STÅ SAMMAN MED MILJONTALS AV MÄNNISKOR VÄRLDEN ÖVER

Mitt i en plastkris fortsätter internationella storföretag att massproducera ohållbar engångsplast. Vi kräver att de fasar ut engångsplasten och hittar nya lösningar för hur de levererar sina produkter. Höj din röst med oss och skriv under!

Har skrivit under Mål

{{counter}}

{{blockData.counterGoalValue}}

Stoppa plastföroreningar!

Vi kräver att Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé och Unilever fasar ut ohållbar engångsplast – hjälp oss nå 7 miljoner underskrifter!

Genom att skriva under samtycker du till att din underskrift blir registrerad, och att du kan bli uppdaterad om hur det går med det här uppropet och andra relevanta kampanjer från Greenpeace. Vi respekterar din integritet. Läs vår sekretesspolicy

Ju fler vi är som engagerar oss i plastproblemet och sätter på företag och myndigheter, desto större möjlighet har vi att skapa förändring.

Signed up Goal

{{counter}}

{{blockData.counterGoalValue}}

STEG 3/3: Bli givare

Som månadsgivare är du med och bidrar till att vi kan bedriva forskning, genomföra aktioner, expeditioner, avslöja miljöbrott, påverka beslutsfattare och med full styrka fortsätta arbetet mot en hållbar framtid. Tillsammans kan vi vinna nya segrar för vår planet!

KRÄV ATT STORFÖRETAGEN SLUTAR MED OHÅLLBAR ENGÅNGSPLAST!

Varje minut hamnar motsvarigheten till en lastbil full med plast i våra hav. Fortsätter det såhär kommer den här siffran att fördubblas år 2030. Med andra ord är det hög tid att agera NU. Gör din röst hörd tillsammans med oss på Greenpeace för att stoppa plastproblemet vid dess källa – innan det är försent.

DU kan vara med och göra skillnad – skriv under!


VISSTE DU…


FÖRETAGEN SOM FÖRORENAR MEST

Trots att vi står inför ett enormt plastproblem fortsätter internationella företag att massproducera onödig engångsplast. De företag som står för störst andel plastföroreningar i världen, enligt fjolårets rapport “BRANDED Vol III:  Demanding Corporate Accountability for Plastic Pollution” från alliansen Break Free from Plastic är:

  1. Coca-Cola
  2. PepsiCo
  3. Nestlé

Dessa tre storföretag har toppat listan över plastbovar tre år i rad. På fjärdeplats kommer Unilever.

Samtidigt som dessa storföretag hävdar att de agerar mot plastkrisen, fortsätter de att fokusera på falska lösningar istället för att bemöta roten av problemet – och faktiskt reducera produktionen och förbrukningen av farlig och onödig plast och andra engångsemballage.

Se Greenpeace-filmen som visar problemet och lösningen på en minut: 

DAGS ATT KRÄVA FÖRÄNDRING – ENGÅNGSPLASTEN MÅSTE FASAS UT

Vi kan inte återvinna oss ur det här, vi måste stoppa plastproblemet vid dess källa, långt innan det når haven och vår natur.

Därför sätter vi press på företagen och kräver att de slutar att massproducera engångsplast som knappt används. Storföretagen måste ställa om och lägga resurser på att hitta nya hållbara lösningar för deras produkter, med förpackningar som till exempel kan användas och fyllas på flera gånger.

Gör din röst hörd tillsammans med Greenpeace och miljontals andra världen över, tillsammans kan vi att stoppa plastföroreningarna. Din röst behövs!

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat några vanliga frågor och svar om plast, vår kampanj, och hur din röst faktiskt gör skillnad.

Här i Sverige har vi ju pant, så vad är problemet?

Det stämmer att vi har pant i sverige, vilket vi har mycket tack vare policies och lagar som kräver pant på PET-flaskor som säljs i Sverige. Panten har bidragit till minskad nedskräpning och ökad återvinning, men produkter från stora globala företag är fortfarande vanliga i naturen. Och i områden där den lagstiftningen inte finns så blir det ännu tydligare att företag, såsom Coca cola, inte tar ansvar för sina produkter. Analyser från strandstädningar visar till exempel på att Coca-Cola är bland de tre värsta företagen när det gäller plastföroreningar i havet.

Varför fokuserar ni inte på förbättrad återvinning och mer återanvändande av plast?

