Gode nyheter: Greenpeace og Natur og Ungdom det nye klimasøksmålet mot den norske stat. Bildet viser ansatte i de to miljøorganisasjonene foran Oslo tinghus.
I januar vant Greenpeace og Natur og Ungdom det nye klimasøksmålet mot den norske stat. Oljefeltene Tyrving, Breidablikk og Yggdrasil ble kjent ulovlige.

Her er seks positive nyheter for klima og miljø, fra Norge og verden, fra første del av 2024. Sammen med støttespillerne våre vinner vi i Greenpeace stadig nye seire!

1. Vi vant klimasøksmålet mot den norske staten

I januar vant vi og Natur og Ungdom over staten på alle punkter i det nye klimasøksmålet. Oslo tingrett kom med en knusende dom som kjente oljefeltene Tyrving, Breidablikk og Yggdrasil ulovlige. Domstolen innvilget også kravet til midlertidig forføyning, altså et forbud mot at staten kan gi nye tillatelser for videre utbygging eller produksjon på de tre feltene. Seieren betyr at de massive mengdene med CO2 fra feltene kan bli holdt trygt under bakken.

Staten har imidlertid anket dommen, og lagmannsretten har bestemt at hovedkravet og forbudet mot nye tillatelser skal behandles hver for seg. Forbudet får separat, skriftlig hastebehandling allerede i april.

Støtt kronerullingen for klimasøksmålet

Støtt det nye klimasøksmålet. Greenpeace og Natur og Ungdom krever at staten lytter til egen Høyesterett og stanser nye oljeprosjekter. Vi trenger din hjelp.

Vær med

2. Equinors reklame fjernet fra Beitostølen

Beitostølen i november 2022: Sammen med aktivister fra Greenpeace protesterer den svenske langrennsløperen Emil Johansson Kringstad mot at Equinor sponser skisporten, såkalt sportsvasking.
I november 2022 protesterte den svenske langrennsløperen Emil Johansson Kringstad og Greenpeace-aktivister mot at Equinor sponser skisporten.

Under sesongåpningen på Beitostølen vinteren 2022 protesterte skiløperen Emil Johansson Kringstad mot Equinors sponsing av skiarrangementet. Under målgang holdt Emil opp et banner samtidig som aktivister fra Greenpeace dekket til Equinors reklameplakater i målområdet med egne bannere. Budskapet var at Equinor fører til at “morgendagen smelter” – som spiller på selskapets sponsorprogram “Morgendagens helter”. 

Øystre Slidre idrettsforening, som driver stadion der protesten fant sted, meldte nylig at de har fjernet Equinors reklame fra stadionet. Det viser at aktivisme virker!

Gjennom reklame og sponsorprogrammer som “Morgendagens helter” får Equinor verdifull eksponering som gjør at folk forbinder Equinor med skifest, fotballtalenter og Teknisk Museum i stedet for klimakrise. Equinor får dessuten skrive av 80 prosent av disse utgiftene til markedsføring og omdømmebygging på skatten.

LES MER: Se flere gode nyheter for klima og miljø her.

3. Palau først i verden til å godkjenne FNs globale havavtale

I januar ble øystaten Palau i Stillehavet den første nasjonen som offisielt ratifiserte, eller godkjente, FNs globale havavtale. Chile fulgte etter. De to  landene baner vei for at avtalen skal kunne tre i kraft.

Den historiske havavtalen i FN er avgjørende for at vi skal kunne verne internasjonale farvann, og regnes som den viktigste multilaterale miljøavtalen siden Parisavtalen fra 2015. Den ble offisielt vedtatt i juni 2023 og undertegnet av 87 land i september 2023.

Havavtalen vil først tre i kraft når den er ratifisert av minst 60 land. Greenpeace oppfordrer verdens land til å følge etter og ratifisere avtalen før FNs havkonferanse i Nice i 2025.

