Greenpeace voert actie aan de ingang van de Algemene Vergadering van DEME, om aandeelhouders te waarschuwen voor de ernstige risico’s die verbonden zijn aan investeringen in diepzeemijnbouw. Onder de naam Global Sea Mineral Resources (GSR) heeft DEME al miljoenen geïnvesteerd in deze schadelijke en onzekere industrie, ten koste van haar financiële gezondheid, duurzame reputatie en de oceaan zelf.

DEME heeft wereldwijd erkenning verworven als pionier in offshore windenergie. Die duurzame reputatie staat nu op het spel”, zegt Ruth-Marie Henckes, campagneleider Oceaan bij Greenpeace België. “Diepzeemijnbouw is niet alleen ecologisch rampzalig, maar ook financieel roekeloos. Wij roepen aandeelhouders op om koers te houden: investeer in duurzame activiteiten, niet in een vuile industrie zonder toekomst.

©Tim Dirven/Greenpeace. Activisten van Greenpeace delen brochures over de risico’s van investeren in diepzeemijnbouw uit aan de aandeelhouders van DEME. Ze hangen ook een spandoek met de boodschap ‘Stop Diepzeemijnbouw’ op de windmolen op de site van het bedrijf. Meer foto’s van de actie vindt u hier.

Diepzeemijnbouw is een nieuwe industrie die metalen zoals kobalt, nikkel en koper wil ontginnen van de oceaanbodem, op kilometers diepte. Wetenschappers waarschuwen dat deze praktijk – die zich nu nog in een testfase bevindt –  zou kunnen leiden tot onherstelbare schade aan het unieke ecosysteem van de oceaan, met gevolgen voor biodiversiteit, visvangst en klimaat.[1]

We weten meer over het oppervlak van de maan dan over de zeebodem. Het is roekeloos om nu aan diepzeemijnbouw te beginnen, voor we weten wat de gevolgen precies zullen zijn. Net zoals vele wetenschappers pleiten wij daarom voor een moratorium”, zegt Ruth-Marie Henckes.

Een industrie op losse schroeven

Wereldwijd nemen steeds meer landen, bedrijven en wetenschappers afstand van diepzeemijnbouw. Al 64 grote tech- en autobedrijven, waaronder Google, BMW en Volvo, hebben zich uitgesproken tegen het gebruik van deze metalen. 

Ook de economische vooruitzichten voor diepzeemijnbouw zijn onzeker. De metalenmarkt wordt gekenmerkt door volatiele prijzen, en de vraag naar diepzeemetalen voor batterijen is erg onzeker nu nieuwe batterijtechnologieën andere materialen gebruiken. De nodige infrastructuur en machines voor diepzeemijnbouw bestaan nog niet en zullen miljarden kosten. Er wordt nog steeds onderhandeld over het internationaal regelgevend kader.[2]

Slechts een handvol bedrijven zijn op dit moment actief in diepzeemijnbouw. Een van hen, het Noorse Loke ging failliet, en het Canadese The Metals Company nam de dubieuze beslissing om in zee te gaan met Trump, tegen alle internationale afspraken en wetgeving inEen solide bedrijf als DEME hoort niet thuis in dit clubje. Het is tijd om uit deze industrie te stappen voordat er onherstelbare schade wordt aangericht ”, besluit Ruth-Marie Henckes. 

Noten

[1] Meer info over de gevolgen voor milieu en klimaat van diepzeemijnbouw vindt u in onze brochure over diepzeemijnbouw (p.4). Deze brochure werd bij aanvang van de Algemene Vergadering overhandigd aan de aandeelhouders.

[2] Zie bovenstaande brochure (p. 2) voor meer uitleg en bronnen over de financiële risico’s van diepzeemijnbouw.