Återvinning framställs ofta som lösningen på plastproblemet och visst är det en viktig del. Men vi vet att den största andelen av all plast som produceras i världen, aldrig blir återvunnen. Den globala konsumtionen och produktionen av plast har ökat enormt de senaste 50 åren, från 15 miljoner ton 1964 till runt 350 miljoner ton idag, siffror som även väntas fördubblas de kommande 10-15 åren. Med den enorma produktionen som förväntas ske kommer vi aldrig kunna lösa den här krisen enbart genom avfallshantering och återvinning.

Dessutom så kan merparten av all plast bara återvinnas ett fåtal gånger. Vi måste minska produktionen av plast och företagen måste ställa om och hitta nya lösningar för återbruk och re-fill. I videon ovan kan du se exempel på hur sådana lösningar faktiskt kan se ut.

Skulle det inte komma ett förbud mot plast 2021?

Ja, du har rätt! Som det ser ut nu kommer ett förbud mot flera sorter av engångsplast att träda i kraft från och med juli 2021. Detta gäller dock enbart: 
– Engångstallrikar i plast
– Engångsbestick i plast
– Sugrör i plast
– Bomullspinnar
– Omrörare för drycker
– Ballongpinnar
– Mat- och dryckesbehållare samt muggar tillverkade i expanderad polystyren
– Oxo-nedbrytbar plast

Företagen som hanterar dessa måste inrätta sig efter förbudet, men det här förbudet kommer till exempel inte att omfatta läskflaskor.

Varför fokuserar ni så mycket på storföretagen Coca-Cola, PepsiCo och Nestlé när det gäller plastföroreningar? Är inte fiskenäringen värre?

I de allra flesta studier som gjorts på plastföroreningars ursprung så kommer majoriteten av plasten från landbaserade källor. 

Men ja, de marina näringarna har också stora utmaningar med plast och plastföroreningar. Denna globala kampanj är endast en del av det vi gör i arbetet mot plast och för att skydda haven. 

Det råder ingen tvekan om att överfiske och destruktiva industrier hotar våra hav. Att skydda haven är ett av de områden Greenpeace jobbar allra mest med. I dag är knappt två procent av världens hav skyddade från destruktiv mänsklig aktivitet. Vi arbetar globalt med att större delar av våra hav ska skyddas. Under 2021 jobbar vi för att FN-länderna ska förhandla fram ett starkt globalt havsavtal som gör det möjligt att skydda minst 30 av våra hav innan 2030 – något som forskare menar är absolut nödvändigt för att ge livet i haven chans att återhämta sig. Läs mer om Greenpeace globala kampanj för att skydda världshaven, och hur du kan vara med.

Vilken nytta gör namninsamlingar? Kan min röst verkligen göra någon skillnad?

Det korta svaret är ja! På Greenpeace arbetar vi enligt principen att vi är starkare tillsammans. När vi organiserar oss och går samman växer vi i styrka och kan lättare skapa förändring.

Vi vet att det fungerar. Ett exempel har vi från vår kampanj för att de statliga AP-fonderna ska flytta pengarna från kol, olja och gas, där vår namninsamling varit ett viktigt påverkansmedel. 34 268 människor skrev under vår uppmaning som överlämnades till finansmarknadsminister Per Bolund samt Första till Fjärde AP-fonderna. Första AP-fonden har sen dess beslutat att dra sig ur bolag med fossil verksamhet och under 2020 kom beskedet att även andra AP-fonden följer efter. Tillsammans når vi fram! 

Men vi vinner sällan våra kampanjer över en natt. Det kräver ofta ett långsiktigt strategiskt och hårt arbete. Vi bedriver noggranna undersökningar och överväger noggrant hur vi på bästa sätt kan lägga fram våra argument – för att uppnå resultat som gör skillnad för vår planet. Vi möter ofta kraftfulla motståndare med enorma budgetar. Därför är det oerhört viktigt att samla så många röster och underskrifter som möjligt. På det sättet blir det omöjligt för företag och politiker att ignorera oss.

När du skriver under en av våra kampanjer och delar med vänner, familj och bekanta skapar du ringar på vattnet. Och ju fler människor som gör detsamma, desto större chans har vi att vinna nya viktiga segrar för klimatet.

En dykare från Greenpeace letar efter plastavfall i den gigantiska ansamlingen av plastföroreningar i Stilla havet som fått namnet ”The Great Pacific Garbage Patch”.