Vil du bidra til at vi vinner flere seire for verdens klima og miljø? Støtt arbeidet vårt:

Flyfoto av en øy formet som et hjerte
Støtt arbeidet vårt for klima og miljø

Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.

Vær med

4. Kjøttprodusenten Danish Crown dømt for grønnvasking

Den danske kjøttprodusenten Danish Crown ble nylig dømt for villedende markedsføring i en stor kampanje der de skrev at “dansk gris er mer klimavennlig enn du tror” og kom med udokumenterte påstander om at grisen var “klimakontrollert”. Greenpeace klaget allerede i 2021 til den danske Forbrugerombudsmanden, og senere gikk Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening til søksmål.

Danish Crown produserer millioner av griser fôret med soya som kommer fra Sør-Amerika, hvor uerstattelig skog raseres og erstattes av enorme soyaplantasjer. Soyaen importeres til blant annet EU og brukes i dyrefôr. Greenpeace har lenge kritisert Danish Crown for å prøve å lure folk til å tro at kjøttet deres er en del av klimaløsningen.

Lær mer om grønnvasking og hvordan du kan gjenkjenne det her.

5. Danmark sier nei til gruvedrift på havbunnen, som det 25. landet i verden

Den eneste måten å effektivt beskytte havet mot destruktiv gruvedrift på havbunnen er gjennom et moratorium, altså et midlertidig forbud mot industrien. Nå støttes et slikt moratorium også av Kongeriket Danmark, som består av Danmark, Færøyene og Grønland. De slutter seg dermed til 24 land, miljøbevegelsen, et samlet forskningsmiljø, selskaper og kystsamfunn som er imot gruvedrift på havbunnen. 

Norge har blitt kritisert verden over for å gå videre med planene om gruvedrift på havbunnen. I februar vedtok EU-parlamentet en resolusjon som går mot Norges planer om utvinning av havbunnsmineraler. Resolusjonen ble vedtatt med et stort flertall. 

– Parlamentet uttrykker sine bekymringer for det norske vedtaket om å åpne områder for aktiviteter på dyphavsbunnen, står det i resolusjonen.

Den norske regjeringen har jobbet hardt for å unngå EUs kritikk, men motstanden mot gruvedrift på havbunnen øker for hver dag som går.

Signer: Stopp gruvedrift på havbunnen

Vi må stoppe gruvedrift på havbunnen. Vi er allerede flere hundre tusen mennesker som står sammen mot den nye skadelige industrien. Bli med, signer oppropet.

Vær med

6. Gode nyheter for ytringsfriheten i Total Energies-sak mot Greenpeace

Olje- og gasselskapet Total Energies saksøkte Greenpeace Frankrike etter at de publiserte en rapport om selskapets klimagassutslipp. Samme dag som selskapet feiret sitt 100-årsjubileum, stilte domstolen i Paris seg på Greenpeace sin side og avviste søksmålet. Det er en stor seier for ytringsfriheten.

– Denne viktige seieren bør være en vekker for andre oljegiganter som Shell, som også bruker søksmål for å forsøke å stilne alle som prøver å stille dem til ansvar, sier Philip Evans, kampanjeansvarlig i Greenpeace UK.

– Disse kyniske forsøkene på å skremme klimaforkjempere er ikke bare en alvorlig trussel mot ytringsfriheten. De viser hvor langt disse selskapene vil gå for å fortsette å ødelegge planeten for profitt.

LES OGSÅ: Klimaseniorinnen i Sveits vant viktig sak i EMD

Bidra til flere gode nyheter for klima og miljø

Se noen av Greenpeace-aksjonene og andre aktiviteter fra 2023 i denne videoen.

Som en helt uavhengig miljøorganisasjon er vi i Greenpeace avhengige av støtten fra engasjerte enkeltpersoner for å kunne gjøre arbeidet vårt. Bidra til at verden får se flere positive nyheter for klima og miljø – støtt arbeidet vårt:

Flyfoto av en øy formet som et hjerte
Støtt arbeidet vårt for klima og miljø

Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.

Vær med