STÅ SAMMAN MED MILJONTALS VÄRLDEN ÖVER

Har skrivit under Mål

{{targetCounter}}

{{goal}}

Stoppa plastföroreningar! Kräv ett globalt plastavtal

Nu har vi en historisk chans att stoppa plastkrisen – hjälp oss nå 3 miljoner underskrifter!

Genom att skriva under samtycker du till att din underskrift blir registrerad, och att du kan bli uppdaterad om hur det går med det här uppropet och andra relevanta kampanjer från Greenpeace. Vi respekterar din integritet. Läs vår sekretesspolicy

Signed up Goal

{{targetCounter}}

{{goal}}

STEG 3/3: Bli givare

Som månadsgivare är du med och bidrar till att vi kan bedriva forskning, genomföra aktioner, expeditioner, avslöja miljöbrott, påverka beslutsfattare och med full styrka fortsätta arbetet mot en hållbar framtid. Tillsammans kan vi vinna nya segrar för vår planet!

Plastföroreningar finns överallt

Plast finns redan överallt, från stränder i Sydostasien till fjärran Antarktis. Plastföroreningar både skadar och dödar havslevande djur som sköldpaddor, valar, fåglar, fiskar och många fler. Nu har forskare även hittat mikroplast i maten vi äter och luften vi andas. Vilket inte bara hotar människors hälsa utan även de djur som lever på land. Och eftersom att plast huvudsakligen består av olja och naturgas, bidrar dessa plastprodukter till enorma skador på miljön redan innan de tillverkats.

Inte ens återvinning av plast är vattentät lösning på alla våra massproducerade engångsprodukter i plast, forskning har nämligen visat att plaståtervinning även skapar mikroplast som riskerar att förgifta naturen. Så, hur ska vi då kunna lösa plastkrisen? Med en lösning som bemöter hela plastproblemet – ett globalt plastavtal, som kan reglera och begränsa produktionen av ny plast, återvinningen och alternativa material.

LÖSNINGEN ÄR ETT GLOBALT PLASTAVTAL

Under 2022 enades FN-länderna om att ta fram ett juridiskt bindande plastavtal. Förhandlingarna har påbörjats och målet är att avsluta processen innan slutet av 2024. Ett tillräckligt starkt avtal kan säkerställa att olja och gas får stanna i marken, att investeringar styrs om mot återvinning och återanvändningssystem, och att regeringar världen över arbetar tillsammans för att stoppa plastkrisen.

I maj 2023 presenterades det första utkastet för ett globalt plastavtal. Utkastet innehöll nödvändiga föreskrifter för att minska produktionen och användningen av plast. Men vi anser att regeringar måste sträcka sig ännu längre och förhandla fram ett ambitiöst avtal som stänger av den giftiga plastkranen för alltid. 

Från den senaste förhandlingsrundan i november 2023 var det inte några tydliga resultat som presenterades offentligt. Däremot var detta möte en vinst för Greenpeace då vi lyckades mobilisera de länder som drabbas mest av plastproduktionen, men som faktiskt bidrar minst till problemet, för att stå starka och förhindra mindre ambitiösa länder från att byta bort de viktigaste delarna av avtalet.

Nästa förhandlingsrunda äger rum i Ottawa under 2024. Men vår planet har inte tid att vänta på utdragna byråkratiska processer, därför måste vi skicka ett tydligt budskap till beslutsfattarna som de inte kan ignorera: Vår natur behöver ett starkare plastavtal, NU!

Använd din röst för att se till så att globala plastavtalet:



FÖRETAGEN SOM FÖRORENAR MEST

Trots att vi står inför ett enormt plastproblem fortsätter internationella företag att massproducera onödig engångsplast. De företag som fortfarande står för störst andel plastföroreningar i världen, enligt rapporten Brand Audit Report 2021, från alliansen Break Free from Plastic är:

  1. Coca-Cola
  2. PepsiCo
  3. Unilever

Coca-Cola toppar listan som världens värsta förorenare av plast – för fjärde året i rad. På fjärdeplats kommer Nestlé.

Samtidigt som dessa storföretag hävdar att de agerar mot plastkrisen, fortsätter de att fokusera på falska lösningar istället för att bemöta roten av problemet – och faktiskt reducera produktionen och förbrukningen av farlig och onödig plast och andra engångsemballage.

Se Greenpeace-filmen som visar problemet och lösningen på en minut: 

DAGS ATT KRÄVA FÖRÄNDRING – DIN RÖST BEHÖVS

Vi kan inte återvinna oss ur det här, vi måste stoppa plastproblemet vid dess källa, långt innan det når haven och vår natur.

