Kuuntele täältä Greenpeacen podcastit! Greenpeacen uusi podcast Luonnon tietotoimisto on nyt ulkona. Ota kuunteluun.

Luonnon tietotoimisto -podcast

Luontokato kiihtyy ja ilmastokriisi huutaa ratkaisuja. Viikon kuumat luontoaiheet ja ympäristöpoliittiset palopuheet Greenpeacen asiantuntijoiden ja vaihtuvien vieraiden kanssa. Uusi jakso joka torstai.

Uusin jakso

Viherpesu on vallankäyttöä ja dialogihuttua – meneekö se läpi?
Syksyn viimeinen LTT kysyy, kuka ottaa iskut kun yrityksen vastuullisuusmarkkinointi paljastuu viherpesuksi – somevaikuttaja vai yritys? Miksi yritykset käyttävät valtavat rahat dialogiin, joka ei johda mihinkään? Studiossa somevaikuttaja Jenni Rotonen ja väitöskirjatutkija Otto Snellman, juontajana Juuso Janhunen.

Kuuntele jakso:
Spotify
Apple Podcast
Google Podcasts

Ilmastokokous alkaa – Päästäänkö fossiilisista eroon?
YK:n ilmastokokous COP28 alkaa Arabiemiirikuntien Dubaissa. Tuleeko siitä fossiilisten polttoaineiden joutsenlaulu ja mikä on Suomen rooli kansainvälisillä ilmastoareenoilla nyt, kun hallituksessa istuu myös ilmastotoimiin penseästi suhtautuva puolue? Studiossa Greenpeacen kansainvälisen ilmastokokousvaltuuskunnan johtaja Kaisa Kosonen ja Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastoasiantuntija Hanna Aho.

Kuuntele jakso:
Spotify
Apple Podcast
Google Podcasts

Lyödäänkö luonnonmetsien kriteerit läskiksi?
16.11.2023 – Satumetsiä vai aitoa suojelua? Suomen luonnonmetsien kriteereitä määritetään juuri työryhmässä, jonka työ on joutunut poliittisen ohjauksen kohteeksi. Mitä tapahtuu luontokatotoimille ja luonnonmetsien suojelulle, jos Maa- ja Metsätalousministeriö ja teollisuus saavat tahtonsa läpi? Studiossa metsäasiantuntijat Oona Käyhkö ja Matti Liimatainen. Haastattelijana Juuso Janhunen.

Kuuntele jakso:
Spotify
Apple Podcast
Google Podcasts

Hömötiaisen kohtalo kertoo metsien myllerryksestä – kuinka Suomen metsälinnuilla menee?
9.11.2023 – Vielä 1960-luvulla hömötiainen oli Suomen neljänneksi runsain lintulaji, mutta nykyään sen kannat ovat kutistuneet ja laji on erittäin uhanalainen. Miten metsiemme linnuilla menee ja millaisia vaikutuksia avohakkuilla ja puuston nuorenemisella on lintuihin? Luonnon Tietotoimiston vieraana Birdlife Suomen suojeluasiantuntija Tero Toivanen.

Kuuntele jakso:
Spotify
Apple Podcast
Google Podcasts

Muotia metsistä – kaatuvatko tekstiilikuidut luontokatoon?
19.10.2023 – Metsäteollisuus on vuosia hehkuttanut tekstiili- ja muotialan selluinnovaatioita, joita ei kuitenkaan näy kauppojen hyllyillä. Ovatko puuperäiset tekstiilit pelkkää viherpesua? Lisäävätkö ne metsien käyttöä? Vieraana muotialan kriitikko ja somevaikuttaja, vastuullisuusjohtaja Outi Pyy.

Kuuntele jakso:
Spotify
Apple Podcast
Google Podcasts

Uusi sellutehdas ajaa pohjoisen metsät ahtaalle
5.10.2023 – Metsäyhtiöt myyvät, luonto maksaa? Kemin uusi biotuote eli sellutehdas, kiihdyttää puun kysyntää ja asettaa MetsäGroupin kestävyyspuheet outoon valoon. Miten käy luontokadon ja hiilinielujen korjaamisen kun sellukattila porisee? Lisäksi kansainvälisen mertensuojelusopimuksen viimeisimmät käänteet. Studiossa Juuso Janhunen, metsäasiantuntija Matti Liimatainen ja meriasiantuntija Laura Meller.

