Greenpeace en een tiental andere organisaties nemen op 8 en 9 oktober deel aan een grootscheepse actie van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen TotalEnergies. De actie wordt georganiseerd door de nieuwe coalitie Code Rood. Het wordt een krachtige en vastberaden oproep om komaf te maken met fossiele energiebronnen. Lees er alles over in deze blog.

Code Rood!? Deze naam zegt je waarschijnlijk niets. Dat is normaal, want dit burgerplatform – of deze ‘coalitie’ – werd nog maar pas opgericht. Ze groepeert burgers, actiegroepen en organisaties uit het maatschappelijk middenveld (waarvan Greenpeace deel uitmaakt). Het uitgangspunt: de uitgesproken wil om het fossiele tijdperk af te sluiten. 

Greenpeace zegt dit al lang: onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen – zowel olie als gas en steenkool – ligt aan de basis van de diepe klimaat-, milieu- en sociale crisis die we meemaken. De ontginning en de verbranding van fossiele brandstoffen hebben dramatische gevolgen. Ze ontregelen ons klimaat, leiden tot schendingen van de mensenrechten in tal van landen, voeden en financieren bloedige conflicten… Fossiele brandstoffen spelen ook een belangrijke rol in de grote energiecrisis die Europa momenteel doormaakt en die via hoog oplopende energiefacturen steeds meer gezinnen in de problemen brengt. 

Die afhankelijkheid wordt koste wat het kost door de fossiele brandstofindustrie zelf in stand gehouden. De sector krijgt nog steeds enorm veel speelruimte, blijft gigantische winsten boeken en gijzelt onze toekomst door massaal te blijven investeren in nieuwe fossiele projecten, die bijzonder schadelijk zijn voor mens en milieu. TotalEnergies is een perfect voorbeeld van deze verwoestende industrie. Dat het bedrijf recordwinsten optekent in een context van een zware energiecrisis en de oorlog in Oekraïne is ronduit onfatsoenlijk. Het Franse bedrijf zet nog volop in op fossiel, al wil zijn goed geoliede marketingmachine ons dat graag doen vergeten. De projecten die de algemene vergadering van TotalEnergies amper enkele weken geleden heeft goedgekeurd, tonen dat perfect aan. Het EACOP-project is daarvan een triest voorbeeld.

Burgerlijke ongehoorzaamheid als actiemiddel

Tegenover overheden die actoren als TotalEnergies nog steeds vrij spel geven, is burgerlijke ongehoorzaamheid op grote schaal een nuttige en efficiënte manier om verandering door te drukken. Code Rood laat zich inspireren door grote burgeracties zoals Ende Gelände in Duitsland, en heeft dan ook beslist om burgerlijke ongehoorzaamheid als voornaamste actiemiddel in te zetten.

De komende maanden zal het platform informatie- en opleidingssessies organiseren, die in het weekend van 8 en 9 oktober zullen uitmonden in de blokkering van belangrijke infrastructuur van TotalEnergies op Belgische bodem. 

Je hoort er zeker nog van!

Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp