Covid-19 toont nog maar eens aan dat het levensbelangrijk is om goed voor de aarde te zorgen. We mogen niet vergeten dat dit ook geldt voor de onzichtbare en onbekende delen van de aarde, zoals de diepten van de oceaan, waar wonderlijke wezens leven. Op het moment dat we dit schrijven, lopen er gesprekken om daar aan diepzeemijnbouw te doen. En België doet mee. Daar zijn we het niet mee eens!

Ik laat mijn stem horen
Wat gebeurt er toch op de bodem van de oceaan?
Ik spreek de leden van de commissie Energie, Milieu en Klimaat aan

Diepzeemijnbouw: wat is dat juist? 

Diepzeemijnbouw wil op diepten tot 6.000 meter mineralen ontginnen. Reusachtige machines, die meer wegen dan een blauwe vinvis (het grootste dier ter wereld), dalen af tot op de zeebodem om daar interessante grondstoffen weg te halen, die vervolgens via kilometerslange buizen naar een schip worden geleid om ze te transporteren. 

Enkele van die gegeerde grondstoffen zijn nikkel, koper, kobalt, mangaan, zink, zilver en goud. Die stoffen worden gebruikt in elektronische toestellen zoals smartphones en computers, en ook voor het opslaan van energie in allerlei soorten batterijen, gaande van smartphones tot elektrische auto’s. 

Die activiteit met verwoestende gevolgen voor de diepzee en alle levensvormen die we daar aantreffen, gebeurt nu nog niet in internationale wateren, maar zou de komende vijf tot tien jaar van start kunnen gaan. Greenpeace vroeg ook in juli vorig jaar al aandacht voor deze problematiek, tijdens haar expeditie naar Lost City, in de Atlantische Oceaan. 

Wat gebeurt er toch op de bodem van de oceaan?

Wat is het standpunt van België? 

Sinds 2013 sponsort ons land het bedrijf GSR (Global Sea Mineral Resources), een dochteronderneming van DEME, dat een contract heeft gekregen voor exploratie van de diepzee in een deel van de Stille Oceaan. Het gaat om een gebied dat 2,5 keer zo groot is als België (!) en deel uitmaakt van een kwetsbaar en uniek ecosysteem, waarover nog niet zoveel wetenschappelijke kennis beschikbaar is. Het is onder andere de bedoeling om er mangaanknollen te verzamelen, die kostbare metalen bevatten zoals koper, kobalt en nikkel. 

Maar zou ons land niet beter het voorzorgsprincipe toepassen en zijn steun aan de activiteiten van DEME stopzetten? En hoe kan België zich gunstig uitspreken over die verwoestende activiteit terwijl het anderzijds, net als drie miljoen mensen over de hele wereld, achter een wereldwijd verdrag voor de bescherming van de oceanen staat, dat het mogelijk moet maken om tegen 2030 een netwerk van mariene reservaten te creëren dat minstens 30% van de oceanen omvat? 

Waarom is de diepzee belangrijk voor ons ecosysteem? 

Allereerst biedt de diepzee antwoorden op biomedische problemen als Covid-19 en speelt ze een essentiële rol in de strijd tegen de klimaatverandering. De oceanen herbergen immers een ongelooflijke voorraad koolstof, die door de activiteit van de machines vrij zou kunnen komen en de klimaatverandering zou kunnen verergeren. 

Maar daarnaast kent de diepzee ook een uitzonderlijke biodiversiteit. De dieren van de diepzee die al zijn geïnventariseerd, zijn perfect aangepast aan de extreme omstandigheden van hun omgeving en lijken een beetje op buitenaardse wezens. Er leven onvoorstelbare en buitengewoon vreemde dieren, zoals de “zombiewormen” die in 2002 werden ontdekt en doorzichtige anemonen die wormen tot zes keer hun eigen gewicht kunnen verslinden. Wat zal er gebeuren als daar grote machines op los worden gelaten? 

Wat gebeurt er toch op de bodem van de oceaan?

En wie weet welk ander leven er nog verborgen zit in de duistere diepten van de oceanen? We hebben vandaag nog maar 0,0001% van de diepzee verkend. Er valt nog heel wat te leren over deze mariene ecosystemen en de dieren die er leven. Maar als we het grootste ecosysteem ter wereld openstellen voor de industrie, zouden nooit ontdekte soorten en habitats wel eens voorgoed kunnen verdwijnen.

We mogen niet toestaan dat de toekomst van onze diepzee bepaald wordt door zo’n gevaarlijke industrie. Wil jij ook deze campagne steunen? Help ons dan, want de tijd dringt. België mag niet langer de ontginning van de diepzee sponsoren en moet zich uitspreken voor een moratorium op diepzeemijnbouw. Binnenkort houden onze parlementsleden in de Kamer een debat over zo’n resolutie. Vraag hen om onze eisen te steunen! 

Wat gebeurt er toch op de bodem van de oceaan?
Ik spreek de leden van de commissie Energie, Milieu en Klimaat aan Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube