Slechts een paar uur na de confrontatie met een Amerikaanse lng-tanker, gingen activisten van Greenpeace België vanmiddag ook de confrontatie aan met de Fedor Litke lng-tanker uit het Russische Noordpoolgebied. Aan boord van twee zodiacs en ondersteund door het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, klaagden de activisten de blijvende afhankelijkheid van Europa aan fossiel gas aan. Op hun spandoeken stonden de gezichten van Poetin en Trump en de slogan “Their gas, your cash”

Actievoerders van Greenpeace België in actie tegen de Fedor Litke, lng-tanker uit het Russische Noordpoolgebied – © Greenpeace – Eric de Mildt 
Vind alle foto’s en video’s hier.

Dit is de eerste gastanker met Russisch gas bestemd voor Zeebrugge na het ingaan van het Europees verbod op overslag van Russisch gas op 26 maart. Tijdens de actie maakte het schip voorlopig rechtsomkeer, al is het volgens de data nog steeds bestemd voor de terminal in Zeebrugge.

“Gisteren is het verbod op de overslag van Russisch lng in werking getreden. Tegelijk stijgt onze eigen import hiervan, en is een stappenplan om Russische fossiele brandstoffen volledig uit te faseren opnieuw uitgesteld. Dit is totaal hypocriet”, reageert Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace België en aan boord van de Arctic Sunrise. “Bovendien wil Europa nog méér gas uit de VS en Qatar importeren. In plaats van Europa onafhankelijker en veerkrachtiger te maken, spelen onze politici het spel van Trump, Poetin en co. Ze spijzen zo de oorlogskas van Poetin en versterken de machtspositie van Trump, en onze gezinnen betalen deze afhankelijkheid van hun gas cash met hogere energiefacturen.”

De afgelopen jaren is de EU in toenemende mate afhankelijk geworden van de levering van fossiel gas via gastankers, als gedeeltelijke vervanging van het Russische gas dat via pijpleidingen Europa binnenkwam. [1] Maar lng (liquified ‘natural’ gas of vloeibaar gas) is nog schadelijker voor het klimaat dan ‘gewoon’ gas [2] en bovendien duurder. De opkomst ervan is toe te schrijven aan de intense lobby van de gassector, die nog toenam sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. [3]

Ook Zeebrugge is uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt voor lng, in de eerste plaats ironisch genoeg afkomstig uit Rusland, maar ook uit Qatar en de VS. Er wordt zelfs verder geïnvesteerd in fossiel gas: de uitbreiding van de hervergassingscapaciteit van de terminal werd begin dit jaar versneld voltooid, er werd een nieuw contract ondertekend voor de import van lng uit de VS, en Fluxys legt in allerijl nog een nieuwe pijpleiding voor fossiel gas aan richting Duitsland.

“Welke energietoekomst willen we voor Europa?” vraagt Joeri Thijs zich af. “Wij roepen onze nieuwe minister van Energie, Mathieu Bihet, op om zich in te zetten voor een einde aan fossiel gas. Het gas van Poetin mag niet zomaar vervangen worden door het gas van Trump. Ons land moet zijn verantwoordelijkheid nemen en ook zelf een uitfasering van fossiel gas uitstippelen, een energiebron die zowel rampzalig is voor de planeet als voor mensenrechten. In een steeds gespannener geopolitieke context hebben alle Belgen baat bij een versnelling van investeringen in hernieuwbare energie ‘van eigen bodem’, plannen voor grootschalige renovatie van onze huizen, en toegang tot groene en betaalbare energie.”

Noten:

[1] https://www.bruegel.org/dataset/european-natural-gas-imports import van gas (fig. 1) en LNG (fig. 4).

[2] Door het energie-intensief proces om gas vloeibaar te maken en het te vervoeren, is de klimaatafdruk van lng uit de VS 33% hoger dan die van steenkool. Bron: Howarth, The greenhouse gas footprint of liquefied natural gas (LNG) exported from the United States, 2024.

[3] “Who profits from war: How Gas Corporations Capitalise from War in Ukraine”, rapport van Greenpeace International, 2023.