Krever at nordiske ministre gir Russland beskjed

Pressemelding - 28 oktober, 2013
Under Barentsrådets møte i Tromsø vil Greenpeace være tilstede for å rette oppmerksomheten mot 30 Greenpeace-aktivister som sitter fengslet i Murmansk, blant dem flere nordiske.

19. september 2013

Noen av klatrerne og mannskapet som nå sitter siktet for Hooliganisme i Russland.

 

På møtet deltar blant annet Norges ferske utenriksminister Børge Brende, i tillegg til politiske topper fra de andre nordiske landene og Russland. Ikke langt over grensa til Russland sitter 28 Greenpeace-aktivister og 2 frilansjournalister fengslet på andre måneden etter en miljøprotest mot ødeleggelse av Arktis. Blant disse fengslede er aktivister fra Finland, Sverige og Danmark.

Greenpeace krever at de nordiske ministerne nå gir Russland tydelig beskjed om at aktivistene må løstlates snarest og understreke at fredelige demonstrasjoner ikke er kriminalitet.

- I likhet med politikerne som møtes på møtet her var disse aktivistene bekymret for klimaendringene og trusselen mot det sårbare Arktis. De forsøkte å varsle verden om hva vi risikerer i Arktis, og risikerer nå flere år i russisk fengsel begrunnet med oppdiktede anklager. De nordiske ministrene må si klart ifra til Russland at aktivistene må løslates umiddelbart, og at de vil verne om retten til å demonstrere fredelig og varsle om økologisk ødeleggelse, sier Erlend Tellnes.

Det er ventet at Barentsrådet vil vedta en klimahandlingsplan under møtet. Greenpeace mener det viktigste Barentsrådet kan gjøre for klimaet er å beskytte Arktis mot ødeleggende industri.

- Arktis er verdens kjøleskap, og mens isen smelter ser vi at oljeselskap og annen ødeleggende industri truer det sårbare arktiske miljøet. Jeg håper politikerne som samles her ser alvoret i dette, og går inn for de nødvendige løsningene for å bevare Arktis, sier Erlend Tellnes, arktisrådgiver i Greenpeace Norge.

Greenpeace vil være tilstede utenfor Rica ishavshotell mandag 28. fra 18:00 til 20:00 og tirsdag 29. fra 08:30 til 13:30.

Kontakt: Arktisrådgiver Erlend Tellnes, tlf 993 73 407