Блог от: Louisa Casson, “Грийнпийс”- Великобритания
Превод: Борислава Григорова

 

Какъвто и да е изборът ви за сутрешно кафе – капучино, лате, дори когато избираме горещ шоколад или чаша чай – ако ви го предоставят в чаша за еднократна употреба,  то за съжаление, този избор винаги ще бъде лош за планетата.
Повечето хора мислят, че тези чаши, могат да бъдат рециклирани  – но истината е, че много малка част от тях е подходяща за това! Външното покритие на чашата е от картон, който може да бъде преработен, за разлика от вътрешното покритие, което съдържа пластмаса, която прави чашата, почти невъзможно за преработка в тази и форма.
Статистиката показва, че годишно във Великобритания, един човек изхвърля 2.5 милиарда чаши за кафе, от които по малко от 1 на 400 могат да бъдат рециклирани. Това означава почти 5, 000 чаши на минута биват захвърлени в нашата околна среда.
Това със сигурност  ще остави горчив привкус във вашата уста, независимо колко силно обичате да бъде вашето кафе!
Въпреки  че големите вериги за кафе във Великобритания, продават ежедневно 7 милиона изхвърлени чаши, те отказват да поемат отговорност!
Те не само се надяват  да се измъкнат от хората, които смятат, че чашите трябва да бъдат рециклирани, но и дори не използват чаши от материал, който да бъде годен за преработване!
След като тези компании могат да изобретят лате с вкус на тиква и яйчено фрапучино (които им носят доста големи доходи), защо да не могат да ни предоставят кафе по начин, който не би оставил пътека от боклуци след себе си?
За щастие, нещата търпят промяна. Компании като  Hugh Fearnley-Whittingstall, свършиха страхотна работа, повишавайки осведомеността за огромното количество боклук, което бизнеса оставя.
Парламентарната комисия за опазване на околната среда, от своя страна, стартира мащабно разследване на проблема, за справяне с екологичните щети от изхвърлените опаковки. По този начин би се увеличава натиска върху бизнеса и правителството да действат  по въпроса.
И въпреки това, докато очакваме управляващите и бизнеса да задвижат нещата, ние всички, сами, бихме могли да намалим вредата, която оставят нашите чаши, още сега.
При следващата ви покупка на гореща напитка, вземете чаша за многократна употреба – някои магазини за кафе дори предлагат намаление за това. Защо да не ги попитате? По този начин можете да заплатите цената за повторно използваема чаша и да вземете по-евтино кафе.
Независимо колко кафе пиете (за което не бихме ви съдили), ще намалите количеството на чашите, които в крайна сметка достигат до околната среда!

Close