Meer dan duizend privéjets vlogen tijdens het jaarlijkse World Economic Forum in 2022 van en naar vliegvelden rond het Zwitserse Davos. De CO2-uitstoot van privéjets van en naar Davos lag vier keer hoger dan in een gemiddelde week. Dat blijkt uit een analyse van CE Delft in opdracht van Greenpeace International. Greenpeace eist een Europees verbod op privéjets en korteafstandsvluchten met treinalternatieven.

Privéjets liggen sinds afgelopen jaar onder een vergrootglas, na kritiek op ultra-korte vluchten die prominente publieke figuren maken, zoals bijvoorbeeld Max Verstappen. De analyse die Greenpeace International publiceert komt een paar dagen voordat leiders uit de politiek en het bedrijfsleven naar Davos afreizen voor het World Economic Forum (WEF) 2023.

“Om achter gesloten deuren het klimaat en de ongelijkheid in de wereld te bespreken, vliegen de rijken en machtigen der aarde naar Davos met de meest ongelijke en vervuilende vorm van vervoer: privéjets”, zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace België. “Dat is gewoon schaamteloos. Zeker nu er in januari in heel Europa hitterecords sneuvelen en klimaatrampen wereldwijd steeds meer mensen raken.

Het onderzoek toont aan dat het aantal privévluchten van en naar vliegvelden rond Davos twee keer zo hoog was tijdens het WEF 2022 dan tijdens een gemiddelde week. Deze vluchten veroorzaakten een CO2-uitstoot van 7.400 ton, vier keer zoveel als in een normale week.[1]

Van alle privéjetvluchten tijdens de week van het WEF waren 53% korteafstandsvluchten van minder dan 750 km die gemakkelijk trein- of autoritten hadden kunnen zijn, en 38% vloog ultrakorte afstanden van minder dan 500 km. De kortste vlucht was slechts 21 km. Volgens de analyse waren Duitsland, Frankrijk en Italië de landen met het grootste aantal aankomsten en vertrekken vanaf de luchthavens van Davos. Tussen België en Davos waren er in die periode 15 vluchten. 

80% van de wereldbevolking heeft nooit gevlogen, maar de klimaatschade die de luchtvaart veroorzaakt raakt hen wel. En dan claimt het WEF de 1,5 graad doelstelling uit het Klimaatakkoord van Parijs te omarmen. Daarmee is dit jaarlijkse ‘privéjet festijn’ een onsmakelijk lesje hypocrisie. Als we echt willen gaan voor een groene, rechtvaardige en veilige wereld voor iedereen, dan horen privévliegtuigen in een museum thuis. De zogenaamde wereldleiders moeten het goede voorbeeld geven en privéjets en onnodige korte vluchten verbieden”, besluit Joeri Thijs. 

Privéjets zijn in de EU niet gereguleerd, hoewel ze per passagierskilometer de meest vervuilende vervoerswijze op aarde zijn.[2] Vorig jaar drongen verschillende EU-landen, aangevoerd door Frankrijk, aan op een EU-brede regulering van de uitstoot van privéjets.

Cijfers:

In totaal landden en vertrokken tijdens de week van het World Economic Forum 2022 (21-27 mei) 1.040 privéjetvluchten in luchthavens die de Zwitserse stad Davos bedienen. In een gemiddelde week zijn er een 500-tal vluchten.

7.400 ton CO2-uitstoot werd veroorzaakt door de privéjetvluchten voor het World Economic Forum 2022. 

38% van de privéjetvluchten van en naar de luchthavens nabij Davos tijdens het WEF 2022 waren ultrakorte vluchten van minder dan 500 km die gemakkelijk trein- of autoreizen hadden kunnen zijn. 

6% van de privéjetvluchten van en naar Davos vloog zelfs minder dan 100 km tijdens de week van het WEF 2022.

De kortste vlucht die werd geregistreerd was 21 km

Er werden 15 privéjetvluchten uitgevoerd tussen België en de luchthavens van Davos.

Noten

[1] De basis van de analyse van CE Delft zijn gegevens over privéjetvluchten van en naar luchthavens in de omgeving van Davos, waaronder de luchthavens van Zürich, Genève, Altenrhein, Dübendorf, Samedan, Friedrichshafen en EuroAirport Swiss. De gegevens van particuliere straalvluchten zijn verstrekt door het luchtvaartanalysebedrijf Cirium. Om het aantal vluchten in de week van het World Economic Forum 2022 (21 – 27 mei) te bepalen, vergeleken de onderzoekers de vluchten in de WEF-week met de vluchten in de weken ervoor en erna. De CO2-uitstoot van alle vluchten in de WEF-week werd berekend met behulp van de Eurocontrol Small Emitters Tool.

[2] Volgens een studie van Transport & Environment zijn privévliegtuigen 5 tot 14 keer vervuilender dan commerciële vliegtuigen (per passagier), en 50 keer vervuilender dan treinen. In 2018 werd 50% van alle luchtvaartemissies veroorzaakt door slechts 1% van de wereldbevolking.