Heb je zin om er even tussenuit te zijn, maar wil je ook rekening houden met het milieu? Dan is ecotoerisme de perfecte oplossing.

Er is meer en meer aandacht voor de klimaatverandering en de impact van menselijk gedrag op het milieu. Heel wat mensen doen hun uiterste best om hun ecologische voetafdruk te verkleinen door minder de auto te nemen en het vliegtuig te vermijden. Is vakantie daardoor helemaal iets uit het verleden geworden? Nee hoor!

Er is geen twijfel over mogelijk dat massatoerisme een zware impact heeft op het milieu, en dan vooral op de kwetsbare natuur van populaire bestemmingen. Denk aan het afval dat in de ongerepte natuur achtergelaten wordt, dieren die stress krijgen door de drukte, of de uitstoot van auto’s die nu rijden waar vroeger nauwelijks toeristen kwamen.

Er is dus nog een hele weg te gaan, maar ook jij kan je steentje bijdragen door te kiezen voor duurzaam toerisme. Dat klinkt misschien als een heel karwei, maar dat is het absoluut niet.

1) Goede gewoontes? Neem ze mee!

De makkelijkste manier om rekening te houden met je ecologische voetafdruk is om je gewoontes simpelweg te behouden. Recycleer je afval en  gooi niets zomaar in de natuur, zelfs niet je fruitschillen, want ook die kunnen het plaatselijke ecosysteem verstoren. Gebruik ook ter plaatse zoveel mogelijk groene vervoersmiddelen. Ga bijvoorbeeld kajakken in plaats van met de speedboot het water op. Trek je het bos in? Neem dan zelf een vuilniszakje mee.

2) Zoek het niet te ver

Een tweede manier om milieubewust te reizen is even simpel: blijf in de buurt door dichter bij huis mooie plekjes uit te zoeken. Onze steden en natuurgebieden trekken toeristen aan van ver over onze landsgrenzen. Dat is natuurlijk geen toeval, want België heeft een rijk cultureel verleden en verrassend gevarieerde ecosystemen.

3) Met de trein op schok!

Het voordeel aan lokaal reizen is dat je overal makkelijk heen kan met het openbaar vervoer. In een mum van tijd ben je in Gent, Antwerpen, Brugge, de Ardennen of aan zee. Je hoort altijd dat het Belgisch treinnetwerk niet altijd even punctueel is, maar het voordeel eraan is dat sommige van de kleine stations nog steeds bediend worden. Daardoor kan je niet alleen de steden bezoeken, maar ook de trein nemen tot vlakbij de natuur.

4) Neem de fiets, gratis en voor niets

Ook de fiets is een uitstekende keuze voor de ecologisch bewuste vakantieganger. Er zijn prachtige fietsroutes en bijhorende verblijfplaatsen in heel het land. Voor een stevige klim moet je in de Ardennen zijn, voor uitgestrekte boomgaarden in Haspengouw, en voor haast oneindige bossen in de Merode, om maar enkele voorbeelden te geven. Een bijkomend pluspunt is dat je reis op zich al een ervaring is: in plaats van gewoon in het vliegtuig of de auto vastgeklikt te zitten, kan je met de fiets op een actieve manier de natuurlijke omgeving veel beter in je opnemen.

5) Toch verder weg? Vermijd het vliegtuig

Heb je toch zin om verder weg te gaan? Neem dan vooral niet het vliegtuig. Als je de auto neemt, carpool je best, want zo kan je meerdere mensen meenemen en zo toch minder uitlaatgassen uitstoten. Nog een beter idee is om samen een bus nemen of de trein natuurlijk.

Over het algemeen geldt er maar één regel: waar je ook op vakantie wil gaan, denk eerst goed na over de impact die je hebt op het milieu, zowel onderweg als ter plaatse. Als je dat in gedachte houdt, ben je al goed bezig!

Ben jij voorstander van milieuvriendelijk reizen?

Teken onze oproep voor een betere mobiliteit in België: efficiënter, comfortabeler en duurzamer openbaar vervoer.

Ik teken de oproep voor betere mobiliteit