Digitale meter, slimme meter of bidirectionele meter; drie benamingen voor hetzelfde toestel. Sommige bezitters van zonnepanelen huiveren bij het horen van het woord en vrezen een hogere elektriciteitsfactuur. Anderen zien in de digitale meter veel opportuniteiten en kansen om hun factuur juist aanzienlijk te verlagen. Ook in onze petitie vragen we om niet te wachten met de uitrol van de digitale meter. Waarom? Dat leggen we je graag even uit! 

Ik teken de petitie

Wat is een digitale meter eigenlijk?

De kans is groot dat er bij jou thuis nog een gewone of analoge meter met terugdraaiende teller geïnstalleerd is. Deze meter draait vooruit wanneer je stroom verbruikt van het net en achteruit (of ‘terug’) wanneer je niet-verbruikte stroom uit bijvoorbeeld zonnepanelen op het net zet. 

Een digitale meter meet dus afzonderlijk de stroom die je van het net haalt en de stroom die je er terug op zet. Daarnaast kan een digitale meter deze gegevens uitlezen in zeer korte intervallen, bijvoorbeeld een kwartier. 

In elk gewest een beetje anders 

Digitale meter: wondermiddel of pesttoestel?

De invoering rond de digitale meter gebeurt niet in alle gewesten op dezelfde manier. In Brussel wordt de digitale meter al sinds 2020 bij iedere nieuwe zonnepaneleninstallatie verplicht geïnstalleerd en worden actief analoge meters vervangen. In Vlaanderen wordt de digitale meter verplicht geïnstalleerd bij nieuwe zonnepanelen sinds januari 2021, maar voor oudere installaties is het nog tot 2025 mogelijk uitstel aan te vragen. In Wallonië wordt er nog gewacht met de uitrol van de digitale meter. 

Ook de tarifering – wat er op je elektriciteitsfactuur komt, zeg maar – hangt af van waar je woont. Het is een complexe materie waar zowel de federale en regionale overheden, als de energieregulatoren bij betrokken zijn. Met een digitale meter kan je de stroom die iemand afneemt of op het net zet met elkaar verrekenen tot je eventueel op nul uitkomt (zoals bij de terugdraaiende teller), of beide afzonderlijk afrekenen. Een verandering in de tarifering is dus niet het gevolg van de invoering van de digitale meter, maar een politieke keuze.

Met zo veel koks in de keuken zijn er de laatste jaren bovendien heel wat extra kosten op de stroomfactuur terecht gekomen. Wat ons betreft is het tijd voor een grote schoonmaak! Daarbij moet ook een aantal lasten verschoven worden van elektriciteit naar stookolie en fossiel gas. Zo wordt de stroomfactuur lichter en wordt het financieel interessanter om over te schakelen op duurzamere verwarming met een warmtepomp – en dat is zowel goed voor onze portemonnee als voor het klimaat.

Waarom dan die digitale meter?

De digitale meter opent een hele wereld aan mogelijkheden. Zo kan je je verbruiksprofiel uitlezen, bekijken wanneer je veel stroom verbruikt en welke toestellen daaraan bijdragen. Wil je een stapje verder gaan, dan kan je kiezen voor een dynamisch elektriciteitscontract, waarbij je de stroomprijs betaalt op het moment dat je die van het net haalt. Vooral voor bezitters van een elektrische wagen of een warmtepomp kan dit zeer interessant zijn, door het verbruik hiervan af te stemmen op momenten met lage stroomprijzen.

Ook buitenshuis vallen er voordelen te halen. Doordat het stroomverbruik beter verdeeld wordt over de hele dag, is er bijvoorbeeld minder piekcapaciteit (zoals gascentrales) nodig om op de populairste momenten aan de vraag te kunnen voldoen. En doordat ook de belasting van het net beter gespreid wordt, moet er minder snel geïnvesteerd worden in de verzwaring ervan, een kost die uiteindelijk via de stroomfactuur verrekend wordt.

Tot slot biedt ook de omzetting van de ‘Europese richtlijn hernieuwbare energie’ veel nieuwe mogelijkheden waarvoor de digitale meter essentieel is. Zo wordt het binnenkort mogelijk om elektriciteit te kopen, verkopen en ruilen binnen een energiegemeenschap. Scholen, buurtbewoners, kleine bedrijven,… zullen met elkaar elektriciteit kunnen verhandelen, wat zowel voor gezinnen mét als zonder zonnepanelen financieel zeer interessant kan zijn. 

Teken onze petitie

De digitale meter is een onmisbare schakel in de energietransitie en opent de deur voor tal van opportuniteiten. Zonnepanelen of niet, wie zijn of haar digitale meter slim gebruikt, kan  aardig wat besparen. Wij zijn dan ook vragende partij om de digitale meter snel uit te rollen en daarbij voorrang te geven aan bezitters van zonnepanelen en leden van energiegemeenschappen die actief met deze meter aan de slag willen gaan. De uitrol van de digitale meter moet volledig kosteloos gebeuren, ook voor wie de digitale meter zelf aanvraagt. Op termijn zal immers iedereen overschakelen naar een digitale meter. 

Om nieuwe modellen, zoals energiedelen, energiegemeenschappen en dynamische contracten mogelijk te maken moeten de overheden de digitale meter optimaal, snel en democratisch uitrollen. Steun jij onze eisen voor energiegemeenschappen en een snelle energietransitie, teken dan nu onze petitie. 

Ik teken de petitie Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest