Ford - Ikke knus Th!nk! !

Ford vil ødelegge alle de norskproduserte elbilene Think som finnes.

Pressemelding - 24 august, 2004
Er virkelig den norske elektriske bilen Th!nk en så stor trussel for Ford at de heller vil betale $500.000,- for å knuse dem, istedenfor å tjene $1.000.000,- ved å selge dem til Norge?

En rekke Th!nk-biler er allerede konfiskert av Ford

Greenpeace, Rainforest Action Network, Global Exchange og en rekke elbil-brukere lanserer i dag en bred kampanje i Norge og USA for å stoppe Ford sine planer om å ødelegge de elektriske Th!nk-bilene.

Kjøpte Ford Th!nk bare for å tilfredsstille miljøkravene i henhold til California Zero Emissions mandate? Dette er hvertfall en lov Ford og bilindustrien klarte å få endret nesten til det ugjenkjennelige etter intenst lobbypress - og nå vil Ford ødelegge alle sine elektriske biler.

Th!nk er et konsept skapt av det norske firmaet PIVCO på Aurskog i Norge. Den aller første Th!nk-bilen ble vist frem på OL i Lillehammer 1994. PIVCO ble solgt til Ford i 1999 og produksjon av Th!nk City startet i Aurskog for eksport til USA i 2000. I 2001 startet Ford med leasingkontrakter i California og i 2002 annonserte de at bilene skulle bli lagt ut for salg fra 2003.

Da Zero Emissions-loven falt i 2003, opphørte all Fords markedsføring av Th!nk City-bilene, og ingen leasingkontrakter ble fornyet. Dette til tross for at bilene var populære med ventelister og bestillinger for kjøp. Mange brukere ladet bilen med egne solceller, og kunne dermed kjøre utslippsfritt og uten noe bidrag til klimaendringer.

Det norske selskapet Elbil Norge AS har tilbudt seg å kjøpe alle de 440 Th!nk City bilene som Ford nå vil knuse, for 1 million dollar. Ford har imidlertid ikke svart på en eneste av Elbil Norge sine henvendelser siden midten av mai 2004.

Dessverre klarer ikke Ford å rive seg løs fra fossile brennstoffer, og er i dag ranket som verdens verste bilfirma når det gjelder uøkonomisk kjøring og miljøfarlige utslipp. Som et første skritt i riktig retning forlanger Greenpeace at Ford redder disse miljøvennlige bilene fra destruksjon og legger en strategisk plan for å frigjøre seg fra avhengigheten av olje. Ford har både teknologien og kunnskapen som skal til for å bli verdens ledende aktør på miljøvennlig transport.

LES MER:

1. Brev fra Skogsholm til William Ford (scannet jpg, en side), 18. mai 2004, hvor hun ber ledelsen i Ford Motor Company om å 'samarbeide for å finne gode løsninger for disse bilene i Norge'. Les mer

2. Tilbud fra Elbil Norge til Ford om å kjøpe alle de 440 Think City-bilene som de planlegger å skrape, for en million dollar. Elbil Norge har forpliktet seg til å sette av eventuell profitt ved salg av bilene i Norge til et eget miljøfond til støtte for miljøvennlige transportløsninger. Les mer

3. Kort bakgrunnsdokument om Think-saken og bilindustriens underminering av California-kravet, som var lovgivningen som i utgangspunktet tvang bilindustrien til å utvikle nullutslippsbiler som Th!nk. Les mer (På engelsk)

4. Om elbiler: www.darelldd.com/ev/

5. Om Ford Ranger: www.dontcrush.com

6. Om kampanjen i USA: www.jumpstartford.com

7. Den norske elbil-foreningen: http://www.elbil.no

8. Skriv til Ford: Les mer