Wil je meer doen?
Ik doe mee ×

Gisteren hebben activisten van Greenpeace vanop de Rainbow Warrior vreedzaam actie gevoerd tegen tests voor diepzeemijnbouw. Dit gebeurde duizenden kilometers van hier, in de Stille Oceaan. De actie is gericht tegen de activiteiten van het Belgische GSR, een dochteronderneming van DEME. An, onze oceaan expert, is aan boord van de Rainbow Warrior. 

An staat bij Greenpeace België aan het hoofd van het team dat zich inzet voor het behoud van ecosystemen. Sinds enkele jaren werkt zij voornamelijk op de bescherming van de oceanen en in het bijzonder op de noodzaak om diepzeemijnbouw te stoppen. Een taak die in België niet gemakkelijk is: onze regering is wel voorstander van de bescherming van de oceanen, maar sponsort tegelijkertijd diepzeemijnbouw. Een dubbelzinnige positie op zijn zachtst gezegd.

Rainbow Warrior in actie tegen diepzeemijnbouw in de Stille Oceaan
©Marten van Dijl / Greenpeace
Ik onderteken de petitie

Vorige week hadden onze activisten al een eerste actie tegen GSR gevoerd toen het schip dat zij charteren nog in de haven van San Diego lag. De actievoerders lieten spandoeken zien waarop stond: Stop diepzeemijnbouw.

Dat schip bevindt zich intussen in de Clarion-Clipperton-zone van de Stille Oceaan, tussen Hawaï en Mexico. Hier zal GSR proeven doen met de Patania II, een enorme machine die tot een diepte van meer dan 4.000 meter kan afdalen om mangaanknollen te verzamelen. Aan boord van de Rainbow Warrior volgt An de ontwikkelingen in de Stille Oceaan op de voet.

Rainbow Warrior in actie tegen diepzeemijnbouw in de Stille Oceaan
©Marten van Dijl / Greenpeace

Met deze acties wil Greenpeace de gevaren van deze nieuwe industrie tonen. Diepzeemijnbouw zit nu nog in de testfase, maar kan bij groen licht een heel marien ecosysteem bedreigen.

De stormloop op het nieuwe goud

Rainbow Warrior in actie tegen diepzeemijnbouw in de Stille Oceaan
©Marten van Dijl / Greenpeace

Niet enkel België is betrokken bij deze rampzalige activiteiten. Een Canadees bedrijf voert ook proeven uit in de Stille Oceaan. Deze nieuwe goudkoorts moet dringend gestopt worden voor het te laat is!

Vindt u net als wij dat de oceanen moeten worden beschermd en dat de diepzeemijnbouw moet worden stopgezet? Teken onze petitie!

Ik onderteken de petitie Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest