Tahdotko tehdä enemmän?
Tule mukaan! ×

Elokuussa maailma havahtui ennennäkemättömän suuriin metsäpaloihin Amazonilla. Lokakuun alkuun mennessä paloja oli rekisteröity lähes 100 000 yhdeksässä eri Brasilian osavaltiossa.

Greenpeace on työskennellyt alueella jo 27 vuoden ajan suojellakseen sademetsän ja alkuperäiskansojen oikeuksia. Tämän vuoden tulipalot ovat kuitenkin herättäneet ennennäkemättömän paljon  kansainvälistä huomiota. Onkin todella tärkeää, että maailma näkee, kuinka Amazonia kohdellaan.

On ollut upeaa seurata, kuinka ihmiset ovat osallistuneet Amazonin suojeluun lahjoittamalla. Tässä seitsemän viimeisintä tukijoidemme avulla tehtyä tekoa, jotta sademetsän tuhoaminen lakkaisi: 

Kartoitimme kahdesti Amazonin paloja lentämällä ja kuvaamalla. Toisella matkalla oli mukana kansainvälisiä journalisteja. Kartoituksilla autoimme kohdentamaan sammutustöitä sekä selvittämään, mistä palot saivat alkunsa. Lisäksi tämän dokumentoinnin ansiosta olemme pystyneet ylläpitämään tiedotusvälineiden kiinnostusta ja voineet taata, että tulipalojen kehitystä koskevat raportit pitävät paikkansa.

– Syyskuussa vaadimme kahdesti Helsingissä EU-maiden ulkoministereitä ja maatalousministereitä ryhtymään välittömästi toimiin metsäkadon torjumiseksi ja Amazonin sademetsän pelastamiseksi. Tavoitteenamme on, että EU ottaisi käyttöön laajan toimenpideohjelman jo ensi vuonna, sisältäen lakimuutoksia, jotka puuttuisivat metsäkadon ja luonnontilaisten elinympäristöjen katoamisen aiheuttajiin ja alkuperäiskansojen oikeuksien rikkomiseen. 

– Järjestimme mielenilmauksia Brasilian suurlähetystöillä ja konsulaateilla 17 eri maassa vaatien Brasilian vallanpitäjiltä välittömiä toimia Amazonin puolesta. 

Olemme käynnistäneet kampanjan, jonka tavoitteena on saada kansainväliset pikaruokajätit McDonalds, Burger King ja Kentucky Fried Chicken irtisanoutumaan tuotteista, jotka ovat yhteydessä Amazonin sademetsän tuhoon.

– Paljastimme Brasilian presidentin Jair Bolsonaron ilmastovihamieliset aikeet YK:n yleiskokouksessa.

– Protestoimme Brasilian ympäristöministerin vierailuilla Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa paljastaen Brasilian vallanpitäjien maailmalle kertomat valheet. 

Suurten ympäristökatastrofien tapahtuessa ihmiset ovat hengessä mukana, mutta tarvitaan suoria toimia, jotta muutos saadaan aikaiseksi. Olemme painostaneet Jair Bolsonaroa ja Brasilian hallitusta, tehneet selväksi, että Amazonin hävittämisen on loputtava ja että Brasilian tuhoisalla politiikalla on seurauksia. Vaikka Bolsonaro on yrittänyt puhdistaa imagoaan ulkomailla usean miljoonan dollarin mainoskampanjoilla, olemme paljastaneet hänen todelliset aikomuksensa laajentaa entisestään maataloutta ja kaivosteollisuutta Amazonin kustannuksella. Meidän on tehtävä kaikkemme, että Amazonin tulevaisuus olisi turvattu tästäkin eteenpäin. 

Toinen tärkeä saavutus on ollut lihantuotannon linkittäminen Amazonin paloihin. Ihmiset alkavat ymmärtää lihankulutuksen ympäristövaikutukset ja tarpeen nopeille toimille ruokailutottumuksiemme muuttamiseksi ympäristöystävälliseen suuntaan. Kampanjamme pikaruokajättejä vastaan vaatii näitä yrityksiä kantamaan vastuunsa ja muuttamaan toimintaansa. 

Mitä seuraavaksi?

Seuraamme tilannetta jatkuvasti ja jaamme ajankohtaista tietoa. Saamamme tuki auttaa meitä jatkamaan työtämme jopa sen jälkeen, kun tiedotusvälineiden kiinnostus on siirtynyt muualle. Tässä kuussa ryhmä alkuperäiskansojen edustajia matkustaa Brasiliasta 12 Euroopan maahan kerätäkseen kansainvälistä tukea Bolsonaron hallituksen hyökkäyksiä vastaan ja suojellakseen heidän yhteisöjään ja kotiaan, Amazonin sademetsää. 

Lähikuukausina tulemme levittämään myös uutta tietoa sademetsien tilanteesta Brasiliassa. Jatkamme paineen luomista monikansallisille yrityksille ja Brasilian hallitukselle, jotta sademetsä saadaan suojeltua. 

Jatkamme töitä myös Suomessa ja EU-tasolla. Amazonin tuho sai maailman avaamaan silmänsä ilmastokatastrofille. Yhdessä voimme saada muutoksen aikaan ja suojella Amazonia sekä maailman muita metsiä. Metsät ovat elintärkeitä yhteisen planeettamme säilymiselle elinkelpoisena tuleville sukupolville.