Kuuntele jakso:
Spotify
Apple Podcast
Google Podcasts

Bensankatkuinen budjettiriihi
21.9.2023 – LTT on palannut! Uuden kauden alkajaisiksi arvioimme hallituksen budjettisopua luonnon ja ilmaston näkökulmasta: miten kävi luonnon ja ilmaston, kun päättäjät keskittyvät symbolisiin bensapäätöksiin? Teemme myös pikakatsauksen Rokansaaren metsien suojelukampanjaan ja Äänekosken sellutehtaalle. Studiossa viestintäasiantuntija Juuso Janhunen, Greenpeacen maajohtaja Touko Sipiläinen ja metsäasiantuntija Oona Käyhkö.

Kuuntele jakso:
Spotify
Apple Podcast
Google Podcasts

Valta vaihtuu, miten käy luonto- ja ilmastotoimien?
6.4.2023 – Vaalit on käyty, ja valta vaihtuu. Luonnon Tietotoimistossa pohditaan, miksi puhe vihreästä siirtymästä ja kestävämmästä huomisesta ei käänny ääniksi? Kävisikö seuraavalle hallitukselle tiedepohjainen tulevaisuuden suunnittelu? Studiossa tutkimusyksikkö BIOSin Paavo Järvensivu ja Greenpeacen Pohjoismaiden ohjelmajohtaja Sini Harkki. Hallitusneuvottelujen kiemuroita avaa maajohtajamme Touko Sipiläinen.

Kuuntele kahdeksas jakso:
Spotify
Apple Podcast
Megaphone

Vaaliviikko! Onko kärkikolmikon luontosuhde kunnossa?
30.3.2023 – Vaalipäivä lähestyy! Onko SDP:llä eväitä lunastaa vaalimainontansa vihreät lupaukset? Voiko luonto voittaa kokoomuksen, perussuomalaisten ja SDP:n kisassa ja miksi Suomen ilmastotavoitteet ovat kuumaa valuuttaa maailmalla? Vaaliviikon analyysin suorittavat studiossa Greenpeacen maajohtaja Touko Sipiläinen ja ilmasto- ja energia-asiantuntija Kaisa Kosonen.

Kuuntele seitsemäs jakso:
Spotify
Apple Podcast
Megaphone

Bambuharjalla ilmastokriisin kimppuun?
23.3.2023 – Luonnon tietotoimisto sukeltaa tällä viikolla ilmastoraportin tilannekuvaan: keinoja ilmastokriisin ehkäisemiseen on, mutta missä asennossa yritysmaailma on ilmaston suhteen, mitä päästöjen hyvittäminen todella on ja miksi viherpesu huvittaa? Näistä teemoista keskustelemassa Compensaten Niklas Kaskeala.

Kuuntele kuudes jakso:
Spotify
Apple Podcast
Megaphone

Metsähallituksen olkiukko, sertifikaatit ja iloisia uutisia!
15.3.2023 – Metsähallitus äityi somessa julistamaan metsätalouden loppua valtion mailla – mitä kummaa? Puhumme myös metsäalan sertifikaattien kämäisyydestä ja juhlistamme mertensuojelusopimusta! Studiossa metsäliikkeen aktivisti Ida Korhonen ja metsäasiantuntijamme Matti Liimatainen, sekä iloisten meriuutisten lähettiläs, Laura Meller.

Kuuntele viides jakso:
Spotify
Apple Podcast

Megaphone

Leikkauspuheista luontomarssille – nyt tarvitaan ääntä!
8.3.2023 – Kun leikkauslistoja vilautellaan, on aika lähteä luontomarssille! Tämän viikon Luonnon tietotoimistossa aiheena suojelurahat, puolueiden luontokatokannat ja kansalaisaktivismi. Studiossa vieraina Sini Harkki ja Touko Sipiläinen.

