Het alarmerende gesjoemel bij slachthuizengroep Verbist doet de vraag naar de kwaliteit van ons vlees opnieuw rijzen. Vlees is vandaag veel te goedkoop geworden, wat allerlei gevaren met zich meebrengt. De vleesindustrie is verwikkeld in een race naar de bodem. Als consument kan je hier actie tegen ondernemen, door bewust voor kwalitatief vlees te kiezen.

Slimmer vlees eten = minder vlees eten

Wat ons betreft begint beter vlees altijd met minder grote porties vlees. De huidige omvang aan vleesproductie zet immers te veel druk op het klimaat, het milieu en dierenwelzijn. Alleen al in België worden elk jaar meer dan 300 miljoen dieren geslacht voor consumptie. Zo’n systeem steunen betekent de schandalen in stand houden. Sluit je daarom ook aan bij onze campagne voor minder vlees en een betere toekomst!

Onze topadressen voor beter vlees

Wanneer we dan toch een stukje vlees op ons bord willen toveren, zijn er een aantal duidelijke criteria waar we best rekening mee houden. Kiezen voor goede kwaliteit ligt voor de hand, en dat hangt samen met biologisch én lokaal gekweekt vlees. Op de koop toe kan de producent zo een eerlijke prijs krijgen voor zijn product. Welke slagerijen gaan prat op een korte keten en weten waar hun vlees vandaan komt? Wij geven je alvast onze aanraders mee:

  • Bioslagerij De Boom in Herzele groeide gestaag uit tot een eerlijke plek om vlees te kopen. Grootvader Lucien richtte de zaak op toen een deel van de winkel nog als café dienst deed. Zoon Norbert nam de familiezaak over en concentreerde zich op biologische teelt. Sinds 1998 verkoopt de derde generatie enkel nog biologisch vlees.
  • Slagerij Meert in Lokeren verkoopt vlees afkomstig van lokale biotelers. Luc en Micheline kiezen voor kwaliteit uit de directe omgeving, wat meteen ook je ecologische voetafdruk kleiner maakt.
  • Bij slagerij Dubbeldoel in Gooik kweken de eigenaars hun eigen koeien van het gemengde wit-blauwe ras, Jerseyrunderen en varkens. Zij leveren op hun beurt dan weer aan de Voedselteams in het Pajottenland.
  • In Franstalige regionen is er ook nog bioslagerij Les Pâturages. Die is te vinden in verschillende biowinkels, zoals Biostory in Ottignies en Genval, Biocap in Erpent of Biovital in Hannut.

Tip: Voedselteams, voor een korte keten in jouw buurt

Je kan ook lid worden van een Voedselteam, of zelf een Voedselteam startenZij verzorgen dan je voedselpakket met lokale en biologisch producten, waaronder ook biologisch geproduceerd vlees.

Koop bij coöperaties in Wallonië

In Wallonië kan je biologisch vlees inslaan bij coöperaties van telers. Dat doen onder andere Coprosain en Agricovert. Zij verkopen verschillende soorten biovlees: zowel lam, varken als gevogelte. In hun assortiment vinden we bijvoorbeeld verrukkelijk lamsvlees van Benoit F. uit Gibecq. Een andere optie zijn de ‘Groupes d’achat Communs’ (GAC) en ‘Groupements d’achat solidaire de l’agriculture paysanne’ (GASAP), waar je de mogelijkheid hebt om vlees te bestellen van lokale bioboeren.

En Brussel?

Op de biomarkt op het Sint-Katelijneplein in Brussel kan je iedere woensdag terecht van 7.00 tot 14.00. Verder voorziet Agricovert ook een een dienst die je bestelling aflevert op een van de afhaal- of verkooppunten. In Brussel bieden de GASAP-supermarkten permanent een keuze aan vlees en bereide vleeswaren van biologische teelt aan. Zoek je een GASAP? Kijk hier welke er bij jou in de buurt is!

Aarzel dus vooral niet om een kijkje te nemen in het rijke biologische aanbod. Coöperaties zijn vaak in je buurt te vinden zonder dat je het beseft en ook bestellen gaat snel. Als we onze eetgewoontes willen veranderen en minder maar kwalitatiever vlees willen eten, zijn de juiste adresjes natuurlijk cruciaal.