Момиче от Ню Йорк разказва пред „Грийнпийс“ – България как успява да „изчисти“ ежедневието си

Автор: Божидар Иванов

Казвам се Лорън Сингър и водя живот без боклук в град Ню Йорк. Имам и собствена марка органичен веган перилен препарат – „The Simply Co“.

Каква специалност сте завършили?

В университета следвах екология и винаги съм се интересувала от околната среда, но съзнателното решение да живея устойчиво взех преди около година и половина.

Какво ви накара да промените начина си на живот?

През последната ми година в университета имах курс по околна среда. Едно от момичетата идваше на лекциите с голяма пластмасова торба, пълна с храна и напитки, опаковани в пластмаса, и с пластмасови вилици и ножове. Всеки път след като се нахрани, момичето изхвърляше цялата тази пластмаса – а това много ме ядосваше. Питах се как може човек, който се е отдал на изучаване на околната среда, да постъпва така? И така един ден, когато отворих хладилника си, видях, че всички продукти вътре са в пластмасови опаковки. Почувствах се наистина зле от това, че се ядосвам на поведението на онова момиче, докато през цялото време аз правя същото нещо. Затова реших да се променя.

Трудно ли беше началото?

Мисля, че не. Просто започваш полека-лека, не можеш да премахнеш боклука от живота си за един ден. Аз започнах с пазарски торбички и бутилки за вода за многократна употреба, както и с избирането на покупки, които не са прекомерно опаковани с купища пластмаса.

Съществуват ли достатъчно евтини и лесно достъпни алтернативи на пластмасовите съдове и други изделия?

Определено да – можете да използвате стъклени бутилки за вода, буркани, памучни салфетки и кърпички, платнени пазарски чанти. Просто трябва да подходите творчески.

Какви сертификати търсите по етикетите, когато купувате храна? Какви обозначения търсите, когато се налага да си купите нещо, което съдържа или е опаковано в пластмаса?

Преди всичко купувам биологични продукти, а ако са и част от схема за справедлива търговия, това е голям плюс. Старая се да избягвам закупуването на каквато и да е пластмаса, но ако се налага, гледам обозначенията за рециклиране и се опитвам да намеря продукти с опаковки, които са най-лесни за рециклиране.

Има ли близо до вас начинания, подобни на българската инициатива „СИПИ.еу“? Тя насърчава потребителите да носят собствени контейнери – например порцеланови чаши за кафе, вместо еднократните пластмасови чашки – като за награда получават отстъпка от цената.

Нямаме такива програми тук, където живея, но много магазини наоколо предлагат насипни стоки без опаковки. Например аз си купувам брашно, боб, ориз и подобни от един местен магазин като си нося собствени памучни торбички за целта.

Компостирате ли?

Да. Събирам всичките си хранителни остатъци (бананови обелки и други подобни) и ги поставям в кутия в хладилника. Когато отивам на фермерския пазар, просто ги оставям там и фермерите ги компостират и използват за отглеждането на храна. Мисля, че е много добре да се компостира, тъй като така се намалява много голяма част от боклука.

Отглеждате ли някакви зеленчуци у дома?

Пътувам много, затова не смогвам да се грижа за растения. Преди имах едно алое, може би това лято ще опитам пак.

Пазарувате ли храна, произведена във вашия район или от местни фермери?

Повечето си покупки правя на фермерския пазар, а нещата, които ги няма там, купувам от малки местни магазинчета, които предлагат продукти насипно, без опаковки.

Как организирате пазаруването си, така че да не разхищавате храна?

Ами, познавам добре себе си и хранителните си навици, правя си списък и планирам предварително, така че да не се налага да изхвърлям нещо, което няма да имам време да изям. Разполагам със сокоизтисквачка, с помощта на която в края на седмицата правя всички неизядени плодове на сок, който изпивам.

Бихте ли споделили с нас някои съвети за намаляване на отпадъците, които образуваме?

Мислете напред. Например, ако излизате в горещ ден, вземете със себе си бутилка вода – така е по-добре, отколкото да ожаднеете и да ви се наложи да си купувате пластмасова бутилка. Наистина са нужни много малко усилия за намаляване на ежедневното количество боклук, който произвеждаме. Представете си също така и колко средства ще спестите по този начин.

Отразява ли се начинът ви на живот върху храненето ви? Например, избягвате ли храна, която обичате, но за която не съществува алтернатива в рециклируема опаковка?

Не. В действителност, всичко, което е в пластмасова опаковка, не е най-доброто нещо за човек. Помислете само – повечето храни, които са опаковани в пластмаса, са преработени и пълни с консерванти и захар. Ако наистина много ми се прииска нещо сладко, отивам в някоя пекарна или щанд за сладолед и си купувам сладкиш или фунийка сладолед.

Колко хора познавате, които са като вас?

Благодарение на моя блог имам възможността да общувам с хора от цял свят, не само от Ню Йорк. Разбира се, има хора от САЩ, които познавам, но има и много, много хора по света, които водят живот без боклук.

Смятате ли, че местните власти правят достатъчно, за да насърчат този начин на живот?

Мисля, че не. Много неща могат да се направят за поощряването на този начин на живот. Забрана на полиетиленовите торбички, поставяне на повече контейнери за разделно събиране из града, насърчаване на компостирането.

Какво бихте посъветвали начинаещите?

Важното е хората да знаят, че преодоляването на старите навици може да отнеме време. Както вече казах, не можеш да преминеш към живот без боклук за един ден. Просто започнете полека, с миши стъпки.

Според мен 3 неща са ключови:

Първо: мисля, че е добре да прегледате боклука си. Просто разгледайте какво има в него и вижте какво изхвърляте в по-големи количества. Ако забележите, че за една седмица сте изхвърлили 7-8 пластмасови бутилки от вода, вероятно е време да си вземете стъклена бутилка.

Второ: правете малки промени. Вместо да взимате найлонова торбичка всеки път, когато пазарувате, носете със себе си платнена торба – веднъж, два пъти. Щом ви стане навик да носите торба за многократна употреба когато отивате на пазар, дори няма да забелязвате, че го правите. След това можете да започнете да приготвяте храната си вкъщи и да я носите в кутия или да използвате платнена салфетка, вместо хартиена. Просто е.

Трето: можете сами да си правите домашни продукти. Аз си правя пастата за зъби, крема за лице, шампоана и др. Това всъщност е много лесно, а и така знаете какво има в продукта. В блога ми има и рецепти, подходящи и за съвсем начинаещи – вижте ги. Съставките съвсем не са трудни за намиране!