Kuuntele neljäs jakso:
Spotify
Apple Podcast

Megaphone

Ilmasto-oikeus, Venäjä ja fossiilisten vienti
2.3.2023 – Sota Ukrainassa on jatkunut jo vuoden, mutta venäläinen kaasu virtaa silti Eurooppaan. Sitä rahtaa myös valtionyhtiömme Gasum. Ilmastoasiantuntijamme Olli Tiainen kertaa sotaa rahoittavan fossiilikaupan vaiheita. Studiossa myös Suomen ensimmäisen ilmasto-oikeudenkäynnit kuulumiset.

Kuuntele kolmas jakso:
Spotify
Apple Podcast

Megaphone

Seuraava jakso tulossa torstaina 9. maaliskuuta

Suojelevatko poliitikot valtion metsät ja maailman meret?
23.2.2023 – Puolueet ovat väläytelleet vaalitenteissä valtion metsien suojelua ja Metsähallituksen tulostavoitteen alentamista. Miten pitkälle näillä toimilla päästään, kun luontokatoa on torjuttava entistä rivakammin? Entä miten etenee maailmanlaajuinen mertensuojelusopimus? Studiossa Greenpeacen maajohtaja Touko Sipiläinen, metsäasiantuntija Matti Liimatainen, ja terveiset myös meriasiantuntija Laura Melleriltä.

Kuuntele toinen jakso:
Spotify
Apple Podcast
Megaphone

Seuraava jakso tulossa torstaina 2. maaliskuuta

Vaalit tulee, kestääkö luonto?
16.2.2023 – Luonnon tietotoimiston ensimmäisessä jaksossa sukelletaan vaalikevään kuumiin teemoihin. Miten puolueiden luontokannat osuvat yksiin? Onko gallup-johtaja kokoomuksen metsäpaketti levällään? Studiossa Greenpeacen maajohtaja Touko Sipiläinen ja ilmasto- ja energia-asiantuntija Kaisa Kosonen, juontajana viestintäasiantuntija Juuso Janhunen.

Kuuntele ensimmäinen jakso:
Spotify
Apple Podcast
Megaphone

Seuraava jakso tulossa torstaina 23. helmikuuta


Metsäpodi

Metsäpodissa sukelletaan Suomen metsien suojeluun ja tutustutaan luonnon monimuotoisuuden puolustajiin.

Metsäpodin jaksot

Metsäpodi #4: Kartoittajat
Tällä kertaa menemme metsään. Siellä tapaamme luontokartoittajan, joka etsii valtion mailta suojelemisen arvoisia luonnonmetsiä. Suomen Metsähallitus ei aktiivisesti kartoita yhteisistä metsistämme suojelukohteita, joten työ jää vapaaehtoisille. Miksi näin on? Tämä on Metsäpodin toistaiseksi viimeinen osa, jos pidit kuulemastasi, jaa se kavereillesi.

Metsäpodi #3: Aktivismi
Suomalainen metsäaktivismi on viimeisen neljänkymmenen vuoden aikana onnistunut suojelemaan valtavia metsäalueita ja mittaamattoman arvokasta luontoa. Se on vaatinut kovaa työtä, paksua nahkaa ja mielikuvitusta. Millaista on laittaa itsensä likoon – jopa hengenvaaraan – metsien puolesta?

Metsäpodi #2: Metsäteollisuuden jäljet
Luontokato kiihtyy ja monimuotoisuus kapenee. Miten tähän tultiin? Tässä jaksossa metsäteollisuuden historiaa ja muutoksen hitautta. Samalla selviää, mitä ovat aihkit ja miksi ne ovat niin mahtavia. Mukana Helsingin Yliopiston metsänhoitotieteen yliopistolehtori, dosentti Timo Kuuluvainen.

Metsäpodi #1: Monimuotoisuus
Luontokato kiihtyy ja monimuotoisuus kapenee. Miten tähän tultiin? Tässä jaksossa metsäteollisuuden historiaa ja muutoksen hitautta. Samalla selviää, mitä ovat aihkit ja miksi ne ovat niin mahtavia. Mukana Helsingin Yliopiston metsänhoitotieteen yliopistolehtori, dosentti Timo Kuuluvainen.