I dessa kristider, för att lindra de allvarliga följderna av Covid-19 i de mer avlägsna delarna av Amazonas, hjälper Greenpeace nu med att transportera sjukvårdspersonal och utrustning genom Asas de Emergência-projektet. Läget bland urfolken i Brasilien är för närvarande väldigt oroande och risken för många döda är stor. Fram till 11 maj har minst 77 människor avlidit och 308 smittats av Covid-19 enligt siffror från Articulation of Indigenous Peoples of Brazil (Apib). 

“Vi lånar ut våra flygplan och medarbetare så att läkare, sjuksköterskor och sjukvårdsutrustning kan nå populationerna av urfolk som är extra sårbara i den pågående pandemin. Syrgastuber, handsprit och tvål levereras nu till regioner där både sjukvård och infrastruktur saknas. En pandemi kräver solidaritet mellan människor. Vi kommer inte överge urfolken i dessa oroliga tider. Vi står samman i detta solidariska nätverk”, säger Carol Marçal från Greenpeace.

Bland annat har Greenpeace-flyg levererat bistånd till staden São Gabriel da Cachoeira som har högst andel urfolk bland befolkningen i Brasilien. Här finns inte en enda intensivvårdsplats och hela samhället har varit i lockdown sen 8 maj på grund av risken för ett kollapsat sjukvårdssystem. Hit har vi nu levererat sjukvårdspersonal, syrgas, Corona-tester och hygienartiklar. Våra insatser har följt de striktaste restriktioner när det gäller säkerhet och hälsa. Flygplanen och materialen som levererats har desinficerats regelbundet, vår personal har burit rekommenderad skyddsutrustning.

Förutom Asas da Emergência-projektet fortsätter Greenpeace bevaka och dokumentera avskogningen i Amazonas och brotten mot urfolkens mänskliga rättigheter. Just nu håller Brasiliens regering med Bolsonaro i spetsen på att rösta igenom ett lagförslag som kommer att göra det lättare att invadera urfolkens territorium. Ändringen kommer innebära att tiotusentals kvadratkilometer regnskog kan fråntas urfolken och ges till de ockupanter som tjänar pengar på illegal skogsavverkning och gruvdrift. Lagförslaget är i färd med att avhandlas snabbt på ett odemokratiskt sätt genom digital omröstning utan en process i kongress och senat. 

Bolsonaro fortsätter därmed sina angrepp på urfolken som skyddar världens största regnskog. Sedan han kom till makten i januari 2019 har han underminerat de institutioner som ska skydda urfolk och regnskog mot illegal avverkning och ockupation. Konsekvensen är en dramatisk ökning i skogsförstörelse och våld mot urfolk. Som vi har skrivit om tidigare slår avverkningen av Amazonas nya rekord hittills i år. 

Det har aldrig varit viktigare att stå upp mot krafterna som offrar Amazonas och hotar urfolkens överlevnad för kortsiktiga vinster. Vi vill tacka alla våra supportrar som möjliggör vårt livsviktiga arbete i Amazonas. För att hålla oss oberoende tar vi inte emot pengar från företag eller stater, därför är det ekonomiska stödet från privatpersoner helt avgörande. Våra månadsgivare är ryggraden i vår verksamhet, vill du stödja oss regelbundet kan du göra det här. Du kan även swisha ett bidrag här.