Vandaag loopt de 30ste zitting van de Internationale Zeebodemautoriteit (ISA) af in Kingston, Jamaica, zonder akkoord over een wettelijk kader voor diepzeemijnbouw. Zo mist de ISA haar zelfopgelegde deadline voor de aanname van de mijnbouwcode. ISA-lidstaten stuurden daarnaast een duidelijk signaal naar de Verenigde Staten en The Metals Company dat het ondermijnen van internationale samenwerking niet onbestraft blijft. Intussen steunen al 38 landen een moratorium op diepzeemijnbouw, maar België blijft achter.
De ISA-bijeenkomst stond onder ongeziene druk van de industrie om de mijnbouwcode aan te nemen: het wettelijk kader dat moet bepalen onder welke voorwaarden bedrijven diepzeemineralen mogen ontginnen. De mijnbouwcode is al jaren in de maak, maar de onderhandelingen blijven vastlopen omdat de lidstaten het oneens zijn over basismechanismen, zoals hoe diepzeemijnbouw-bedrijven gecontroleerd zouden moeten worden.
“Diepzeemijnbouw krijgt nog lang geen groen licht van de ISA, dat is glashelder”, zegt Ruth-Marie Henckes, campagneleider Oceaan bij Greenpeace België, die de onderhandelingen in Jamaica bijwoonde. “Pogingen om de wetgeving versneld aan te nemen hebben vooral de vele fundamentele onenigheden tussen ISA-staten blootgelegd. Meer en meer staten zeggen duidelijk dat er van diepzeemijnbouw geen sprake kan zijn voor de impact op het leven in de oceaan duidelijk is. Dat stemt ons hoopvol dat we deze industrie kunnen tegenhouden voor die kwetsbare ecosystemen vernietigt.”
Amerikaanse diepzeemijnbouw onder vuur
De ISA-bijeenkomst werd overschaduwd door de recente controversiële zet van de Amerikaanse president Trump en het Canadese bedrijf The Metals Company (TMC). Trump tekende in april van dit jaar een presidentieel besluit dat diepzeemijnbouw buiten de internationale wetgeving mogelijk moet maken. TMC diende daarop meteen een aanvraag in om via de VS aan commerciële diepzeemijnbouw te doen.
Juridische analyses stellen dat dit in strijd is met het internationaal recht, en dat ISA-lidstaten verplicht zijn om op te treden tegen deze eenzijdige exploitatie in de diepzee.
In Kingston hebben de ISA-lidstaten nu beslist om een onderzoek op te starten naar TMC, dat ook een lopend exploratiecontract heeft onder ISA-regelgeving. Dat contract, voor activiteiten in de Clarion-Clipperton Zone (CCZ) in de Stille Oceaan, loopt volgend jaar af. TMC heeft al een verlenging aangevraagd, maar die aanvraag komt nu op losse schroeven te staan.
Momentum voor een moratorium
Kroatië sloot zich gisteren als 38ste land aan bij de oproep tot een moratorium op diepzeemijnbouw. Meer dan de helft van de EU-lidstaten ondersteunt nu zo’n tijdelijke stop, uit voorzorg voor de kwetsbare ecosystemen in de oceaan. België staat voorlopig niet op die lijst.
“Ons land speelt een positieve rol binnen de ISA als het gaat om milieubescherming”, besluit Ruth-Marie Henckes. “Maar tegelijk blijft België pleiten voor een versnelde goedkeuring van de mijnbouwcode, terwijl die wetgeving er niet eens hoeft te komen. Wat we écht nodig hebben, is een moratorium dat kwetsbare oceaangebieden beschermt tegen onomkeerbare schade.”
Contact
Greenpeace België: 0496 26 31 91 – [email protected]
Interviews met Ruth-Marie Henckes in Kingston zijn mogelijk, rekening houdend met het tijdsverschil van 7 uur.