Sinds het Klimaatakkoord van Parijs hebben Europese banken ongeveer 256 miljard euro geleend aan bedrijven in sectoren die een bedreiging vormen voor bossen en andere natuur die essentieel is om verdere klimaatontwrichting tegen te gaan. Een aantal van deze financiële instellingen zijn ook in België actief. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Profundo, in opdracht van Greenpeace International.

Het rapport analyseert de relaties tussen Europese financiële instellingen en 135 grote bedrijven actief in sectoren die een bedreiging vormen voor de natuur, zoals de palmolie-, soja-, en rundvleesindustrie [1]. De analyse toont aan dat de financiële sector van de EU wereldwijd de op één na belangrijkste financierder is van deze bedrijven, met maar liefst 256 miljard euro in krediet en 60 miljard euro aan investeringen. Alleen de Amerikaanse financiële sector draagt meer bij.

Het rapport licht bovendien zes internationale bedrijven uit: grondstoffenhandelaren Bunge en Cargill, vleesproducenten JBS en Marfrig en palmolie- en pulpgiganten RGE en Sinar Mas. Deze bedrijven zijn de afgelopen jaren keer op keer in verband gebracht met ontbossing en mensenrechtenschendingen. 

“Europa heeft een hoge dunk van zichzelf als het gaat om klimaat- en natuurbescherming, maar kijkt de andere kant op terwijl de banken geld pompen in bedrijven die verband houden met massale natuurvernietiging en mensenrechtenschendingen. De banden van de Europese financiële sector met de vernietiging van ecosystemen zijn wijdverbreid. We kunnen de klimaatcrisis en de ecologische ineenstorting niet bestrijden en tegelijkertijd  de vernietiging van de natuur financieren”, zegt Philippe Verbelen van Greenpeace België. 

Belgische banken 

De grote financiële instellingen actief in België zoals KBC Group, BNP Paribas, ING Group en Deutsche Bank zijn actieve spelers, verantwoordelijk voor 100 miljard euro aan krediet. Samen met kleinere spelers zoals Argenta, Belfius Bank, Ackermans & van Haaren en Banque Degroof Petercam hebben ze sinds het Akkoord van Parijs 8,8 miljard euro geïnvesteerd in risicosectoren voor klimaat en natuur. Dit vertegenwoordigt 39% van het totale EU-krediet en 15% van de totale EU-investeringen. Belfius Bank biedt aan haar klanten investeringsproducten aan via Candriam België, dat 261,1 miljoen euro heeft geïnvesteerd in sectoren die een bedreiging vormen voor ontbossing. 

Europese bossenwet ontziet financiële sector

In mei vorig jaar werd de Europese verordening voor ontbossingsvrije producten (EUDR) aangenomen. Deze baanbrekende wet is een belangrijke eerste stap om de betrokkenheid van de EU bij de wereldwijde verwoesting van natuur te stoppen. Alleen producten die aantoonbaar niet hebben bijgedragen aan ontbossing mogen vanaf 2025 verkocht worden op de Europese markt. De EUDR geldt echter niet voor financiële instellingen. Dat leidt tot de paradoxale situatie dat Europese banken wel bedrijven mogen financieren die betrokken zijn bij ontbossing, terwijl de producten van die bedrijven niet welkom zijn op de Europese markt.

Greenpeace en de andere organisaties die zich mee achter het rapport scharen, eisen  EU-regelgeving om te voorkomen dat er geld stroomt naar bedrijven die de natuur vernietigen. De financiële sector moet op één lijn gebracht worden met de mondiale klimaat-en biodiversiteitsdoelstellingen.

“Uit ons onderzoek blijkt dat banken en investeerders niet vrijwillig veranderen: ze pompen nog steeds miljarden euro’s in bedrijven die de natuur vernietigen. Hotspots van biodiversiteit die ook essentieel zijn voor de stabiliteit van het klimaat, zoals de regenwouden van het Amazonegebied, Zuidoost-Azië en het Congobekken, of de noordelijke boreale bossen, verdwijnen in een alarmerend tempo. De EU moet dringend leiderschap tonen door haar financiële sector te reguleren. Deze destructieve geldkraan moet dicht”, besluit Philippe Verbelen. 

Noot

[1] Het rapport ‘Bankrolling ecosystem destruction’ is gebaseerd op data die werden verzameld en geanalyseerd door de onafhankelijke onderzoeksorganisatie Profundo. Het wordt gepubliceerd door Greenpeace International, Milieudefensie (Friends of the Earth Nederland) en Harvest. Het rapport wordt ook ondersteund door tal van andere organisaties. In België scharen ook de ngo’s FairFin en BOS+ zich achter het rapport. 

Contact

Greenpeace persdienst: 0496 26 31 91 – [email protected]