Maailman metsät ovat tärkeitä ilmastokriisin hidastamiseksi – mutta Amazonin sademetsät ja niiden asukkaat ovat suuremmassa vaarassa kuin koskaan. Pääsyy on teollinen lihantuotanto.

Koronapandemian edetessä tuho Amazonin sademetsissä on kasvanut räjähdysmäisesti. Päättäjien välinpitämättömyys ja valvonnan puute ovat johtaneet siihen, että sademetsiä tuhotaan ennätysvauhtia teollisen lihantuotannon ja kaivostoiminnan tieltä. Vuoden 2020 neljän ensimmäisen kuukauden aikana metsäkato kasvoi 55 % verrattuna vastaavaan ajanjaksoon vuonna 2019.

Pienilläkin muutoksilla luonnon tasapainossa voi olla isot seuraukset. Amazonin sademetsissä tuhot ovat niin laajamittaiset, että asiantuntijat pelkäävät pahinta – metsäkato voi muuttaa ilmastoa lopullisesti.

Metsäpalokausi Amazonilla
Metsiä poltetaan kiihtyvää vauhtia Amazonilla, jotta alueilla voidaan kasvattaa soijaa tai karjaa.
© Greenpeace / Daniel Beltrá

Miksi Amazonin sademetsät katoavat nyt nopeammin kuin koskaan?

Pandemiasta huolimatta Brasilian hallitus jatkaa Amazonin sademetsien hyväksikäyttöä. Lisääntynyt metsien hävittäminen on usein laitonta.  Metsiä raivataan karjan laitumiksi tai minieraalien louhintaan.

Moni muistaa Amazonin sademetsissä viime vuonna riehuneet valtavat metsäpalot, jotka järkyttivät koko maailmaa. Taivas muuttui mustaksi São Paulossa asti, vaikka kaupunki on yli 3000 tuhannen kilometsin päässä Amazonin paloista.

Hälytykset metsien häviämisestä ovat lisääntyneet 64 % Brasilian Amazonilla viime vuoteen verrattuna. Tilanne oli epätavallinen, koska mittauksen aikana meneillään oli sadekausi ja metsien hävittäminen on sadekaudella vaikeampaa. Kuiva kausi on alkanut Amazonilla, mikä tarkoittaa, että metsäpalot todennäköisesti lisääntyvät.On huomioitava, että osa paloista alkaa luonnollisesti. Viime vuonna valtaosa paloista johtui kuitenkin metsien kaskeamisesta, jotta maanviljelylle saataisiin raivattua enemmän tilaa. Presidentti Jair Bolsonaro tukee maatalousalaa, koska se on poliittisesti tärkeä ala Brasiliassa. Tuhot ovat pahempia, kuin ennen nykyistä presidenttiä ja tutkijat varoittavat, että vuosi 2020 tuo tullessaan paljon katastrofaalisemmat metsäpalot Amazonin sademetsissä.

Metsäpalot Amazonilla
Metsäpalot Amazonilla vuonna 2019.
© Victor Moriyama / Greenpeace

Miksi Amazonin sademetsät ovat niin tärkeitä?

Kaikki puut sitovat hiilidioksidia kasvaessaan. Amazonin kaltainen tiheä, trooppinen sademetsä on arvokas hiilinielu ja hiilivarasto. Metsäpalot ja maan muokkaus maatalouden käyttöön johtavat metsäkatoon. Samalla puihin ja maaperään varastoitunut hiilidioksidi vapautuu ilmakehään ja hiilinielu menetetään.

Sademetsien tuhoutuessa planeettamme menettää arvokkaan hiilinielun, joka auttaa kamppailussa ilmastokriisiä vastaan. Mitä enemmän hiilidioksidia vapautuu ilmakehään, sitä tuhoisammat ovat sen vaikutukset ympäri maailman.

