Блог от: Ариана Деншам
Превод: Зорница Василева

Всеки ден в различни точки на света се употребяват милиони пластмасови сламки. Много от тях биват използвани само в рамките на няколко минути, след което просто биват изхвърляни. Всъщност, сламките са в топ 10 на най-събираните отпадъци при почистване на плажовете.
Аз лично съм била свидетел на тази гледка. По време на пътуването ми до Филипините миналата година, събрах над петдесет сламки в рамките на двадесет минути.
В океана пластмасата не се разгражда. С времето тя става на още по-малки парчетата, което я прави невъзможна за почистване. С количеството от над дванадесет млн. тона пластмаса, задръстваща океаните всяка година, не е никак чудно, че дивата природа е изправена пред тежестта на последствията.
Над десет милиона души са гледали това видео, показващо морска костенурка със сламка, заклещена в ноздрите ѝ:

Въпреки че ни натъжава, това видео е важно напомняне за въздействието на захвърлената на неправилното място от нас пластмаса.
Освен сламки, в стомасите на костенурки също са били намирани и найлонови торбички и четки за зъби. Всъщност, една на всеки три костенурки е поглъщала пластмаса от морето.
Не само, че са изработени от изкопаеми горива (което от своя страна допринася за промяната в климата), но и за повечето хора, сламките са напълно безполезни!

Следващият път, когато сте в бара, помолете да ви донесат питието без сламка, а за вкъщи – използвайте такава за многократна употреба.
Ако достатъчно хора отказват да използват пластмасовите сламки, компаниите ще спрат да ги поднасят с всичко – от „ Кока-Кола“ до коктейл „ Кайпириня“. Това ще са страхотни новини за океаните и целия подводен свят – от малките рачета, та чак до огромните китове.