🇬🇧 Read the page in English here*

Ryhdy Greenpeacen vapaaehtoiseksi ja liity joukkoomme taistelemaan vihreämmän tulevaisuuden puolesta

Luontokato ja ilmastokriisi uhkaavat kaikkien elämää. Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ja eläin-, kasvi- ja sienilajien väheneminen vaikuttavat ihmisten terveyteen, ruokaturvaan, maaperän eroosioon ja metsien tilan heikkenemiseen. Äärimmäinen kuivuus, sään ääri-ilmiöt ja ilmastokriisistä johtuvat konfliktit haittaavat jo miljoonien ihmisten elämää. Ongelmat ovat valtavia, mutta yhdessä olemme vahvoja. Voimme vaikuttaa ja suojella tulevaisuuttamme. Tule mukaan seuraavaan vapaaehtoisten uusien iltaan!

Miksi toimia Greenpeacen vapaaehtoisena?

Yhdessä voimme muuttaa maailmaa. Vapaaehtoiset ovat muuttaneet maailmaa Greenpeacen kanssa jo yli 50 vuoden ajan. Greenpeace on nykyään maailman suurin riippumaton ympäristöjärjestö, jolla on vapaaehtoisia, henkilökuntaa ja toimintaa yli 55 maassa. Greenpeacen vapaaehtoisena sinusta tulee osa maailmanlaajuista liikettä ja yhteisöä, tapaat uusia ystäviä, koet uutta ja pääset vaikuttamaan. 

Greenpeace tarjoaa vapaaehtoisille ja aktivisteille monenlaisia mahdollisuuksia kouluttautua ja kehittää taitojaan. Tarjoamme koulutuksia liittyen suoraan toimintaan, kiipeilyyn, melontaan ja veneilyyn. Niille, jotka haluavat levittää ja tuottaa tietoa ja sitouttaa eri toimijoita muutokseen, tarjoamme koulutusta sosiaalisen median käyttöön, taiteelliseen toimintaan, tutkimukseen, julkiseen puhumiseen ja päättäjiin vaikuttamiseen. 

Greenpeacen vapaaehtoiset mahdollistavat sen, että Greenpeace voi paljastaa ongelmia, osoittaa ratkaisuja ja voittaa kampanjoita. Mikään tästä ei olisi mahdollista ilman vapaaehtoisia.

Kuka voi ryhtyä vapaaehtoiseksi?

Greenpeacen vapaaehtoisissa on ihmisiä eri puolilta maailmaa ja kaikilta elämänaloilta. Heitä yhdistää se, että he ovat päättäneet ottaa kantaa ja toimia ainoan kotimme, kauniin maapallomme puolesta.

Tahansa on tervetullut tulemaan mukaan Greenpeacen toimintaan. Sinun on kuitenkin oltava vähintään 18-vuotias.

Autamme käytännön esteissä, jotka saattavat estää sinua tulemasta mukaan, ja kuuntelemme toiveitasi.

Yhä useammat ihmiset nousevat ylös! Liity meihin ryhtymällä Greenpeacen vapaaehtoiseksi jo tänään.

Vapaaehtoistoiminnan muodot

Greenpeacen vapaaehtoiset voivat toimia eri pituisissa kampanjoissa vapaaehtoisina ja aktivisteina tai kehittää taitojaan vapaaehtoisten taitotiimeissä. Kaikki ovat tervetulleita tiimeihin, eikä aiempaa taustatietoa tai asiantuntemusta tarvita. Taitotiimejä on viisi:

Artivismitiimi

Artivismi on taiteen käyttämistä aktivismiin. Greenpeacen vapaaehtoisten artivismitiimi käyttää taidetta saastuttajien paljastamiseen ja huomion kiinnittämiseen eri ympäristöongelmiin. 

Greenspeakers-tiimi

Greenspeakers-tiimi levittää tietoa ja saa ihmiset toimimaan julkisten puheenvuorojen avulla. He pitävät puheenvuoroja eri tapahtumissa, kirjastoissa, oppilaitoksissa tai webinaareissa. Tiimi innostaa yleisöjä toimimaan aktiivisesti luonnon ja ilmaston puolesta.

Lobbausryhmä

Greenpeacen vapaaehtoinen lobbausryhmä informoi, kannustaa ja painostaa poliitikkoja ja päättäjiä kirjeitse, sähköpostitse, puhelimitse ja sosiaalisessa mediassa. Lobbausryhmän jäsenet järjestävät kirjoittelu- tai soitteluiltoja, joissa lähestytään päättäjiä yhdessä.

Sosiaalisen median tiimi

Vapaaehtoinen sosiaalisen median tiimi luo kiinnostavia videoita ja viestejä, joilla tavoitetaan uusia yleisöjä, painostetaan päättäjiä ja innostetaan uusia ihmisiä toimiin.

