Nyligen så inträffade något väldigt oroväckande. Temperaturerna i Antarktis klättrade på sina ställen upp till 40°C över det normala. Det är nya rekordnivåer som för bara några år sedan, hade varit otänkbara.

Samtidigt visade väderstationer nära Nordpolen också tecken på issmältning, där vissa temperaturer steg till 30°C över det normala.

Det visar att saker inte är som de brukade vara. Från värmeböljor och skogsbränder, till översvämningar, torka och orkaner. Klimatkrisen är här, och den påverkar samhällen över hela världen.

Petrópolis, en stad som ligger i bergen norr om Rio de Janeiro, upplevde den 15 februari den värsta stormen sedan 1932, enligt det nationella centrumet för övervakning av naturkatastrofer (Cemaden) och meteorologiska institutet i Brasilien (Inmet) © Thomas Mendel / Greenpeace

Den senaste bedömningen från FNs klimatpanel IPCC bekräftade det vi redan bevittnar och upplever. Riskerna och effekterna från klimatförändringarna kommer snabbare och kommer att bli värre än tidigare väntat. Det innebär att våra lösningar måste komma snabbare, och vara mer ambitiösa.

De två första delrapporterna av IPCCs sjätte utvärderingsrapport (AR6) har redan släppts och behandlade klimatförändringarnas fysiska verkan och effekterna. På måndag 4 april släpper IPCC sin nästa delrapport som kommer att fokusera på motverkan och lösningar: Hur vi kan hindra ytterligare uppvärmning.

Det kommer att bli en avgörande rapport, som kommer i en avgörande tidpunkt då länder, företag och investerare måste omkalibrera sina planer för en snabbare övergång från fossila bränslen, till klimatlösningar, klimaträttvisa och mer motståndskraftiga livsmedelssystem.

Greenpeace kampanjledare Khevin Yu efterlyser “Klimaträttvisa nu” i samband med förstörelsen orsakad av tyfonen Odette i Sirugao City. Många människor i Suriago City har förlorat sina hem och förnödenheterna är knappa när de lämnats åt sitt öde efter naturkatastrofen. © Jilson Tiu / Greenpeace

Vad kan vi förvänta oss att få veta?

Varje delrapport täcker olika områden i den övergripande IPCC-bedömningen som äger rum omkring vart sjätte år. I det här kapitlet förväntar vi oss att lära oss mer om:

  • Framstegen hittills för att begränsa klimatutsläpp och relaterad uppvärmning.
  • Sätt att begränsa utsläpp och åtgärder som skulle vara förenliga med Parisavtalets mål och hållbar utveckling.
  • Utbudet av tillgängliga alternativ för att minska utsläppen inom energi- och stadsplanering, och inom sektorer som jordbruk, skogsbruk och markanvändning, byggnader, transporter och industri.
  • De sociala aspekterna för att minska utsläppen, vilka faktorer som formar konsumtionsmönster och möjligheter att minska utsläppen på efterfrågesidan.
  • Omfattningen, tidslinjen och vilka typer av ytterligare åtgärder som krävs. Här berörs institutioner, politik, internationellt samarbete, finansiering, investeringar, teknisk utveckling och resursöverföring.
En månad före presidentvalet demonstrerade omkring 80 000 människor i Frankrike för klimatet. Demonstrationen kallades “Look up” vilket refererade till filmen “Don’t look up”, och de ville visa sitt missnöje över att klimatfrågan lyftes för lite i valkampanjen. © Denis Meyer / Greenpeace

Vad kommer härnäst?

IPCC-rapporten kommer sammanställas när de tre delrapporterna, och specialrapporterna om land, hav och 1,5°C uppvärmning kommer att sammanföras med IPCCs syntesrapport som släpps i oktober 2022, vilket kommer slutföra den sjätte utvärderingsrapporten som påbörjades för fem år sedan.

Dessa rapporter kommer att vara avgörande för regeringars diskussioner och beslut om utfasning av fossila bränslen, livsmedelssäkerhet, anpassning och förlust och skada. De kommer även att sätta agendan vid klimatkonferensen COP27 i Egypten i november där länderna ska revidera sina uppdaterade klimatmål i linje med Parisavtalets mål om att begränsa uppvärmningen till 1,5°C.

Den verkliga lösningen på klimatkrisen kommer att kräva en snabb övergång bort från fossila bränslen och ohållbar markanvändning, med policyer och åtgärder som värderar människor och vår planet före kortsiktiga ekonomiska vinster.

Hur vi agerar idag, kommer att avgöra vår framtid. Så låt oss enas bakom vetenskapen och se till att världens ledare lyssnar och handlar baserat på forskarnas budskap – innan det är för sent.

Se videon om du vill lära dig mer: