Блог от: Louisa Casson, “Грийнпийс” – Великобритания
Превод: Станислава Копаранова

Един от най-хубавите аспекти на работата ни в кампанията на “Грийнпийс” за спиране на замърсяването с пластмаса в океаните, е възможността да общуваме по въпроса с най-различни хора. От интервюта по местни радиостанции до разговори с пешеходците, минаващи покрай 2,5-тонната скулптура, която поставихме миналия месец пред центалата на “Кока-кола” в Лондон.

Може би всеки знае за мащабите на проблема с пластмасовото замърсяване. Чести гледки за всеки са пластмасовите бутилки, разхвърляни по плажовете или по речните брегове.
Но когато се стигне до същинското справяне с проблем с такъв мащаб, по-рядко става разпознаването на възможни решения. Ясно е, че за да спрем изливащия се в океаните поток от пластмаса, първо е нужно да затворим кранчето на самия източник. Това означава да сложим край на епохата на еднократната пластмаса. Но това е твърде обща цел. Феновете на практичните списъци със задачи като нас си поставят въпроса – как точно да постигнем тази цел?
Поставихме начало на кампанията си с призив към компаниите, продаващи ни еднократни пластмасови бутилки, да се обвържат с цели за драстично намаляване на своя пластмасов отпечатък, като прекратят употребата на еднократна пластмаса. Проучванията обобщават, че около 600 милиарда пластмасови бутилки ще бъдат произведени тази година на планетата; а само Кока-Кола отговаря за една шеста от всички пластмасови бутилки за напитки в света. В Обединеното кралство всеки ден се изхвърлят 16 милиона пластмасови бутилки в околната среда.
Все пак, не зависи ли от всеки един от нас да не замърсяваме, и да предаваме използваните от нас бутилки за рециклиране?
Отговорът е, че отговорността за намаляване на пластмасовия отпечатък е на всеки – потребителите, бизнеса и правителствата. Но тъй като количеството пластмаса в океаните е толкова огромно – пълен камион с отпадъци на всяка минута –  то трябва да изкореним проблема от самия му източник.
Погледнете го така: ако ваната ви прелива, най-важното ще е да спрете кранчето, преди да започнете да попивате прелялата вода.
Тъй че, за да спрем замърсяването на океаните с пластмаса, най-напред е нужно да се намали умопомрачителното количество еднократни опаковки, които се произвеждат и ни се продават.
Съществуващите системи за събиране и рециклиране просто не смогват на количествата пластмаса, които използваме. Не е приемливо да бъде толкова трудно да избягваме пазаруването на храни и напитки в еднократни опаковки при редовното си пазаруване. Всъщност, таксата от няколко стотинки за найлонова торбичка в магазина е добра илюстрация как потребителите, правителството и бизнеса могат да действат заедно, за да оставят пластмасата за еднократна употреба в историята.
Властите в Обединеното кралство въвеждат таксата за торбички, за да насърчат потребители да използват многократни торби за пазаруване, след което бизнесът започна да произвежда по-издържливи найлонови торби, за да отговори на търсенето. В резултат употребата на найлонови торбички в Англия е намаляла с 85%, а броят на изхвърлените по британските брегове торбички е два пъти по-малък през 2015 г. в сравнение с 2014 г.
Естествено, потребителите са част от тази промяна: можете да проверите с нашия калкулатор на пластмасовия отпечатък с колко допринасяте, и да видите лесни начини да го намалите. Но дори да бъдете шокирани от резултата си, със сигурност вашия пластмасов отпечатък е миниатюрен в сравнение с този на компании за безалкохолни напитки като “Кока-Кола”.
И макар да е важно потребителите да рециклират повече, това просто не е достатъчно – въпреки твърденията на големите компании. Без драстични действия от страна и на самата индустрия няма да успеем да укротим изливащия се в океаните поток от пластмаса.
Компании като тази харчат милиони, за да се рекламират като отговорни за околната среда. Но ние разбрахме, че “Кока-Кола” продава над 100 милиарда пластмасови бутилки за еднократна употреба всяка година. Това означава, че истински действия от страна на “Кока-Кола” за намаляване на пластмасовия отпечатък и въвеждане на многократни опаковки биха имали наистина огромен ефект за океаните.
“Кока-Кола” имат добър опит с действия за справяне с климатичните промени, чрез намаляване на своя въглероден отпечатък. Компанията тогава използва своето влияние в сектора на безалкохолните напитки и по глобалната си верига от доставчици, за да увеличи ефекта си на премахване на силно замърсяващите парникови газове, използвани при охладителите. Сега е време да направи същото и за пластмасовия си отпечатък.
Затова призоваваме хората да изискат промяна от тези компании. “Кока-Кола” вече направи обратен завой, оттегляйки възраженията си към предложението за депозитна схема за опаковки в Шотландия тази година, след като анкетираха потребителите си и видяха подкрепа към такава схема в мнозинството.
Сега можете да се присъедините към над 46 000 души, писали директно на европейския директор на “Кока-Кола”, за да му заявите, че пластмасовото замърсяване на океаните трябва да се спре. И че не може да продължава да бяга от отговорност.
Този проблем няма да изчезне, освен ако компаниите като “Кока-Кола” не намалят драстично употребата си на еднократни пластмасови опаковки, въведат бутилки за многократна употреба и инвестират в повторно използване на бутилките.

Океаните ни просто не могат да преглътнат повече пластмаса – кажете на “Кока-Кола” да престане да задавя океаните. Изпратете имейл на директора на Кока-Кола сега.

Последни новини

Съобщение за медиите

Будните хора спират изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

by Bojidar Nikolov

Енергията на хората, които подаваха сигнали, свързваха се с журналисти, включиха се в делото срещу ТЕЦ „Бобов дол“, е движещата сила зад отказа на централата да изгаря отпадъци. Темата се…

Съобщение за медиите

Седмица за онлайн акции за климата

by Bojidar Nikolov

„Петъци за бъдеще“ – България ви кани на онлайн стачка за климата  „Петъци за бъдеще“ – България призовава всички да участват в „Седмица за онлайн акции за климата“, между 20…

История

Всеки понеделник - нов уебинар от „Грийнпийс“ – България

by „Грийнпийс“ – България

Започваме серия от редовни уебинари, за да може едновременно да си останем вкъщи, но и да останем будни. Те ще се излъчват всеки понеделник вечер на живо в нашата Facebook…

Close