HJÄLP OSS SKYDDA REGNSKOGEN I AMAZONAS

Har skrivit under Mål

{{targetCounter}}

{{goal}}

Välj Amazonas över mer handel

Medan regnskogen i Amazonas brinner är Sverige påväg att ingå ett handelsavtal med Brasilien som kommer att eskalera bränderna och avskogningen. Men DU kan göra skillnad! Skriv under med oss ​​och kräv att Sverige väljer regnskogen framför mer handel.

Genom att skriva under samtycker du till att din underskrift blir registrerad, och att du kan bli uppdaterad om hur det går med det här uppropet och andra relevanta kampanjer från Greenpeace. Vi respekterar din integritet. Läs vår sekretesspolicy

Signed up Goal

{{targetCounter}}

{{goal}}

STEG 3/3: Bli givare

Som månadsgivare är du med och bidrar till att vi kan bedriva forskning, genomföra aktioner, expeditioner, avslöja miljöbrott, påverka beslutsfattare och med full styrka fortsätta arbetet mot en hållbar framtid. Tillsammans kan vi vinna nya segrar för vår planet!

Amazonas i undantagstillstånd

Just nu drabbas Amazonas av en svår torka som hotar både människor och vilda djur. Torkan, i kombination med röken från skogsbränder, är ansvarig för en stor humanitär kris och massdöden av delfiner och fiskar i regionen. Den extrema torkan i norra Brasilien väntas pågå fram till november och de allt hetare temperaturerna är en kombination av klimatkrisen och årets El Niño.

Enligt data från Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut (INPE) har bränderna i Amazonas minskat med 36 procent i september jämfört med samma månad 2022. Tyvärr finns det inga anledningar att fira. Trots minskningen, fortsätter bränderna att härja och regionen täcks av rök i alarmerande nivåer. Kommersiella intressen är den drivande kraften: varje år ödeläggs enorma mängder regnskog för att frigöra mark för industriellt jordbruk, sojaodlingar, virke och gruvdrift.

Inte bara Amazonas, även Pantanal, världens största våtmarksområde, har lidit ofattbar skada. Området är bland annat hem åt världens största jaguarbestånd och känt för sin artrikedom. Tusentals djur har förlorat sina liv eller drivits bort i de förödande bränderna. Bränderna är också ett direkt hot mot urfolkens liv och en kränkning av deras rättigheter, där de inte bara förlorar sina marker utan också sina hem.

Men än finns hopp om att rädda världens mest artrika regnskog, och din röst gör skillnad! – tänk om det här är historien vi berättar om Amazonas 30 år från nu?

Varför utgör handelsavtalet mellan EU och Mercosur-länderna ett hot mot Amazonas och vårt klimat?

Enligt franska regeringens expertrapport riskerar handelsavtalet mellan EU och de fyra sydamerikanska Mercosur-länderna: Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay, att leda till ökad ödeläggelse av Amazonas och fler av Sydamerikas regnskogar och naturområden, samt förvärra klimatkrisen.

Handelsavtalet kommer nämligen göra det lättare för de sydamerikanska ländernas regeringar, inte minst den brasilianska regeringen att öka exporten av varor som är kopplade till destruktiv skogsskövling, till Europa.

Avtalet ger heller inget utrymme att agera och införa sanktioner ifall något av länderna skulle bryta mot överenskommelserna i Parisavtalet. Utöver det så inkluderar handelsavtalet heller inga fungerande procedurer för att spåra eller kartlägga produkter som har hög risk att bidra till olovlig skogsskövling och kränkning av mänskliga rättigheter. Som i alla handelsavtal är de paragrafer som handlar om miljö mer önskelistor medan de som handlar om ökad handel innehåller tydliga krav.

Läs mer: 7 myter om EU:s handelsavtal med Brasilien och Mercosur-länderna


2023: Lula och handelsavtalet EU-Mercosur – vad sker nu?

I oktober 2022 stod det klart att Luiz Inácio Lula da Silva (Lula) utsetts till Brasiliens nya president. Lula har uttalat löften om att vilja återuppta landets ledande roll i kampen mot klimatkrisen och att beskydda dess unika natur, särskilt Amazonasskogen. Men vad innebär det egentligen för förhandlingarna om handelsavtalet mellan EU och Mercosur?

Detta kräver vi av EU och svenska regeringen för att skydda Amazonas:

Vi kräver att: 

När du skriver under stöttar du våra krav och ger din röst för att skydda Amazonas. Målet är att samla in 100 000 underskrifter. Ju fler vi är, desto större möjlighet har vi att påverka politikerna – gör din röst hörd med oss!

Det är dags att påminna världens ledare: Det finns ingen handel på en död planet.

Agera för Amazonas – tillsammans kan vi göra skillnad

Amazonas regnskog är nu nära en brytpunkt, där regnskogen inte längre kommer kunna producera regn. Världens mest artrika regnskog riskerar att bli en torr savann. Att förlora Amazonas skulle ha förödande konsekvenser för hela vår planet. Om vi förlorar regnskogarna, förlorar vi kampen mot klimatkrisen.

Gör din röst hörd med oss och kräv att Sveriges regering säger nej till ett handelsavtal som riskerar att öka förstörelsen av ovärderlig regnskog, eskalera klimatkrisen och hota urfolks liv och rättigheter.