Er zijn maar liefst 57 aanvragen ingediend bij de tweede projectoproep van het Fonds Gezonde Lucht van Greenpeace en Be Planet. Het geld in het fonds is afkomstig van de dwangsommen die de Vlaamse overheid heeft betaald wegens het niet respecteren van de Europese regelgeving inzake luchtvervuiling. Een onafhankelijke jury koos een gevarieerde groep van 15 laureaten die bijdragen aan een betere luchtkwaliteit en een gezondere leefomgeving in Vlaanderen. 

Voor deze tweede projectoproep maakte het Fonds Gezonde Lucht 125.000 euro vrij. Organisaties zoals vzw’s, scholen, buurtcomités en oudercomités konden tot 10.000 euro steun aanvragen. Vorig jaar kregen 14 projecten 290.000 euro steun uit het Fonds. 

Ook dit keer was het geen makkelijke opdracht voor de jury, want er waren veel inspirerende projecten. De acties van de winnaars zijn zeer uiteenlopend. Bij de laureaten zijn onder meer een actiegroep van burgers die pleit voor de sanering van een openliggend asbeststort, een participatief fietsherstelproject voor en door mensen met kwetsbare profielen, een baanbrekend citizen science project aan het viaduct van de E17 in Gentbrugge en een buurtcomité dat gaat ontharden”, zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace België, die mee in de jury zat. 

Dwangsommen

Greenpeace lanceerde in september 2022 het Fonds Gezonde Lucht, in samenwerking met de stichting Be Planet.  Bijna dag op dag vijf jaar nadat Greenpeace naar de rechter stapte omdat de Vlaamse overheid te weinig doet om haar inwoners te beschermen tegen ongezonde luchtvervuiling.

Wat volgde was een lange juridische strijd die beëindigd werd in mei 2022 toen het hof van beroep in Brussel bevestigde dat de Vlaamse overheid dwangsommen moest betalen voor het niet naleven van de Europese regelgeving inzake luchtkwaliteit. 

“We hadden in plaats van dwangsommen natuurlijk liever een overheid gezien die echt ambitieus werk maakt van een gezonde leefomgeving. Maar we zijn wel blij dat we dat geld via het Fonds Gezonde Lucht kunnen inzetten om burgers te ondersteunen die lokaal zelf het heft in handen nemen. De Vlaamse regering blijft aanmodderen, maar de Vlaming is dus duidelijk wel bereid om de handen uit de mouwen te steken”, zegt Joeri Thijs. 

De vijftien laureaten

  • Verlenging nooit (Boechout)
  • The Hedge (Bonheiden)
  • Velt (Antwerpen)
  • Dryade (Brussel)
  • Red onze Kleiputten (Boom)
  • Kwartiermakerij (Diest)
  • Vriendenkring Vluchtelingen Terlanen (Overijse)
  • Klimaatplatform (Antwerpen)
  • Meer Natuur in de Stad (Turnhout)
  • Viadukaduk (Gentbrugge)
  • Ocup (Wondelgem)
  • Harrison Collectief (Oostende)
  • Het Wolkje (Rillaar)
  • Comité Bump (Antwerpen)
  • Recht op Lucht (Borgerhout)

Meer info over elk van deze laureaten vindt u hier

Contact

Persdienst Greenpeace: 0496 26 31 91 – [email protected]

Be Planet: Melissa Bongi, partnership manager – 0476 87 03 01 – [email protected]

Alle info over het fonds op www.fondsgezondelucht.be 

Over

Greenpeace is een onafhankelijke, internationaal opererende milieuorganisatie die zich inzet voor een groene, vreedzame planeet.  De organisatie roept wereldwijd overheden en bedrijven ter verantwoording, al 50 jaar. Greenpeace Belgium doet dit samen met de Greenpeace-afdelingen in 55 andere landen en miljoenen geëngageerde burgers. Be Planet is de partner van Greenpeace bij de oprichting van het Fonds Gezonde Lucht en coördineert deze projectoproep. Het is een erkende stichting van openbaar nut en werd opgericht op initiatief van verschillende koepelorganisaties van milieuverenigingen en enkele vooraanstaande figuren met elk een eigen, specifieke achtergrond. Sinds de oprichting van Be Planet in 2015 werden meer dan 300 duurzame en solidaire burgerprojecten in België ondersteund door de brug te slaan tussen verschillende actoren zoals bedrijven, lokale overheden en andere organisaties.