De leden van het Europees Parlement zijn er niet in geslaagd het taxonomiebesluit van de Commissie te blokkeren. Fossiel gas en kernenergie zullen dus worden opgenomen in de lijst van “duurzame investeringen”. Dit is onaanvaardbaar voor Greenpeace, dat meteen aankondigde om juridische stappen te ondernemen tegen de Europese Commissie. 

278 Europarlementariërs stemden tegen het duurzame label voor gas en kernenergie, dat zijn 75 stemmen te weinig voor de benodigde 353 stemmen. 

Ariadna Rodrigo, expert Duurzame Financiering bij Greenpeace EU reageert: “Dit is vuile politiek. Het is schandalig om gas en kernenergie als groen te bestempelen en zo meer geld te laten vloeien naar de oorlogskas van Poetin. We zullen dit voor de rechter aanvechten. De achterkamerpolitiek van de EU-Commissie namens de fossiele brandstoffen- en nucleaire industrie zal hen niet kunnen helpen in de rechtszaal. We zijn ervan overtuigd dat het Europese Hof van Justitie deze politiek gemotiveerde greenwashing zal veroordelen wegens duidelijk in strijd met de EU-wetgeving.

Volgende stappen

Voordat de rechtszaak kan plaatsvinden, zal Greenpeace een formeel verzoek tot interne herziening bij de Commissie indienen. Zodra dit is afgerond en als het resultaat negatief is, zal Greenpeace een zaak aanspannen bij het Europese Hof van Justitie.