Med ett globalt plastavtal kan vi se till att företagen slutar massproducera engångsplast som knappt används, och att plastavfall inte får fortsätta dumpas i andra länder.

Gör din röst hörd tillsammans med Greenpeace och miljontals andra världen över, tillsammans kan vi att stoppa plastföroreningarna. Din röst behövs!


Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat några vanliga frågor och svar om plast, vår kampanj, och hur din röst faktiskt gör skillnad.

Här i Sverige har vi ju pant, så vad är problemet?

Det stämmer att vi har pant i Sverige, vilket vi har mycket tack vare policies och lagar som kräver pant på PET-flaskor som säljs i Sverige. Panten har bidragit till minskad nedskräpning och ökad återvinning, men produkter från stora globala företag är fortfarande vanliga i naturen. Och i områden där den lagstiftningen inte finns så blir det ännu tydligare att företag, såsom Coca cola, inte tar ansvar för sina produkter. Analyser från strandstädningar visar till exempel på att Coca-Cola är bland de tre värsta företagen när det gäller plastföroreningar i havet.

Varför fokuserar ni inte på förbättrad återvinning och mer återanvändande av plast?

Återvinning framställs ofta som lösningen på plastproblemet och visst är det en viktig del. Men vi vet att den största andelen av all plast som produceras i världen, aldrig blir återvunnen. Den globala konsumtionen och produktionen av plast har ökat enormt de senaste 50 åren, från 15 miljoner ton 1964 till runt 390 miljoner ton idag, siffror som även väntas fördubblas de kommande 10-15 åren. Med den enorma produktionen som förväntas ske kommer vi aldrig kunna lösa den här krisen enbart genom avfallshantering och återvinning.

Dessutom så kan merparten av all plast bara återvinnas ett fåtal gånger. Vi måste minska produktionen av plast och företagen måste ställa om och hitta nya lösningar för återbruk och re-fill. I videon ovan kan du se exempel på hur sådana lösningar faktiskt kan se ut.

Varför fokuserar ni så mycket på storföretagen Coca-Cola, PepsiCo och Nestlé när det gäller plastföroreningar? Är inte fiskenäringen värre?

I de allra flesta studier som gjorts på plastföroreningars ursprung så kommer majoriteten av plasten från landbaserade källor. 

Men ja, de marina näringarna har också stora utmaningar med plast och plastföroreningar. Denna globala kampanj är endast en del av det vi gör i arbetet mot plast och för att skydda haven. 

Det råder ingen tvekan om att överfiske och destruktiva industrier hotar våra hav. Att skydda haven är ett av de områden Greenpeace jobbar allra mest med. Vi arbetar globalt med att större delar av våra hav ska skyddas. Just nu arbetar vi bland annat för att stoppa ett nytt hot mot våra hav: djuphavsgruvdrift, där giriga gruvbolag vill exploatera de känsliga ekosystem som finns i våra djuphav – läs mer och ta reda på hur du kan engagera för att skydda djuphavet under våra aktuella kampanjer.

Vilken nytta gör namninsamlingar? Kan min röst verkligen göra någon skillnad?

Det korta svaret är ja! På Greenpeace arbetar vi enligt principen att vi är starkare tillsammans. När vi organiserar oss och går samman växer vi i styrka och kan lättare skapa förändring.

Vi vet att det fungerar. Ett exempel har vi från vår kampanj för att de statliga AP-fonderna ska flytta pengarna från kol, olja och gas, där vår namninsamling varit ett viktigt påverkansmedel. 34 268 människor skrev under vår uppmaning som överlämnades till finansmarknadsminister Per Bolund samt Första till Fjärde AP-fonderna. Första AP-fonden har sen dess beslutat att dra sig ur bolag med fossil verksamhet och under 2020 kom beskedet att även andra AP-fonden följer efter. Tillsammans når vi fram! 

Men vi vinner sällan våra kampanjer över en natt. Det kräver ofta ett långsiktigt strategiskt och hårt arbete. Vi bedriver noggranna undersökningar och överväger noggrant hur vi på bästa sätt kan lägga fram våra argument – för att uppnå resultat som gör skillnad för vår planet. Vi möter ofta kraftfulla motståndare med enorma budgetar. Därför är det oerhört viktigt att samla så många röster och underskrifter som möjligt. På det sättet blir det omöjligt för företag och politiker att ignorera oss.

När du skriver under en av våra kampanjer och delar med vänner, familj och bekanta skapar du ringar på vattnet. Och ju fler människor som gör detsamma, desto större chans har vi att vinna nya viktiga segrar för klimatet.

En dykare från Greenpeace letar efter plastavfall i den gigantiska ansamlingen av plastföroreningar i Stilla havet som fått namnet ”The Great Pacific Garbage Patch”.