En dykare från Greenpeace med en colaflaska som hittats i havet. Foto: Justin Hofman/Greenpeace
För fjärde året i rad hamnar Coca-Cola på första plats i listan över världens största förorenare av plast. Här poserar en dykare från Greenpeace med en colaflaska som hittats i havet. Foto: Justin Hofman/Greenpeace

Coca-Cola är världens största förorenare av plast, följt av Pepsi och Unilever, visar ny rapport. Greenpeace kräver att dessa multinationella storföretag genast inför åtgärder som stoppar de enorma mängder plast som fortsätter att förorena vår natur.

Vill du vara med och hjälpa oss göra skillnad?
Skriv under och kräv att de värsta plastförorenarna tar sitt ansvar!

Rapporten, Brand Audit Report 2021, är gjord av miljörörelsen “Break Free From Plastic” och listar bland annat de värsta företagen när det kommer till plastföroreningar i hav, sjöar och på stränder. De tio värsta förorenarna i årets lista är:

  1. Coca-Cola
  2. PepsiCo
  3. Unilever
  4. Nestlé
  5. Procter & Gamble
  6. Mondelēz International
  7. Philip Morris International
  8. Danone
  9. Mars, Inc.
  10. Colgate-Palmolive

Det som framkommer i rapporten är extremt allvarligt. Globalt bidrar dessa storföretag till massiva mängder plastföroreningar som varje år dödar över en miljon sjöfåglar och hundratusentals andra havslevande djur, säger Aud Hegli Nordø, kommunikationsansvarig för Greenpeace i Norge.

Storföretagen måste ta ansvar för plastkrisen

Flera av dessa företag hävdar att de redan agerat mot plastföroreningarna. Men de har inte gjort något åt det verkliga problemet: att minska den enorma produktionen och förbrukningen av onödiga, ohållbara plastprodukter och engångsförpackningar. Vi på Greenpeace anser att producenterna drastiskt måste minska användandet av engångsplast, och istället gå över till förpackningar som kan återanvändas och återvinnas.

Alla aktörer som bidrar till plastföroreringar har ett ansvar. Företagen, som påstår sig ta plastkrisen på allvar, måste nu visa att de lägger resurser på att hitta nya innovativa lösningar för hur deras produkter används och förbrukas. Återvinning är en del av lösningen, men vi vet också att den största andelen av all plast som produceras i världen aldrig blir återvunnen.

Dessutom kan merparten av alla plastförpackningar bara återvinnas ett fåtal gånger. Produktionen av plast måste helt enkelt minska, och detta kräver att företagen ställer om till nya lösningar för återbruk och re-fill-förpackningar – om de inte vill fortsätta toppa listan över världens värsta plastförorenare.

En krabba fångad i en plastmugg i havet vid Isla Verde, utanför Batangas City i Filippinerna. Foto: Noel Guevara/Greenpeace

Den globala produktionen av plast väntas fördubblas de närmsta 20 åren. Fossilindustrin satsar även på att framställa allt mer plast, när efterfrågan på fossilt bränsle väntas gå ned.

Med den enorma produktionen som väntas de kommande åren så kan vi aldrig lösa den här plastkrisen genom enbart återvinning och avfallshantering. För att stoppa plastföroreningar från att ödelägga livet i våra hav och natur måste vi bemöta problemet vid dess kärna: att minska användandet och produktionen av plast dramatiskt, säger Aud Hegli Nordø, kommunikationsansvarig för Greenpeace i Norge.

Coca-Cola innehar förstaplatsen på listan för fjärde året i rad. Tio procent av det företagsmärkta plastavfallet man hittat i naturen, bar Coca-Colas ikoniska logotyp. Rapporten som “Break Free From Plastic” tagit fram går även hårt åt företagens val att lägga mer pengar och resurser på reklam och marknadsföring, istället för att städa upp de stränder och sjöar som är fulla av deras använda plastprodukter.

“Framstår mer som greenwashing”

Under 2018 lanserade Coca-Cola en kampanj som gick under namnet «World Without Waste» – i vilken de lovade att städa upp minst en använd flaska för varje ny som sålts.

Rapporten visar tydligt att Coca-Colas kampanj har misslyckats. Har man skräpat ned så ska man också städa upp, men Coca-Colas så kallade ‘uppstädningsinitiativ’ är i huvudsak ett PR-trick. Tills dess att Coca-Cola faktiskt tar sitt ansvar, och förpliktigar sig att minska plastanvändningen och vi ser en verklig nedgång i mängden föroreningar, så är deras kampanj inget mindre än greenwashing – ett försök att framstå som mer miljövänliga än vad de i själva verket är, säger Aud Hegli Nordø.

Havssköldpadda med en plastpåse på huvudet. Foto: Troy Mayne

Samtliga tio företag som toppar listan över de värsta plastförorenarna har produkter som återfinns i svenska dagligvarubutiker och i de flesta svenska hem.

Det är väldigt bekymmersamt att man som konsument har en till synes oändlig tillgång till dessa plastprodukter, som så ofta hamnar i naturen. I Sverige är man långt bättre på att panta flaskor jämfört med många andra delar av världen, tack vare regler och lagar som kräver pant på PET-flaskor som säljs. Panten har bidragit till minskad nedskräpning och ökad återvinning, men produkter från stora globala företag är fortfarande vanliga i naturen. Och i områden där den lagstiftningen inte finns så blir det ännu tydligare att företag som Coca-Cola inte tar ansvar för sina produkter, Aud Hegli Nordø, kommunikationsansvarig för Greenpeace i Norge.

Plast – även skadligt för klimatet

Förutom att plasten tar livet av sjölevande djur bidrar även engångsplast till att enorma mängder koldioxid släpps ut i atmosfären. Under 2020 producerade Coca-Cola 2 981 421 ton plast, vilket utgör 14 907 105 ton koldioxid – vilket motsvarar mängden utsläpp från 3 241 996 personbilar under ett års körning.

Användandet av plast världen över är både ett förorenings- och klimatproblem. För havets del innebär det ökade plastföroreningar, ökade temperaturer, försurning, ändringar i ekosystem och en våldsam press på allt marint liv, säger Aud Hegli Nordø.

Agera med oss – din röst behövs!

Vi på Greenpeace kommer fortsätta kämpa för att undersöka, avslöja och vända denna pågående globala plastkris. Vill du vara med och göra skillnad?

Gör din röst hörd, tillsammans med miljontals människor världen över, som alla kräver förändring:
Stoppa ohållbar massproduktion av engångsplast – innan den ödelägger vår planet!