolta, että merten elämä saa ansaitsemansa suojelun.