Vandaag hebben 11 Belgische middenveldorganisaties een petitie met 15.656 handtekeningen overgemaakt aan de federaal minister van Klimaat, Zakia Khattabi. [1] De petitie eist een verbod op reclame van fossiele bedrijven en op de meest vervuilende producten. Tegelijkertijd zal de commissie Energie, Klimaat en Milieu van het federale parlement beslissen over mogelijke hoorzittingen over een wetsvoorstel om reclame voor fossiele brandstoffen te verbieden. 

In oktober 2021 heeft Greenpeace samen met vele andere (Belgische en Europese) ngo’s een petitie gelanceerd om een verbod te eisen op reclame en sponsoring door de fossiele industrie. [2] Dit verbod zou niet alleen gelden voor ondernemingen die fossiele brandstof ontginnen, maar ook voor bedrijven in boot-, lucht- en wegtransport op basis van fossiele brandstof (autoconstructeurs, luchtvaartmaatschappijen…), met uitzondering van het openbaar vervoer. 

“Via deze petitie tonen de Belgische burgers dat ook de reclamesector moet worden gereguleerd met het oog op het klimaat en onze gezondheid,” verklaart Joeri Thijs, woordvoerder bij Greenpeace België. “Nu het IPCC een nieuwe sessie opent en over een week een nieuw rapport uitbrengt over de klimaatverstoring, is het hoog tijd om eens te kijken naar de impact van reclame op onze levenswijze en CO2-uitstoot. Wij vragen de parlementsleden om hoorzittingen met het middenveld te organiseren en een wet goed te keuren die voor België een primeur betekent”.

Net als voor tabak

Een reclameverbod voor fossiele brandstof zou dezelfde logica volgen als het verbod voor de tabaksindustrie dat sinds 1989 stapsgewijs is ingevoerd. De redenering voor tabak geldt ook voor fossiele brandstoffen: hun verbranding en de CO2-uitstoot die daarmee gepaard gaat hebben wetenschappelijk bewezen schadelijke gevolgen, zowel voor het klimaat als voor de volksgezondheid. De parallel tussen tabak en fossiele brandstof kan eveneens worden doorgetrokken naar de marketingpraktijken. Sinds 1950 gebruikt de fossiele industrie dezelfde strategie als de tabaksindustrie om de nefaste impact van haar producten te minimaliseren. 

Het is vandaag ondenkbaar om ook maar één seconde een pakje sigaretten te zien verschijnen op een gigantisch reclamebord in een voetbalstadion, of om een reclamespot te horen op de radio over hoe ontspannend roken kan zijn”, zegt Joeri Thijs. “In een niet zo ver verleden was het echter wel perfect wettelijk om reclame te maken voor sigaretten. De tabaksindustrie wist als de beste hoe ze wetenschappers en wetenschapsters die aan de alarmbel trokken het zwijgen kon opleggen. Gelukkig hebben de overheden na talloze rechtszaken en schandalen dan toch ingegrepen. Wij vragen ze nu hetzelfde te doen voor fossiele reclame.”

NOTES

[1] De organisaties die deze petitie in België hebben gelanceerd zijn Greenpeace, Oxfam, Amnesty International Belgique francophone, Youth For Climate, Grands Parents pour le Climate, Groot Ouders voor Klimaat, Canopéa, De Transformisten, Dokters van de Wereld België, CNCD-11.11.11, Gang Vieux en colère
[2] De volledige tekst van de petitie is hier te lezen. De niet-Belgische ngo’s die deze petitie eveneens steunen in Europa zijn ActionAid, Adfree Cities, Air Clim, Avaaz, Badvertising, BoMiasto.pl, Client Earth, Ecologistas en Acción, Europe Beyond Coal, FOCSIV, Food and Water Action Europe, Friends of the Earth Europe, Fundación Renovables,Global Witness, New Weather Institute Sweden, Plataforma por un Nuevo Modelo Energético, RAP, Reclame, Fossielvrij, ReCommon, Stop Funding Heat, STPC, Zero.