De energietransitie is ingezet. Ook grote energiebedrijven beseffen stilaan dat hernieuwbare energie de enige weg vooruit is. Maar als ze écht groen willen zijn, moeten ze onmiddellijk veel meer gaan investeren. Dat blijkt uit de analyses van mijngroenestroom.be, het jaarlijkse klassement van energieleveranciers door Greenpeace. Aan de top van het klassement zijn er geen grote verrassingen. Alle coöperaties behalen een topscore en blijven dus de beste keuze. 

Ook dit jaar is de conclusie van mijngroenestroom.be duidelijk. Wie echt zeker wil zijn van groene stroom, moet overstappen naar een leverancier met een score van minstens 15/20. De verschillende coöperaties blijven ons klassement aanvoeren en zijn de perfecte keuze voor wie een positieve impact wil hebben op de energietransitie”, zegt Mathieu Soete van Greenpeace.

Energietransitie: grote reuzen gaan stilaan overstag

De energietransitie is definitief ingezet en gaat sneller dan ooit. Dat beseffen ook de grote spelers als Engie-Electrabel en Total-Lampiris die hun investeringen steeds meer verschuiven naar hernieuwbare energie. Maar tegelijkertijd blijven ze nog inzetten op onbetrouwbare kernenergie (Engie) en vervuilende gascentrales (Total). Om te kunnen stijgen in het klassement zullen ze veel meer en sneller moeten inzetten op hernieuwbaar, en voor eens en voor altijd afscheid nemen van fossiele en nucleaire technologie. 

Hinderpalen voor windmolens op land

Verschillende energieleveranciers geven aan dat het steeds moeilijker is om windmolens op land te plaatsen, De langdurige procedures, wijzigende wetgeving en lokale protesten zorgen ervoor dat windprojecten vertraging oplopen of helemaal niet kunnen ontwikkeld worden. 

Windenergie op land is cruciaal voor een snelle energietransitie en windprojecten met directe participatie door de burger bieden vele voordelen voor de lokale economie. We roepen de regionale overheden dan ook op om snel de hindernissen binnen de huidige procedures weg te werken en samen met de provinciale en lokale besturen een positief klimaat voor nieuwe windprojecten te creëren”, zegt Mathieu Soete. 

Eneco vergroent de zakelijke markt

Opvallend dit jaar is de lagere score van Eneco. Dit komt door de sterke groei in zakelijke klanten, voornamelijk voor de Nederlandse markt. Deze bedrijven, winkels of kantoren verbruiken een stuk meer energie dan de huishoudens en spelen dus een belangrijke rol in de energietransitie. Eneco moet op korte termijn grote hoeveelheden stroom aankopen op de energiemarkt om deze bedrijven voldoende elektriciteit te kunnen leveren. Dit heeft helaas een nadelige invloed op de score. Toch bieden deze contracten voor Eneco de nodige financiële zekerheid om volop te blijven investeren in hernieuwbare energie en zo op termijn ook deze grote klanten van groene stroom te kunnen voorzien.

Nieuwe spelers

Er zijn ook een aantal nieuwelingen in het klassement. Bolt is de hoogste nieuwkomer dankzij het platform dat een brug wil bouwen tussen lokale energieproducenten en de consument. De stimulans die Bolt hiermee aan deze kleine producenten geeft om te blijven investeren, is echter moeilijk hard te maken, en het bedrijf heeft zelf geen investeringsplannen, waardoor het niet de top van het klassement behaalt. 

De andere twee nieuwe energieleveranciers, Antargaz en Vlaamse Energieleverancier, zijn de zoveelste traders op de Belgische markt, die louter grijze stroom van de markt doorverkopen aan de consument. Zij dragen weinig bij aan de energietransitie en behalen daarom een zwakke score in het klassement.

Noot: 

Het volledige klassement kan u vinden op onze website mijngroenestroom.be. Meer info over de methodologie en uitleg per leverancier vindt u in deze deze briefing