Sinds 15.00 uur gisteren blokkeren 600 activisten van Code Rood de activiteiten van Alibaba op de luchthaven van Luik. Gisteravond werden ongeveer 200 activisten, die het depot van de e-commerce gigant waren binnengedrongen, met geweld door de politie verdreven, hoewel ze het depot vreedzaam bezetten. Twee mensen werden naar het ziekenhuis gebracht, één ervan met gebroken arm. Er werden verschillende gevallen van wurging gemeld. Ondanks de arrestaties zetten honderden activisten de blokkade op dit moment nog steeds verder.

Depot Alibaba in Luik. 17/12/2023. © Johanna de Tessières / Code Rood

600 activisten blokkeren de activiteiten van Alibaba sinds gisteren 15.00 uur. Rond 22.00 uur gingen 200 van hen het depot van het Chinese bedrijf binnen om het vreedzaam te bezetten. Kort daarna viel de politie er binnen, met honden en oproeruitrusting. Rond 2 uur ’s nachts begon de politie de activisten op hardhandige wijze te evacueren. Verschillende gevallen van geweld, en zelfs wurging, werden gemeld. Twee mensen werden naar het ziekenhuis gebracht, één van hen met een gebroken arm. Ook de aanwezige wettelijke waarnemers werden geviseerd.

We veroordelen dit nieuwe buitenproportionele gebruik van geweld door de politie“, zegt Ruth-Marie Henckes van Code Rood. “Net als gisteren in Antwerpen, waar massale arrestaties plaatsvonden, behandelt de politie geweldloze activisten als criminelen. Maar wij laten ons niet ontmoedigen of intimideren. De echte criminelen zijn degenen die we met onze acties aanklagen. Degenen die met volle bewustzijn en alleen voor de winst doorgaan met het vernietigen van de planeet, bijdragen aan de ontwrichting van het klimaat en de sociale onrechtvaardigheid vergroten.

Code Rood is een beweging voor burgerlijke ongehoorzaamheidsacties opgericht door activisten en gesteund door verschillende organisaties en actiegroepen.

Foto’s & Video’s

Meer foto’s en video’s zijn vrij beschikbaar. Doorheen de nacht werd de collectie aangevuld.

Contact

Perstelefoon Code Rood: +32 465 885 506