Voor het eerst zijn we uitgevaren om getuige te zijn van en vreedzaam te protesteren tegen diepzeemijnbouwtests, in een gebied dat de Clarion Clipperton Zone heet, in het hart van de Stille Oceaan. Dat is ver van land en het is dan ook een lange reis. Tijdens deze tocht van ongeveer 3 maanden is de Rainbow Warrior mijn thuis. Hier vind je een eerste overzicht van het leven aan boord van de boot. Wil je meer weten? Over de boot, de actie, het leven aan boord…? Stel dan je vragen onderaan deze blog, in het gedeelte comments. 

An Lambrechts op de Rainbow Warrior
© Marten van Dijl / Greenpeace

Het is natuurlijk in de eerste plaats een eer om zolang te kunnen meevaren op het bekendste Greenpeace-schip ter wereld. Maar net zoals een huis moet ook een schip onderhouden worden en delen we als campagneteam het dagelijks leven van de bemanning. 

Onderhoud

De ochtend schoonmaak van het schip gebeurt elke dag om 8u. We hebben ook een beurtrol om na de maaltijden de eetzaal schoon te maken. Kleren wassen en je (gedeelde) cabine poetsen doe je zelf, in afspraak met je cabin mate. En op zaterdagochtend is het ‘grote kuis’: dan krijgt alles een extra grondige poetsbeurt.

Campagnekantoor

Werken doen we meestal in het campagnekantoor aan boord, maar zowel de internetconnectie als de woelige zee kunnen al eens een uitdaging zijn. Op een laptop werken is eigenlijk sowieso al een garantie dat het niet lang goed zal gaan, vooral bij onrustig water en wanneer je zeeziek wordt. En dan zit er niks anders op dan buiten aan dek te gaan of te gaan slapen, en wachten tot het over is. 

Hoe is het leven aan boord? Stel je vragen!
© Marten van Dijl / Greenpeace

Wil je meer weten? Stel je vragen onderaan deze blog. We antwoorden in een volgende blog.

Tussen het werk in, oefenen we ook allerlei noodsituaties, zoals ‘persoon overboord’, brandalarm of een ongeval met een van onze RHIBs, dat zijn onze motorboten waarmee we bijvoorbeeld acties doen.

Ontspanning

Tijd voor ontspanning is er ook. In gezelschap is dat bijvoorbeeld een film kijken aan dek of een gezelschapsspel spelen; individueel kan je je terugtrekken in je stapelbed en een boek lezen. In vorm blijf je aan boord door creatief te zijn met je dagelijkse workout- of yogasessie, of gebruik te maken van de crosstrainer of de spinning bike. 

Na drie maand op zee zal het zeker en vast een vreemde ervaring zijn om terug op land rond te lopen en de Covid-vrije bubbel van de Rainbow Warrior te verlaten. Aarzel niet, en stel je vragen onderaan deze blog! 

Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest
Ik doe mee