Greenpeace välkomnar att den Europeiska investeringsbanken vid sitt styrelsemöte igår beslutade att fasa ut finansiering av fossil energi efter 2021, men är samtidigt kritisk till att kryphål för gasprojekt kvarstår i den nya utlåningspolicyn.

Protest utanför den Europeiska Investeringsbanken i februari 2019

– Europeiska Investeringsbankens beslut att upphöra med utlåning till fossilprojekt visar med all tydlighet att olja och kol inte har någon framtid, det måste nu också följas av liknande beslut från nationella aktörer, privata såväl som offentliga säger Rolf Lindahl, talesperson för klimat- och energifrågor på Greenpeace Sverige.

Den Europeiska investeringsbanken är världens största offentliga långivare och har sedan 2013 finansierat fossila projekt till ett värde av omkring 13,4 miljarder Euro. Gårdagens beslut följer ett beslut i förra veckan från EU:s finansministrar där de antog ett uttalande inför klimatmötet COP25 i Madrid i vilket de uppmanar finansiella aktörer att fasa ut finansiering till fossila projekt.

– Detta är ett starkt agerande som ligger helt rätt i tiden – det är dags att upphöra med finansiering av och investeringar i kol och olja, det gäller såväl privata banker som statliga pensionsfonder. Regeringen och Finansmarknadsminister Per Bolund måste nu utarbeta en svensk handlingsplan där ett tydligt fossilförbud ligger till grund för finanssektorns investeringar, säger Parul Sharma, chef för Greenpeace i Sverige

Greenpeace är kritiska till att EIB även fortsatt kommer att tillåtas låna ut till gasprojekt under vissa förutsättningar samt vissa projekt där koldioxidutsläppen anses vara låga.

– Kryphålet i reglerna kan innebära att gammal gasinfrastruktur även fortsättningsvis kan användas, det undantaget behöver rättas till snarast möjligt säger Rolf Lindahl

Här hittar du Greenpeace EU:s pressmeddelande med mer information

Kontakt

Markus Mattisson
Kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige
070-397 66 72