Over de onherstelbare schade die diepzeemijnbouw in de oceaan kan aanrichten, hebben we al eerder bericht. Vandaag richten we in een nieuw rapport, Deep Trouble, de schijnwerpers op een ander groot probleem met diepzeemijnbouw: het versterken van de globale ongelijkheid. 

De duistere wereld van de diepzeemijnbouwindustrie

Een handjevol bedrijven met hoofdkwartier in welstellende landen domineert een derde van de exploratiecontracten voor diepzeemijnbouw. Zij zullen de grote winnaars zijn, als ooit effectief wordt overgegaan tot de ontginning van de oceaanbodem. Ze hebben ook erg veel invloed op de politieke besluitvorming, zowel nationaal als internationaal. De juridische en financiële risico’s zijn voor de staten die hun contracten sponsoren, waaronder verschillende kleine eilandstaten in de Stille Oceaan, waar deze bedrijven mineralen willen gaan ontginnen. 

België is ook betrokken

De duistere wereld van de diepzeemijnbouwindustrie

Met Global Sea Mineral Resources (GSR), een dochteronderneming van baggergroep DEME, is ook een grote Belgische speler betrokken partij. België sponsort een exploratiecontract voor DEME-GSR in de Stille Oceaan. De grote politieke invloed van het bedrijf werd onder meer duidelijk toen het een paar jaar geleden in naam van ons land het woord mocht nemen bij de VN-instelling die de zeebodem beheert: de International Seabed Authority. 

Daarom volgen we de politieke ontwikkelingen in België op de voet. Deze week keurde de bevoegde commissie in het parlement een resolutie goed over diepzeemijnbouw. Helaas gaat deze tekst niet veel verder dan het regeerakkoord, dat onvoldoende veiligheischecks voorziet om de zeebodem te beschermen. Daarom moeten we de druk op de regering blijven opvoeren, zodat België de bescherming van de oceanen voorop stelt.

Help ons om de diepzee en de bijzondere wezens die daar leven te beschermen!

Overzees contract

GSR profiteert via een joint venture echter ook nog van een tweede contract, met de Cook Islands. Daar had GSR invloed op de wetgeving die de voorwaarden voor samenwerking vastlegt, via werknemers van het bedrijf die als expert deelnamen aan verschillende workshops. Als diepzeemijnbouw schade veroorzaakt in het contractgebied van de joint venture, zal het de overheid van deze kleine eilandstaat zijn die opdraait voor de kosten. 

Ramp voor de lokale bevolking van de Cook Islands

De duistere wereld van de diepzeemijnbouwindustrie

Maar dat is niet de enige manier waarop de inwoners van de Cook Islands getroffen kunnen worden. GSR zal ook een van de bedrijven zijn die aan mijnbouw zullen mogen doen in de nationale wateren van de eilandstaat. Als wetenschappers al vrezen dat mijnbouw in de diepzee het zeeleven zodanig kan verstoren dat het een impact zal hebben op de visvangst, dan zal dat dichtbij de kust zeker zo zijn. In een regio waar veel mensen leven van kleinschalige artisanale visserij, betekent dat een ramp. 

België kan een belangrijke rol spelen om ervoor te zorgen dat de noodtoestand waarin ons klimaat en onze natuur verkeren niet nog verergert. Daarom moet ons land zijn steun stopzetten voor een nieuwe, onnodige industrie die de globale ongelijkheid zal versterken. 

Help ons om de diepzee en de bijzondere wezens die daar leven te beschermen! Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest
Ik doe mee