De veertien activisten van Greenpeace België die gisteren werden opgepakt bij een actie in de gasterminal van Fluxys in Zeebrugge, zijn nog niet vrijgelaten. De veertien werden gerechtelijk aangehouden en hebben al een nacht in de cel moeten doorbrengen. Ze werden vanochtend verhoord. 

We begrijpen niet waarom onze actievoerders nog langer worden vastgehouden. Niet zij maar wel gasbedrijven als Fluxys, zijn de criminelen in dit verhaal. Zij blijven investeren in nieuwe infrastructuur voor fossiel gas, dat een ramp is voor mensenrechten en het klimaat”, zegt Valerie Del Re, directrice van Greenpeace België. “Onze acties van burgerlijke ongehoorzaamheid zijn steeds geweldloos en berokkenen geen schade. Ze zijn een legitieme manier om ons te verzetten tegen praktijken die ons allemaal bedreigen. We prijzen de moed van onze activisten en doen alles wat we kunnen om hen te helpen in deze moeilijke tijd.

Gasterminal bezet 

image.png

© Greenpeace – Eric de Mildt.
Meer foto’s en video’s van de actie zijn hier te vinden.

Gisteren hebben klimmers en kajakkers van Greenpeace België de gasterminal van Fluxys in Zeebrugge gedurende zes uur bezet. Greenpeace wil met deze actie de aandacht vestigen op de rol van gasoperatoren zoals Fluxys, in de recente sterke stijging van Amerikaans vloeibaar gas (lng) richting Europa, ten koste van onze klimaatdoelstellingen en mensenrechten. Greenpeace eist een stop op alle nieuwe gasinfrastructuur en een Europees plan om tegen 2035 uit gas te stappen. 

Uit het Greenpeace rapport “Who Profits From War” blijkt dat in 2022 de Europese import van Amerikaans lng met 140% is toegenomen. [1] De VS en de EU zijn van plan hun capaciteit voor de export en import van lng nog eens te verdubbelen – en dat terwijl de klimaatimpact van lng nog een stuk hoger ligt dan die van gas via pijpleiding. [2] Momenteel zijn in de EU 8 lng-terminals in aanbouw en er liggen plannen op tafel om er nog 38 bij te bouwen. Als al deze terminals zouden worden gebouwd, zouden ze zorgen voor de uitstoot van 950 miljoen ton CO2-equivalent per jaar. Dat staat gelijk aan ongeveer een derde van de EU-uitstoot in 2019.

Noot: 

[1] Greenpeace International, “Who Profits From War. How gas corporations capitalise on war in Ukraine” – Executive Summary in het Nederlands.

[2] De CO2-impact van Europese lng-import ligt 2-4 keer hoger dan die van gas via pijpleiding (gemeten van gasput tot markt). Bron: Rystad Energy (zie rapport hierboven).