Блог от: Louisa Casson, “Грийнпийс” – Великобритания
Превод: Станислава Копаранова

Един от най-хубавите аспекти на работата ни в кампанията на “Грийнпийс” за спиране на замърсяването с пластмаса в океаните, е възможността да общуваме по въпроса с най-различни хора. От интервюта по местни радиостанции до разговори с пешеходците, минаващи покрай 2,5-тонната скулптура, която поставихме миналия месец пред центалата на “Кока-кола” в Лондон.

Може би всеки знае за мащабите на проблема с пластмасовото замърсяване. Чести гледки за всеки са пластмасовите бутилки, разхвърляни по плажовете или по речните брегове.
Но когато се стигне до същинското справяне с проблем с такъв мащаб, по-рядко става разпознаването на възможни решения. Ясно е, че за да спрем изливащия се в океаните поток от пластмаса, първо е нужно да затворим кранчето на самия източник. Това означава да сложим край на епохата на еднократната пластмаса. Но това е твърде обща цел. Феновете на практичните списъци със задачи като нас си поставят въпроса – как точно да постигнем тази цел?
Поставихме начало на кампанията си с призив към компаниите, продаващи ни еднократни пластмасови бутилки, да се обвържат с цели за драстично намаляване на своя пластмасов отпечатък, като прекратят употребата на еднократна пластмаса. Проучванията обобщават, че около 600 милиарда пластмасови бутилки ще бъдат произведени тази година на планетата; а само Кока-Кола отговаря за една шеста от всички пластмасови бутилки за напитки в света. В Обединеното кралство всеки ден се изхвърлят 16 милиона пластмасови бутилки в околната среда.
Все пак, не зависи ли от всеки един от нас да не замърсяваме, и да предаваме използваните от нас бутилки за рециклиране?
Отговорът е, че отговорността за намаляване на пластмасовия отпечатък е на всеки – потребителите, бизнеса и правителствата. Но тъй като количеството пластмаса в океаните е толкова огромно – пълен камион с отпадъци на всяка минута –  то трябва да изкореним проблема от самия му източник.
Погледнете го така: ако ваната ви прелива, най-важното ще е да спрете кранчето, преди да започнете да попивате прелялата вода.
Тъй че, за да спрем замърсяването на океаните с пластмаса, най-напред е нужно да се намали умопомрачителното количество еднократни опаковки, които се произвеждат и ни се продават.
Съществуващите системи за събиране и рециклиране просто не смогват на количествата пластмаса, които използваме. Не е приемливо да бъде толкова трудно да избягваме пазаруването на храни и напитки в еднократни опаковки при редовното си пазаруване. Всъщност, таксата от няколко стотинки за найлонова торбичка в магазина е добра илюстрация как потребителите, правителството и бизнеса могат да действат заедно, за да оставят пластмасата за еднократна употреба в историята.
Властите в Обединеното кралство въвеждат таксата за торбички, за да насърчат потребители да използват многократни торби за пазаруване, след което бизнесът започна да произвежда по-издържливи найлонови торби, за да отговори на търсенето. В резултат употребата на найлонови торбички в Англия е намаляла с 85%, а броят на изхвърлените по британските брегове торбички е два пъти по-малък през 2015 г. в сравнение с 2014 г.
Естествено, потребителите са част от тази промяна: можете да проверите с нашия калкулатор на пластмасовия отпечатък с колко допринасяте, и да видите лесни начини да го намалите. Но дори да бъдете шокирани от резултата си, със сигурност вашия пластмасов отпечатък е миниатюрен в сравнение с този на компании за безалкохолни напитки като “Кока-Кола”.
И макар да е важно потребителите да рециклират повече, това просто не е достатъчно – въпреки твърденията на големите компании. Без драстични действия от страна и на самата индустрия няма да успеем да укротим изливащия се в океаните поток от пластмаса.
Компании като тази харчат милиони, за да се рекламират като отговорни за околната среда. Но ние разбрахме, че “Кока-Кола” продава над 100 милиарда пластмасови бутилки за еднократна употреба всяка година. Това означава, че истински действия от страна на “Кока-Кола” за намаляване на пластмасовия отпечатък и въвеждане на многократни опаковки биха имали наистина огромен ефект за океаните.
“Кока-Кола” имат добър опит с действия за справяне с климатичните промени, чрез намаляване на своя въглероден отпечатък. Компанията тогава използва своето влияние в сектора на безалкохолните напитки и по глобалната си верига от доставчици, за да увеличи ефекта си на премахване на силно замърсяващите парникови газове, използвани при охладителите. Сега е време да направи същото и за пластмасовия си отпечатък.
Затова призоваваме хората да изискат промяна от тези компании. “Кока-Кола” вече направи обратен завой, оттегляйки възраженията си към предложението за депозитна схема за опаковки в Шотландия тази година, след като анкетираха потребителите си и видяха подкрепа към такава схема в мнозинството.
Сега можете да се присъедините към над 46 000 души, писали директно на европейския директор на “Кока-Кола”, за да му заявите, че пластмасовото замърсяване на океаните трябва да се спре. И че не може да продължава да бяга от отговорност.
Този проблем няма да изчезне, освен ако компаниите като “Кока-Кола” не намалят драстично употребата си на еднократни пластмасови опаковки, въведат бутилки за многократна употреба и инвестират в повторно използване на бутилките.

Океаните ни просто не могат да преглътнат повече пластмаса – кажете на “Кока-Кола” да престане да задавя океаните. Изпратете имейл на директора на Кока-Кола сега.

Последни новини

История

Присъедини се към Русалката свободна от пластмаса в използването на съдове за многократна употреба

by Кейт Нелсън

Преди единадесет години научих, че пластмасата не се разгражда. Научих, че пластмасовите отпадъци пътуват по океанските течения, събирайки се спираловидно като водовъртежи. Отпътувах към Голямото…

Close