Zin om overheerlijk maar toch ecologisch verantwoord je buikje rond te eten? Dat kan, en zelfs zonder al te veel moeite. Door slimme keuzes te maken schieten we al een eind op.

1) Kies lokaal

Kook met biologisch geteelde groenten en fruit die lokaal gekweekt zijn. Ook neem je best even een kalender – of je smartphone – erbij om te zien welke groenten je best in welk seizoen eet. Koop dus geen voedsel dat de halve wereldbol is rondgereisd om op je bord te belanden.

2) Ga naar de markt

Denk je dat de lokale markt enkel voor oude besjes is? Nee hoor, je vindt er ook meer dan genoeg vérse besjes – en natuurlijk alle andere groenten en fruit. Soms zelfs biologisch gekweekt, zonder pesticiden. Het beste is natuurlijk rechtstreeks bij een boer kopen. Zo weet je wie je voedsel teelt, en ben je zeker dat hij of zij daar een eerlijke prijs voor krijgt.

3) Zet wat minder vlees op het menu

Wist je dat minder vlees eten de meest efficiënte manier is om je ecologische voetafdruk te verkleinen? Er is enorm veel water nodig om je biefstukje te produceren, en dat niet alleen: door minder vlees te eten bescherm je meteen ook onze bossen. Veehouders kappen immers veel woud om hun beestjes te laten grazen, of om soja te telen als veevoeder.

4) Fan van vis? Kies wijs!

Vermijd blauwvintonijn, haai, en diepzeevissen zoals heilbot of keizerbaars, want dat is zo ongeveer even slim als okapi eten. Ook afwisseling is van vitaal belang: hoewel er tientallen soorten beschikbaar zijn, verkopen winkels vooral (ingeblikte) tonijn uit de tropen, kweekzalm, garnalen en Alaskakoolvis. Variëren in je viskeuze is niet alleen fijn voor je smaakpapillen, maar is ook goed om overbevissing tegen te gaan.

5) Check de oorsprong van je choco en koekjes

Kijk goed naar de verpakking van je favoriete guilty pleasures, want ze kunnen altijd palmolie bevatten. Als dat op de verpakking vermeld staat, kan je ook altijd in de winkel vragen – of Googlen! – of de gebruikte palmolie bijdraagt aan de verwoesting van het regenwoud. Voor de productie van palmolie sneuvelen er immers heel wat bomen, en zo verliezen veel dieren hun natuurlijke leefomgeving.