Greenpeace-protest under UKA i Trondheim. Projisert budskap med en Equinor-logo som drypper av olje, med budskapet "99% fossil energi - Equinor ut av UKA".
Mens studenter var på vei inn for å oppleve åpningen av UKA på  Samfundet i Trondheim, benyttet aksjonistene en sterk lysprojektor for å projisere budskapet sitt på Samfundets fasade. Foto: Javad Montazeri / Greenpeace

I samarbeid med miljøorganisasjonen Greenpeace har studenter fra NTNU i kveld protestert mot Equinors tilstedeværelse på studentfestivalen UKA i Trondheim. 


Samtidig som et stort antall studenter var på vei inn for å oppleve åpningen av UKA på  Samfundet i Trondheim, benyttet aksjonistene en sterk lysprojektor for å projisere budskapet sitt på Samfundets fasade. Under en animert Equinor-logo som dryppet av olje, stod budskapet «99% fossil energi – Equinor ut av UKA».

Protest mot Equinor under UKA i Trondheim 2023
Markus Refsdal, ingeniørstudent ved NTNU, sammen med Andreas Randøy fra Greenpeace. Foto: Javad Montazeri / Greenpeace

– Equinor bruker UKA til grønnvasking

Equinor bruker UKA kynisk til å grønnvaske virksomheten sin. Sannheten er at Equinor på ingen måte er i gang med den grønne omstillingen. Kun 3 prosent av Equinors investeringer er i fornybar energi, og selskapet er involvert i svært forurensende aktiviteter som oljeleting utenfor den sårbare argentinske kysten og klimabomben Rosebank i Storbritannia, sier Andreas Randøy, energi- og klimarådgiver i Greenpeace. 

Markus Refsdal, ingeniørstudent ved NTNU, var en av dem som demonstrerte mot Equinor. 

– Studenter som bryr seg om klimaet, burde søke seg til et fornybarselskap, ikke til Equinor. Jeg håper at kveldens aksjon vil bidra til å bringe Equinors sanne ansikt fram i lyset, sier Markus Refsdal, ingeniørstudent ved NTNU. 

LES OGSÅ: Equinor sponser UKA – det er grønnvasking

Protest mot Equinor under UKA i Trondheim 2023
Foto: Javad Montazeri / Greenpeace

Forslag om å kaste ut Equinor fra UKA

Equinor har vært hovedsponsor av studentfestivalen UKA i Trondheim siden 2007. Tidligere i år overlevde avtalen et forslag i Studentersamfunnet om å kaste ut Equinor med hårfin margin: Forslaget fikk 49,8 prosent støtte i salen, akkurat nok til å la Equinor bli i denne omgang. 

– Det er synd at UKA lar seg bruke av en av verdens største forurensere på denne måten. Det er patetisk at Equinor forsøker å kjøpe seg legitimitet ved å subsidiere ølprisen på UKA heller enn å bare få ut fingeren og faktisk omstille seg, sier Refsdal. 


Vi har laget et Instagram-filter som avslører sannheten om Equinor. Når du bruker filteret, begynner Equinor-logoen å dryppe av olje!

Hjelp oss å spre sannheten om Equinor. Slik bruker du filteret:

  1. Åpne denne lenken i mobilen
  2. Finn en Equinor-logo, enten fysisk eller digitalt. Beveg kameraet ditt over logoen og se at den begynner å dryppe olje.
  3. Film og del videoen din i Instagram Stories og tagg @equinor og @greenpeacenorge