Tutkimustiimi

Tutkimustiimin vapaaehtoiset työskentelevät paljastaakseen ilmasto- ja luontorikollisia. He toimivat tiiviissä yhteistyössä Greenpeacen tutkimusyksikön kanssa, ja auttavat henkilökuntaa keräämään tietoa ja osoittamaan parhaat ratkaisut planeettamme hyväksi.

Miten pääsen vapaaehtoiseksi?

Greenpeacen vapaaehtoiset ovat mukana monenlaisessa toiminnassa: tutkimuksesta mielenosoitusten järjestämiseen, Greenpeacen kampanjoista puhumiseen, päättäjille viestimiseen, melontaan, kiipeilyyn tai väkivallattomaan suoraan toimintaan.

Ilmastokriisi ja luontokato eivät odota. Ryhdy Greenpeacen vapaaehtoiseksi jo tänään. 

Ryhdy Greenpeacen aktivistiksi!     

Monet vapaaehtoisistamme ovat myös aktivisteja. Aktivistiksi ryhtyminen on päätös, jonka monet tekevät, koska eivät kestä katsoa vierestä, kun ilmasto kuumenee, sää muuttuu äärimmäisemmäksi ja miljoonat lajit katoavat silmiemme edessä. 

Greenpeacen aktivistit toimivat melonta, veneily-, kiipeilytiimeissä sekä yleisessä aktivistitiimissä. Tiimin jäsenet ovat vapaaehtoisia, jotka kouluttavat, harjoittelevat, jakavat taitojaan ja työskentelevät yhdessä ylläpitääkseen ja kehittääkseen taitojaan. Lue lisää kansalaistottelemattomuudesta täältä ja ilmoittaudu Johdatus kansalaistottelemattomuuteen -kurssillemme.

Greenpeace Community – tutustu vapaaehtoistoimintaan

Greenpeace Community on Greenpeacen pohjoismaisten vapaaehtoisten ensisijainen viestintäkanava. Tiedotamme siellä tulevista tapahtumista, koulutuksista ja muista vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksista. Alustalla pääsee keskustelemaan vapaaehtoisten ja henkilökunnan kanssa sekä paikallisella että pohjoismaisella tasolla. Klikkaa alta ja tutustu Greenpeace Communityyn ja tuleviin tapahtumiin.

Vapaaehtoistoiminnan raportit

Katso lisää siitä, mitä kaikkea Greenpeacen vapaaehtoiset ovat saaneet aikaan  varrella, vuosittain julkaistuista vapaaehtoistoiminannan raporteistamme.

Usein kysytyt kysymykset

Vapaaehtoistoimintaan lähtiessäsi suosittelemme perehtymään Greenpeace Nordicin vapaaehtoistoiminnan periaatteisiin.

Kuinka vanha minun on oltava, jotta voin toimia Greenpeacen vapaaehtoisena?

Greenpeacen vapaaehtoisten on oltava 18-vuotiaita.

Mitä vapaaehtoiset tekevät?

Vapaaehtoiset järjestävät tapahtumia, keräävät nimiä vetoomuksiin, osallistuvat mielenilmauksiin, viestivät päättäjille, puhuvat yleisöille, auttavat suurten tapahtumien logistiikan hoitamisessa, kääntävät tekstejä ja maalaavat banderolleja. Viime aikoina vapaaehtoiset ovat muun muassa järjestäneet Luontomarsseja ympäri Suomen ja auttaneet konkreettisesti metsien suojelussa metsävahteina.

Entä jos en tiedä tarpeeksi tai en elä tarpeeksi ”vihreästi”?

Voit toimia Greenpeacen vapaaehtoisena riippumatta siitä, miten hyvin olet perehtynyt ympäristökysymyksiin tai millaisia omat kulutusvalintasi ovat. Tärkeintä on, että olet innokas toimimaan ja vaikuttamaan.

Voinko liittyä mukaan, vaikka asuisin missä tahansa?

Voit liittyä mukaan toimintaan mistä päin Suomea tahansa. Usein toimintaan voi osallistua etänä, ja matkakuluja pohjoismaisiin tai pääkaupunkiseudulla järjestettäviin koulutuksiin tai suurtapahtumiin voidaan korvata. 

Kuinka paljon aikaa minun on käytettävä vapaaehtoistoimintaan?

Jotkut vapaaehtoisemme käyttävät aikaa muutaman tunnin vuodessa ja jotkut tekevät paljon joka viikko. Päätät itse, kuinka paljon aikaa haluat käyttää. Odotamme kuitenkin, että vapaaehtoiset tekevät sen, mitä on sovittu.

Maksaako Greenpeacen vapaaehtoistyö mitään?

Ei, vapaaehtoistyö meillä ei maksa mitään. Kaikki koulutukset ovat ilmaisia, ja Greenpeace kattaa kaikki vapaaehtoistoiminnasta aiheutuvat kulut, kuten matkat, ruoan, majoituksen jne.