Tutkijoiden mukaan sademetsien keikahduspiste – tilanne, jossa sademetsät eivät pysty enää tuottamaan tarpeeksi sadetta uudistuakseen – voidaan saavuttaa jo tulevina vuosikymmeninä. Keikahduspiste saapuu vääjäämättä, jos 20-25 % sademetsästä on tuhottu.Trooppinen sademetsä muuttuu savanniksi, jonka biologinen monimuotoisuus on huomattavasti sademetsiä vähäisempi. Ekonomi Monica de Bolle varoitti Yhdysvaltojen kongressia vuonna 2019 siitä, että tämä käännekohta voi tapahtua jo vuonna 2021, mikäli Amazonin sademetsien tuho jatkaa kasvuaan samaa tahtia.

Miten Amazonilla asuvat ihmiset selviävät koronakriisistä?

Brasilia on yksi eniten koronapandemiasta kärsineistä valtioista. Bolsonaro on erottanut jo kaksi terveysministeriä (toinen erotettu, toinen eronnut itse), hän on kannustanut ihmisiä karanteenien vastaisiin mielenosoituksiin ja Bolsonaroa syytetään todellisten tartuntalukujen ja kuolemien määrän piilottelusta.

Asiantuntijat ovat huolissaan siitä, että metsäpalot ja koronapandemia voivat olla katastrofi Amazonin sademetsille Brasiliassa. Akuutein tilanne on alkuperäiskansojen keskuudessa – hallitus ei välitä alkuperäiskansojen ihmisoikeuksista Brasiliassa. Pandemia on johtanut metsien suojelun ja valvonnan vähenemiseen ja laittomat hakkuut ja kaivostoiminta ovat lisääntyneet. Näin koronapandemia pääsee leviämään entisestään, myös alkuperäiskansojen keskuuteen. Greenpeace on osallistunut pelastustoimiin yhdessä alkuperäiskansojen ja lääkintähenkilöstön kanssa, jotka kuljettavat hätäapua Amazonin syrjäseuduille.

Wings of Emergency -projekti Amazonilla Brasiliassa. © Edmar Barros / Greenpeace
Greenpeace auttaa hoitohenkilökunnan ja laitteiden kuljetuksessa osana Asas de Emergência -projektia.
© Edmar Barros / Greenpeace

Miten metsäkato liittyy uusien ihmiselle vaarallisten tartuntatautien leviämiseen?

Asiantuntijat ovat tutkineet, miten tartuntataudit kuten korona muodostuvat ja löytäneet yhteyden teollisen maatalouden ja luonnontilassa olevien ekosysteemien välillä. Asiantuntijat ovat sanoneet odottaneensa COVID-19 kaltaista zoonoottista pandemiaa jo pitkään. Brasiliassa sademetsien tuhoamisen seurauksena on syntynyt useita tartuntatauteja mukaan lukien chikungunya, denguekuume, keltakuume ja zika.

Ennuste Amazonin sademetsille on synkkä. Silti toivon kipinä elää edelleen. Suurten eurooppalaisten yhtiöiden kansainvälinen paine on tuottanut tulosta. Brasiliassa lykättiin lakiehdotusta, joka olisi antanut laittomien hakkuiden suorittajille oikeuden metsäalueisiin. Yhtiöt eivät halua ostaa lihaa tai rehusoijaa, jonka tuotanto tuhoaa Amazonin sademetsiä.Amazonin tilanne ei ole yksin Brasilian huolenaihe. Suuryrityksillä ja niiden asiakkailla on mahdollisuus vaikuttaa. Sinäkin voit auttaa allekirjoittamalla vetoomuksen Amazonin sademetsien puolesta. Greenpeace jatkaa työtä Amazonin sademetsien suojelemiseksi. Lue lisää, siitä mitä saimme lahjoittajien avulla aikaan viime vuonna ja jos sinulla on mahdollisuus tukea työtä Amazonin sademetsien pelastamiseksi, liity lahjoittajien joukkoon jo tänään.

Pelasta Amazon

Amazonin sademetsä on uhanalaisempi kuin koskaan aiemmin. Meidän on tehtävä kaikkemme, että Amazonin tulevaisuus olisi turvattu.

Tule mukaan