Wil je je wapenen tegen het coronavirus? Dan is hygiëne je beste vriend. Was dus regelmatig je handen en nu we toch bezig zijn, ontsmet best ook eens dat toetsenbord. Dit alles natuurlijk op een ecologische en verantwoorde manier!

Ik schrijf me in voor de newsletter

Bescherm je door je handen te wassen. Doe het ecologisch: met minder water

Hoe bescherm je jezelf tegen het coronavirus op een ecologisch verantwoorde manier?

Het coronavirus hou je weg door je handen enkele tientallen seconden lang te wassen, maar het is niet nodig om het water continu te laten lopen! Je kan je handen bevochtigen, de kraan even dicht draaien en zeep nemen om je handpalmen, de achterkant van je handen, de ruimte tussen je vingers, de vingers zelf en de polsen grondig schoon te maken. Draai dan de kraan weer open om alles goed af te spoelen.

Een kraan die 1 minuut lang onnodig blijft lopen, verspilt 12 liter water. Maak er dus een gewoonte van om met een simpele draai even het water uit te zetten tijdens het wassen. 

Bescherm je door je handen te wassen (ja, nog eens). Doe het ecologisch: met een stuk biologische zeep, dat je ook zelf kan maken

Hoe bescherm je jezelf tegen het coronavirus op een ecologisch verantwoorde manier?

Waarom niet eens industriële zeep inruilen voor een zelfgemaakt stuk biologische zeep? Wie niet veel tijd heeft, zal aangenaam verrast worden door dit super effectieve zeeprecept dat slechts 15 minuten tijd vraagt. Je hebt stevige biologische plantaardige glycerine nodig, daarna kies je etherische oliën, je neemt een siliconenvorm, een eetlepel, een pollepel en een glazen kom. Snijd voor de bereiding de plantaardige glycerine in kleine stukjes en doe ze in de kom. Zet dit 2 minuten in de microgolfoven op middelhoog vermogen (minder dan 60°) of smelt de glycerine au bain-marie. Voeg 20 tot 25 druppels etherische oliën naar keuze toe. Meng alles onmiddellijk (het mengsel mag niet afkoelen) en zorg ervoor dat er geen bubbels ontstaan. Giet het in de vorm. Wacht minstens 20 minuten voordat je het uit de vorm haalt. Klaar!

We hebben het “recept” hierboven via deze website, maar je vindt er nog veel meer op het internet. Neem ook zeker eens een kijkje op onze Pinterest-pagina voor meer “doe het zelf”-activiteiten.

Bescherm je door je toetsenbord te ontsmetten. Doe het ecologisch: met herbruikbare doekjes

Hoe bescherm je jezelf tegen het coronavirus op een ecologisch verantwoorde manier?

Je handen wassen is enorm belangrijk, maar het is niet genoeg. Je kan je handen zo vaak wassen als je wilt, maar zodra je je toetsenbord aanraakt (dat niet ontsmet is) en vervolgens je gezicht, dan ontstaat er een nieuwe bron van mogelijke besmetting.

Toetsenborden, schermen, smartphones en afstandsbedieningen zijn broeihaarden voor virussen en bacteriën: we leggen ze overal en we raken ze voortdurend aan. Kortom, in tijden van deze COVID-19-pandemie kan je ze best grondig schoonmaken, net zoals je handen.

Zorg er zeker ook voor dat de elektronische apparaten uitgeschakeld zijn wanneer je ze wast en gebruik nooit te veel water. Ga voor een microvezeldoek – het is niet nodig om wegwerpdoekjes te gebruiken, die meestal plastic bevatten – en sop die in een mengsel van water met een kleine hoeveelheid afwasmiddel of alcohol (gadgetliefhebbers beweren dat de meeste smartphones tegenwoordig tegen een stootje kunnen, dus je kan alcohol gebruiken om je scherm te reinigen ). Het is gemakkelijk, en het is ontsmet.

Bescherm je door te hoesten in je elleboog of in een zakdoek. Doe het ecologisch: met zakdoeken van gerecycleerd papier

Hoe bescherm je jezelf tegen het coronavirus op een ecologisch verantwoorde manier?

Moet je hoesten of niezen? Doe het dan in je elleboog of gebruik een zakdoek die je onmiddellijk na gebruik in een afgesloten vuilnisbak smijt, en was dan je handen. Gebruik gerecycleerde zakdoeken om je ecologische voetafdruk te beperken. Kies ook voor kartonnen zakdoekdozen in plaats van kleine plastic verpakkingen. Als je fan bent van stoffen zakdoeken, gebruik dan elke keer een nieuwe en doe deze in een afgesloten wasmand in afwachting van een volgende wasbeurt.

Deel deze tips met anderen. Solidariteit is essentieel!

Ik schrijf me in voor de newsletter Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube