Greenpeace kommentar på EU-kommissionens föreslagna paket med nya sanktioner mot Ryssland på grund av landets invasion av Ukraina, inklusive ett embargo mot rysk olja.

– EU:s förbud mot rysk olja är ett viktigt steg mot att stoppa pengaflödet till Putins krig i Ukraina, men har redan tagit för lång tid. Att det inte kommer träda i kraft förrän i slutet av året ger Putin möjlighet att hitta andra marknader för sin olja. Vi kommer inte att lösa de problem Europas oljeberoende skapar genom att byta leverantör, vi måste minska energibehoven, fasa ut alla fossila bränslen och ställa om till ett hållbart energisystem, säger Isadora Wronski, senior strateg på Greenpeace.

– För att helt fasa ut oljan från EU måste europeiska ledare snabbt ställa om transportsektorn och besluta om lösningar som kan implementeras redan nu, såsom förbud mot kortdistansflyg, flytta transporter från väg till järnväg och boosta användandet av kollektivtrafiken. När människor i Europa kämpar med skyhöga bränslepriser måste EU:s ledare stoppa fossilindustrin från att tjäna pengar på krig, konflikter och klimatkris, och beskatta branschens omoraliska vinster, säger Isadora Wronski.

Mer information

Det föreslagna embargot mot rysk olja skulle enligt uppgift träda i kraft om sex månader för rysk råolja och i slutet av året för raffinerade oljeprodukter som bensin.

Infasningen av oljesanktionerna kan bli ännu långsammare i Ungern och Slovakien, som är starkt beroende av rysk olja

Kommissionens plan måste nu godkännas av alla 27 länder i EU.

En färsk analys från Greenpeace visar att EU skulle kunna minska importen av rysk olja med 28% inom bara några månader med kortsiktiga åtgärder i transportsektorn.

Under den första månaden av Rysslands invasion av Ukraina var oljeindustrins vinster från bränsleförsäljningen omkring 3 miljarder euro, enligt en annan Greenpeaceanalys.

Nästan 70% av all olja i EU används för transporter. Med Ryssland som den enskilt största leverantören av olja (27%) så innebär det att omkring var fjärde bil, flygplan och lastbil i EU drivs av rysk olja.