Journalisten Dom Phillips och experten på urfolksrättigheter Bruno Araújo Pereira sågs senast på söndag morgon när de reste med båt till norra Brasilien i Amazonas.

På måndag den 6 juni 2022 försvann en brittisk journalist och en expert på urfolksrättigheter långt inne i Amazonas regnskog när de skulle återvända från ett besök hos en grupp som arbetar med att bevaka och skydda regnskogen från kriminella aktiviteter, enligt ett uttalande från Unionen för ursprungsbefolkningar i Vale do Javari.

Försvinnandet inträffar i en kritisk tidpunkt där antalet kränkningar av mänskliga rättigheter eskalerat i Brasilien. Så sent som i februari 2022 larmade Greenpeace om ett upptrappat våld mot urfolken, primärt i syfte att använda deras landområden för kortsiktiga ekonomiska vinster som expanderade boskapsmarker och storskaligt jordbruk.

Greenpeace kräver att den brasilianska regeringen genast mobiliserar de nödvändiga statliga och lokala resurser som krävs för att hitta Dom och Bruno. Allt annat än en snabb och bestämd sökningsaktion är ett bevis på att Bolsonaros regering främjar våld mot urfolken som skyddar Amazonas regnskog.

I detta nu behandlas även flertalet lagförslag vars syfte är att decimera rättsliga ramverk som skyddar naturresurser och grundläggande rättigheter för ursprungsbefolkningar i Brasilien. Både lagförslaget PL 490/2007 och PL 191/2020 kommer att tillåta gruvdrift och andra former av ekonomisk exploatering på urfolkens landområden.

Politiken från Bolsonaros Brasilien ger politiska och moraliska licenser för återkommande rovdjursbeteenden, särskilt i Amazonas. Ökningen av våld i och omkring urfolkens landområden är ökänd och har drivits på av jordbrukare, skogsbolag och gruvindustrier som tar över och exploaterar allt mer i Amazonas regnskog.

Under 2020 registrerades 182 dödsfall, en ökning med 61 % i jämförelse med året innan. Även landkonflikter har ökat med 96 fall under 2020 – en ökning med 174 % från året innan, enligt en ny rapport från Ursprungsmissionsrådet (CIMI).

Exploateringen av Amazonas viktiga skogar och ekosystem kränker mänskliga rättigheter och är en stor bidragande orsak till klimatförändringar. Greenpeace kommer att följa utvecklingen och kämpar för att bryta frihandelsavtalet mellan EU och de fyra sydamerikanska Mercosur-länderna, där Brasilien ingår – vilket skulle ge ett ökat skydd för regnskogen och urfolken i Amazonas.

Skydda Amazonas, säg nej till handelsavtalet med Brasilien!

Amazonas behöver din röst – skriv under och hjälp oss stoppa handelsavtalet som kommer öka ödeläggelsen av värdefull regnskog.

Engagera dig